АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінансова звітність суб'єктів господарювання

Фінансова звітність - бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період (ст. 1 Закону «Про бухгалтерський облік і фінансо­ву звітність»).

Загальні вимоги до фінансової звітності визначені ст. 11 Закону «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність». Відповідно до цієї статті на основі даних бухгалтерського обліку підприємства зобов'язані складати фінансову звітність. Фінансову звітність підписують керівник та бух­галтер підприємства.

Фінансова звітність підприємства (крім бюджетних ус­танов, представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності та суб'єктів малого підприємництва, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) включає:

баланс,

звіт про фінансові результати,

звіт про рух грошових коштів,

звіт про власний капітал та примітки до звітів.

а) баланс - це звіт про фінансове становище підприєм­ства, який відображає на певну дату його активи, зобов'я­зання і власний капітал.

Активи підприємства - це ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використан­ня яких, як очікується, призведе до отримання економіч­них вигод в майбутньому.

Зобов'язання - заборгованість підприємства, яка виник­ла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутнь­ому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Власний капітал - частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань.

Зміст статей балансу визначено Положенням (стандар­том) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затвердженим наказом Мінфіну України від 31 березня 1999 р. № 87.

Це статті згруповані у відповідні розділи:

Актив

1. Необоротні активи (включає статті):

«Нематеріальні активи»

«Незавершене будівництво»

«Основні засоби»

«Довгострокові фінансові інвестиції»

«Довгострокова дебіторська заборгованість»

«Відстрочені податкові активи»

«Інші необоротні активи»

//. Оборотні активи

III. Витрати майбутніх періодів

Пасив

J. Власний капітал

II. Забезпечення майбутніх витрат і платежів

III. Довгострокові зобов'язання

IV. Поточні зобов'язання

V. Доходи майбутніх періодів.

6) звіт про фінансові результати (за Законом «Про ауди­торську діяльність» - звіт про прибутки і збитки) - скла­дається відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерсь­кого обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердже­ного наказом Мінфіну України від 31 березня 1999 р. № 87.

З метою визначення чистого прибутку або збитку звітно­го періоду у Звіті про фінансові результати наводять дохо­ди і витрати.

Доходи - це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які при­зводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників) за звітний період.

Так, у статті «Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» відображається загальний доход (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або по­слуг, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків (податку на дода­ну вартість, акцизного збору тощо). Організації, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, у цій статті відображають вартість, за якою реалізовано цінні папери, та суму винагороди за виконання інших операцій, пов'я­заних з розміщенням, купівлею і продажем цінних па­перів.

Витрати - це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призво­дять до зменшення власного капіталу (за винятком змен­шення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками) за звітний період.

Знаючи доходи і витрати, можна визначити прибутки і збитки суб'єкта господарювання.

Прибуток- це сума, на яку доходи перевищують пов'я­зані з ними витрати.

Збиток - це перевищення суми витрат над сумою дохо­ду, для отримання якого були здійснені ці витрати.

в) звіт про рух грошових коштів підприємств, організацій та інших юридичних осіб (далі - підприємства) усіх форм власності (крім банків і бюджетних установ), метою якого є надання користувачам фінансової звітності повної, правди­вої і неупередженої інформації про зміни, що відбулися в грошових коштах підприємства і їх еквівалентах за звітний період. Порядок складання цього звіту визначено Положен­ням (стандартом) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів», затвердженим наказом Мінфіну Украї­ни від 31 березня 1999 р.

г) звіт про власний капітал, метою складання якого є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Порядок складан­ня цього звіту визначено Положенням (стандартом) бухгал­терського обліку 5 «Звіт про власний капітал», затвердже­ним наказом Мінфіну України від 31 березня 1999 р.

Звіт про рух грошових коштів і звіт про власний капітал можуть бути віднесені до іншої звітності в межах відомо­стей, які не становлять комерційну таємницю і визначені законодавством для надання користувачам та публікації про яку йдеться в Законі «Про аудиторську діяльність».

Для суб'єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності національ­ними положеннями (стандартами) встановлюється скоро­чена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Форми фінансової звітності підприємств (крім банків) і порядок їх заповнення встановлюються Міністерством фінансів України за погодженням з Державним коміте­том статистики України.

Форми фінансової звітності банків і порядок їх заповнен­ня встановлюються Національним банком України за по­годженням з Державним комітетом статистики України.

Форми фінансової звітності бюджетних установ, органів Державного казначейства України з виконання бюджетів;

усік рівнів і кошторисів видатків та порядок їх заповнення встановлюються Державним казначейством України.

Відповідно до ст. 12 Закону підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції, зобов'язані складати та подавати консолідовану фінансову звітність.

Міністерства, інші центральні органи виконавчої вла­ди, до сфери управління яких належать підприємства, зас­новані на державній власності, та органи, які здійснюють управління майном підприємств, заснованих на кому­нальній власності, крім власних звітів, складають та пода­ють зведену фінансову звітність щодо всіх підприємств, що належать до сфери їх управління.

