АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наряд і підготовка варт

Читайте также:
  1. IV. Підготовка сержантів (старшин) і кваліфікованих солдатів (матросів)
  2. VI. Підготовка процесуальних документів до практичного заняття – до 5 балів за кожний документ
  3. В задачу наряда входят:
  4. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. Виявлення та підготовка до буріння пасток нафти і газу
  7. Відвантажувальна рознарядка – це
  8. ВІЙСЬКОВО-ТЕХНІЧНА І ВІЙСЬКОВО-СПЕЦІАЛЬНА ПІДГОТОВКА
  9. Возмещения вреда этим лицам в состав доходов умершего наряду
  10. Встановлюється між співрозмовниками, можна назвати її етапи: підготовка до бесіди,
  11. етап: Підготовка наради
  12. Законные представители могут участвовать наряду с представителем.

Наряд варт

Наряд варт проводиться на підставі розкладу варт.

Варти потрібно змінювати кожної доби. Під час перебування військової частини на навчаннях наказом начальників, які мають право затверджувати розклад варт, може призначатися варта на чолі з офіцером без зміни строком до 7 днів.

Розклад гарнізонних варт складає військовий комендант гарнізону, а внутрішніх – начальник штабу військової частини, на підставі вказівки начальника гарнізону (командира військової частини) щодо організації охорони та оборони об'єктів з урахуванням їх важливості й обладнання технічними засобами охорони, наявності огорож та забезпеченості надійної охорони якомога меншою кількістю чатових. Складання розкладу варт повинно передбачати ознайомлення на місцевості з умовами й особливостями розміщення та охорони об'єктів.

Розклад гарнізонних варт подається на затвердження командувачеві військ оперативного командування, внутрішніх варт військових академій (університетів, інститутів) – начальникові академії (університету, інституту), а внутрішніх варт військових частин – командирові з'єднання. Розклад внутрішніх варт військових частин центрального підпорядкування, а також безпосередньо підпорядкованих видам Збройних Сил України, оперативним командуванням і корпусам, – відповідним безпосереднім начальникам. До розкладу варт додається схема розміщення постів у кожній варті.

На підставі розкладу варт на кожний місяць складається відомість гарнізонного (добового) наряду. Для кожної варти складаються табель постів, схема розміщення постів та інструкція начальникові варти, план посилення охорони об'єктів варти. Для варт, які змінюються під час тривоги, крім цього, – документація на випадок оголошення тривоги.

У табелі постів визначається те, що підлягає охороні й обороні на кожному посту, а також обов'язки чатового з урахуванням особливостей пос­та та конкретних умов несення на ньому служби; порядок допуску на об'єкт і строки доповіді через засоби зв'язку; час, упродовж якого чатовому доз­во­лено вести спостереження з вишки; відстані, ближче яких чатовому заборонено допускати до поста сторонніх осіб; порядок дій чатового під час нападу на пост, сусідні пости, під час пожежі на посту; випадки, в яких чатовому дозволено застосовувати зброю; порядок несення служби в разі посилення охорони об'єктів; особливості несення служби чатовими, які озброюються багнетами. Для постів, які обладнані технічними засобами охорони, зазначаються найменування і кількість технічних засобів охорони на кожному посту, особливості їх функціонування, порядок перевірки поста контрольно-охоронною групою і порядок застосування нею зброї.

На схемі розміщення постів визначаються: межі постів; межі заборонених зон; вид огорожі й об'єкти, які обладнані технічними засобами охорони; маршрути прямування змін до постів; маршрути прямування чатових вдень і вночі; маршрути патрулів на транспортних засобах; маршрути контрольно-охоронних груп вдень і вночі; місця розташування окопів, захисних стінок, спостережних вишок, засобів зв'язку, сигналізації та пожежогасіння, постів вартових собак; найнебезпечніші підходи до постів.

В інструкції начальникові варти визначаються: завдання варти, особливі обов'язки начальника варти щодо охорони та оборони об'єктів, доручених варті; порядок дій посадових осіб варти під час приймання під охорону і здавання об'єктів (у тому числі обладнаних технічними засобами охорони), графік і порядок їх перевірки контрольно-охоронними групами; порядок посилення охорони на ніч, у негоду і в загрозливий період, порядок видачі автоматів чатовим, які озброєні багнетами, відкриття ящиків із боєприпасами; дії варти в разі нападу на об'єкти, що охороняються, чатових або вартове приміщення, при спрацюванні й виведенні з ладу технічних засобів охорони, під час пожежі й стихійного лиха, дії за сигналами бойової тривоги.

Документація на випадок оголошення тривоги містить: табель постів, схему розміщення постів, інструкцію начальникові варти, бланк постової відомості, пароль для зміни і план посилення охорони об'єктів варт черговим або спеціально призначеним підрозділом із пояснювальною запискою. Ці документи визначають порядок охорони та оборони об'єктів, доручених варті, з урахуванням дій військ за планом бойової та мобілізаційної готовності.

На підставі розкладу варт військовим комендантом гарнізону (начальником штабу військової частини) на кожний місяць визначається черговість несення служби у варті військовими частинами (підрозділами), яка відображається у відомостях гарнізонного (добового) наряду і затверджується начальником гарнізону (командиром військової частини).

Схема розміщення постів, табель постів та інструкція начальникові варти разом з витягом із відомості гарнізонного наряду розсилаються всім війсь­ковим частинам гарнізону, яких залучають до несення служби в гарнізонному наряді, не пізніше як за 10 діб до початку нового місяця.

Штаб військової частини за 7 діб до початку нового місяця повідомляє командирам підрозділів, від яких призначаються варти, дні заступання їх у наряд і склад варти.

Про кожну зміну на схемі розміщення постів і в табелі постів військовий комендант гарнізону (начальник штабу військової частини) своєчасно оповіщає військові частини (підрозділи).

Документація на випадок оголошення тривоги зберігається в начальника варти в пакеті, який запечатують сургучем військового коменданта гарнізону (начальника штабу військової частини). Другий примірник документації знаходиться у військовій комендатурі гарнізону (в начальника штабу військової частини) для проведення інструктажу з начальником варти, який буде призначений для зміни в разі оголошення тривоги.

Начальником варти призначають офіцера або прапорщика (мічмана), а за наявності менш як 3 постів – сержанта (старшину).

Начальником варти, яка охороняє особливо важливий об'єкт, незалежно від кількості постів, призначають офіцера або прапорщика (мічмана). У військових університетах та інститутах начальником варти, незалежно від кількості постів, може стати хтось із курсантів старших курсів. Начальником варти при гарнізонній гауптвахті – офіцер.

Помічником начальника варти може бути сержант (старшина). Якщо помічник начальника варти не призначається, його обов'язки виконує перший розвідний.

У разі застосування технічних засобів охорони помічника начальника варти з технічних засобів охорони або оператора технічних засобів охорони приз­начають, як правило, зі складу штатного підрозділу експлуатації та об­слуговування технічних засобів охорони.

За наявності постів, що охороняються вартовими собаками, для несення служби призначають помічника начальника варти із служби вартових собак із числа старших вожатих вартових собак.

Розвідних призначають залежно від кількості й розташування постів. Кожний розвідний може виставляти чатових не більше ніж на 4 постах, при цьому час зміни не може бути більшим години.

Розвідним призначають військовослужбовця у званні, не нижчому за звання вартових. У разі призначення у варту кількох розвідних їм присвоюють найменування: перший розвідний, другий розвідний і т.д.

Якщо вартою охороняється один пост, розвідного не призначають, його обов'язки виконує начальник варти.

Вартових призначають із солдатів (матросів). Якщо солдатів (матросів) не вистачає, вартовими призначають сержантів (старшин). У такому випадку з них складаються всі зміни поста.

Кількість вартових залежить від кількості постів у кожній варті, але для охорони поста впродовж доби призначають три зміни чатових, а для охорони поста тільки протягом ночі (з початком темряви і до світанку) або від закриття до відчинення складу і сховища – дві зміни.