Зазначені органи також окремо складають зведену фінансову звітність щодо господарських товариств, акції (частки, паї) яких перебувають відповідно у державній та комунальній власності.

Об'єднання підприємств крім власної звітності склада­ють і подають зведену фінансову звітність щодо всіх підприємств, які входять до їх складу, якщо це передбаче­но установчими документами об'єднань підприємств відповідно до законодавства.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щоквар­тально наростаючим підсумком з початку звітного року в складі балансу та звіту про фінансові результати. Баланс підприємства складається за станом на кінець останнього дня кварталу (року).

Перший звітний період новоствореного підприємства може бути менш як 12 місяців, але не більш як 15 місяців.

Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є пе­ріод з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

Порядок подання та оприлюднення фінансової звітності встановлено статтею 14 Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність»

Підприємства зобов'язані подавати квартальну та річну фінансову звітність органам, до сфери управління яких вони належать, трудовим колективам на їх вимогу, влас­никам (засновникам) відповідно до установчих документів, якщо інше не передбачено цим Законом. Органам вико­навчої влади та іншим користувачам фінансова звітність подається відповідно до законодавства. Термін подання фінансової звітності встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 лютого 2000 р. № 419[193] фінансова звітність подається орга­нам, до сфери управління яких належать підприємства, трудовим колективам на їх вимогу, власникам (засновни­кам) відповідно до установчих документів, а також згідно із законодавством - іншим органам та користувачам, зок­рема органам державної статистики, та щодо використан­ня бюджетних асигнувань, одержаних з державного бю­джету, - органам Державного казначейства, а щодо вико­ристання асигнувань, одержаних з місцевих бюджетів, -відповідно фінансовим відділам райдержадміністрацій, міськвиконкомів та фінансовим управлінням обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій.

Розпорядники бюджетних коштів разом з річною фінан­совою звітністю про виконання кошторисів доходів і ви­датків подають аудиторський звіт з висновком щодо її дос­товірності, складений органом державної контрольно-ре­візійної служби.

Банки подають фінансову звітність також Національ­ному банку.

Фінансова звітність може подаватися органам державної статистики разом з довідкою про наявність згоди надання органам державної влади даних з фінансової звітності підприємства, форму якої наведено у додатку. У разі відсут­ності такої згоди зазначена довідка органам державної ста­тистики не подається.

Терміни подання підприємствами фінансової звітності у визначених межах встановлює міністерство або інший орган виконавчої влади, до сфери управління якого нале­жать підприємства, або органи місцевого самоврядування, які здійснюють управління майном підприємств кому­нальної власності.

Квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консо­лідованої) подається підприємствами не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річна - не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої вла­ди подають зведену фінансову звітність про фінансове ста­новище, результати діяльності та рух грошових коштів щодо всіх підприємств, які належать до сфери їх управлін­ня, а також зведену фінансову звітність про фінансове ста­новище, результати діяльності та рух грошових коштів щодо господарських товариств, акції (частки, паї) яких перебувають у державній власності, Мінекономіки і Мінфіну щокварталу не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та щороку не пізніше 15 квітня наступ­ного за звітним року. Про диференційовані терміни подан­ня цієї фінансової звітності повідомляє Мінфін.

Об'єднання підприємств, утворені на добровільних за­садах, подають власну та зведену фінансову звітність, якщо це передбачено установчими документами.

Об'єднання підприємств, утворені за рішенням Кабіне­ту Міністрів України або центрального органу виконавчої влади, який здійснює управління майном підприємств, подають крім власної зведену фінансову звітність відпові­дно Мінфіну та Мінекономіки або відповідному централь­ному органу виконавчої влади.

Органи місцевого самоврядування подають зведену фінансову звітність про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів щодо всіх підприємств комунальної власності, а також зведену фінансову звітність про фінансове становище, результати діяльності та рух гро­шових коштів щодо господарських товариств, акції (част­ки, паї) яких перебувають у комунальній власності, відпо­відним місцевим органам виконавчої влади щокварталу не пізніше 30 днів після закінчення звітного кварталу та що­року не пізніше 10 березня наступного за звітним року. Про диференційовані терміни подання цієї звітності по­відомляють місцеві органи виконавчої влади.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власні господарські операції пода­ють консолідовану фінансову звітність власникам (заснов­никам) у визначені ними терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу та не пізніше 15 квітня наступного за звітним року.

Фінансова звітність підприємств не становить комер­ційної таємниці, крім випадків, передбачених законодав­ством.

Відкриті акціонерні товариства, підприємства-емітен-ти облігацій, банки, довірчі товариства, валютні та фон­дові біржі, інвестиційні фонди, інвестиційні компанії, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи зобов'язані не пізніше 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих видань.

У разі ліквідації підприємства ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс та у випадках, передбаче­них законами, публікує його протягом 45 днів.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)