Вивідних і конвойних призначають залежно від кількості заарештованих і розташування на гауптвахті місць загального користування з розрахунку один вивідний на 10-15 заарештованих.

Склад варти, в тому числі й начальника варти, призначають не пізніше ніж за добу до несення служби в наряді та, як правило, від одного підрозділу, в крайньому випадку – від однієї військової частини. Гарнізонні варти призначають від однієї військової частини.

Підготовка варт

Командири військових частин і підрозділів, від яких відряджуються варти, несуть відповідальність за добір і розподіл особового складу варт, його під­готовку до несення служби, справний стан зброї та патронів і вчасне відправлення варт на розвід.

Заборонено призначати до варт військовослужбовців, які не склали Військової присяги, не засвоїли програми підготовки молодого солдата, вчинили правопорушення, стосовно якого ведеться розслідування, хворих та інших військовослужбовців, які в цей час за своїм морально-психологічним станом не можуть нести вартової служби, а також тих, хто повинен відбувати дисциплінарне стягнення.

Начальники штабів військових частин за 3 доби до заступання гарнізонних або внутрішніх варт у наряд зобов'язані вручити командирам підрозділів, від яких призначаються варти, схеми розташування постів, табелі постів, інструкції начальникам варт. Після вивчення зазначені документи повертають у штаб військової частини.

Підготовка особового складу варти організовується та проводиться особисто командиром роти (батареї), від якої призначено варту, особисто командиром батальйону (дивізіону), якщо варту призначено від батальйону (дивізіону), а варти, призначеної від військової частини, – одним із заступників командира військової частини.

Добір і розподіл особового складу згідно з табелем постів варти здійсню­ються за 2-3 дні до заступання в наряд із врахуванням індивідуальних якостей військовослужбовців, їх практичної і фізичної підготовленості та важливості об'єктів, що охороняються.

Теоретичні заняття з вивчення положень статутів і особливих обов'язків чатових, матеріальної частини стрілецької зброї та заходів безпеки під час поводження з нею проводять напередодні дня заступання в наряд у класі для підготовки варт. На макеті об'єктів, які охороняються, відпрацьовується організація взаємодії між чатовими і резервними групами варти (підрозділами посилення), а також розглядаються інші питання, пов'язані з практичним несенням служби.

Практичні заняття проводять у день заступання в наряд з урахуванням особливостей охорони кожного об'єкта – у вартовому містечку військової частини (військової комендатури). На заняттях відпрацьовуються порядок дій чатового на посту, порядок застосування зброї, відбиття нападу на вартове приміщення, зміна варти, вивчаються об'єкт, який охороняється, додержання заходів безпеки та інші питання практичного несення служби.

Підготовку помічника начальника варти з технічних засобів охорони або оператора з технічних засобів охорони проводять на щомісячних занят­тях, які організовуються військовим комендантом гарнізону (начальником штабу військової частини).

У разі несення вартової служби особовим складом через 1-2 доби час проведення теоретичної та практичної підготовки варти визначається командиром військової частини з таким розрахунком, щоб якість підготовки варт не знижувалась.

У ніч напередодні заступання в наряд військовослужбовці, призначені до варти, не повинні нести ніякої іншої служби або залучатися до занять чи робіт.

У день заступання в наряд, у години, зазначені в розпорядку дня, осо­бовому складові варти надається не менше ніж 4 години для підготовки до несення служби та перевірки знання обов'язків, з яких одна година від­водиться на відпочинок (сон).

Увесь особовий склад, призначений до варти, перед проведенням прак­тичних занять оглядає лікар частини, про що робиться запис у постовій ві­домості. Осіб, визнаних непридатними до несення служби, замінюють.

Після проведення занять командир роти (батареї) перевіряє, чи знає особовий склад варти свої обов'язки, заходи безпеки під час поводження із зброєю та боєприпасами, підписує постову відомість і організовує отримання, видачу боєприпасів та спорядження магазинів особовим складом варти.

За 15 хвилин до виходу на розвід варти повинні бути готовими до несення служби і прийнятими начальниками у своє підпорядкування. До цього часу начальник зобов'язаний:

– отримати боєприпаси та видати їх за відомістю під розпис особовому складу варти;

– перевірити розподіл варти за постовою відомістю, оглянути зброю, фор­му одягу та спорядження, якість спорядження магазинів; доповісти командирові підрозділу про готовність варти до несення служби.

З вартового містечка варти прямують із незарядженою зброєю, маючи магазини (обойми) в сумках для магазинів (у підсумках) (крім начальників варт, озброєних пістолетами), за встановленим маршрутом до місця про­ведення розводу.

Усі гарнізонні варти з військової частини відправляє черговий частини, про що доповідає командирові (начальникові штабу) військової частини і військовому комендантові.

Розвід варти проводиться з метою перевірки готовності варт до несення служби, переходу їх у підпорядкування новопризначених чергових та їх помічників, надання вартам права зміни попередніх варт.

Після розводу проводиться зміна попередньої варти, після якої начальник попередньої варти підводить варту до свого підрозділу (військової частини).

Нові варти несуть службу відповідно до вимог Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.


КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО ПЕРШОГО РОЗДІЛУ

1. У чому різниця між прямим та безпосереднім начальниками?

2. Хто за своїм військовим званням є начальником: для солдат і сержантів; для прапорщиків; для молодших офіцерів?

3. Хто за своїм військовим званням є начальником для лейтенанта?

4. Порядок віддання та виконання наказів.

5. Як підлеглі та молодші повинні звертатися зі службових питань до начальників та старших?

6. Який термін встановлено для приймання та здачі справ і посади начальнику полкового медичного пункту?

7. Яка площа та об'єм повітря відводяться в спальному приміщенні роти на кожного військовослужбовця?

8. З якого розрахунку обладнують умивальники та душові в розташуванні роти?

9. Хто прибирає і підтримує чистоту в приміщенні?

10. Ким встановлюється розпорядок дня у військовій частині і що має бути передбачено в ньому?

11. З якою метою призначається добовий наряд?

12. У якому складі призначається добовий наряд роти?

13. Чи призначаються військовослужбовці - жінки в добовий наряд (якщо так, то в який)?

14. З якою метою оголошується збір у військових частинах (підрозділах)?

15. Правила особистої та громадської гігієни.

16. Медичні огляди та обстеження військовослужбовців. Їх мета та періодичність проведення.

17. Коли і ким проводиться амбулаторний прийом у військовій частині?

18. Порядок та термін звільнення офіцерів, прапорщиків та військовослужбовців, які про­ходять службу за контрактом, від виконання службових обов'язків за хворобою.

19. Порядок направлення військовослужбовців на стаціонарне лікування поза розта­шуванням військової частини.

20. Що повинен зробити начальник медичної служби у разі виявлення інфекційного хворого у військовій частині?

21. Визначення військової дисципліни та на чому вона грунтується?

22. Чим досягається військова дисципліна?

23. До чого зобов'язує військова дисципліна кожного військовослужбовця?

24. Хто несе відповідальність за відданий наказ?

25. Хто відповідає за стан військової дисципліни у військовій частині?

26. Які заохочення застосовуються до офіцерів?

27. Які заохочення до підлеглих може застосовувати начальник полкового медичного пункту?

28. В яких випадках на військовослужбовців накладається дисциплінарне стягнення?

29. Які дисциплінарні стягнення накладаються на офіцерів?

30. Які дисциплінарні стягнення може накладати на підлеглих начальник полкового медичного пункту?

31. Що таке стрій, шеренга, фланг, фронт, інтервал, дистанція?

32. Обов'язки військовослужбовців перед шикуванням і в строю.

33. За якою командою приймається стройове положення? Як воно виконується?

34. В яких випадках виконується військове вітання?

35. З якою метою проводиться стройовий огляд? Що на ньому перевіряється?

36. Хто проводить стройовий огляд?

37. Що таке гарнізон?

38. Для чого призначаються гарнізонна та вартова служби?

39. Які бувають варти?


Розділ другий. ВІЙСЬКОВА ТОПОГРАФІЯ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)