АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Приватизаційний процес

Читайте также:
  1. AGP: ГРАФИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССОРЫ И КАРТЫ
  2. I. Торможение процесса модернизации в Японии
  3. Static_cast – безопасное преобразование, не содержит за собой инструкций процессора.
  4. V. Текстовий процесор Word . Інтерфейс редактора Word 2007.
  5. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А) Процесс, деятельность как основной способ существования психического
  8. Автоматизация процессов управления банком и банковские информационные технологии
  9. Административно-процессуальные нормы в системе норм права.
  10. Активаторы процесса коррозии и ускорение разрушения металлов
  11. Активизация процессов мышления в учебной деятельности
  12. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.

Порядок приватизації державного майна передбачає на­явність таких стадій:

- опублікування списку об'єктів, які підлягають при­ватизації, у виданнях державних органів приватизації, місцевій пресі;

- прийняття рішення про приватизацію об'єкта на підставі поданої заяви або виходячи із завдань Державної програми приватизації та створення комісії з приватизації;

- опублікування інформації про прийняття рішення про приватизацію об'єкта;

- проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства, що приватизується (за винятком об'єктів малої приватизації);

- затвердження плану приватизації або плану розміщен­ня акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпоратизації, та їх реалізацію.

Заяви про приватизацію (від членів трудового колекти­ву чи покупців, визнаних такими статтею 8 Закону «Про приватизацію державного майна» подаються до Фонду дер­жавного майна України, його регіональних відділень чи представництв за місцезнаходженням об'єкта, що приватизується, у письмовій формі. Покупці цілісних майно­вих комплексів та інвестори, які бажають придбати конт­рольний пакет акцій, зобов'язані разом із заявою подати бізнес-план або техніко-економічне обгрунтування після-приватизаційного розвитку об'єкта, що включає план зай­нятості працівників підприємства, пропозицію інвестора з зазначенням максимального розміру інвестиції, строків та порядку її внесення, а також декларацію про доходи для покупців фізичних осіб.

Державні органи приватизації протягом місяця розгля­дають заяви та приймають рішення щодо приватизації об'єкта і в п'ятиденний строк письмово повідомляють про це заявника, адміністрацію та трудовий колектив підприє­мства, що приватизується, а також відповідний орган ви­конавчої влади, уповноважений управляти цим майном.

У разі відмови в приватизації відповідний орган прива­тизації повідомляє заявників про причину відмови. Відпо­відно до законодавства відмова в приватизації можлива тільки у випадках, коли:

особа, яка подала заяву на приватизацію, не може бути визнана покупцем відповідно до статті 8 Закону України «Про приватизацію державного майна»;

законодавством встановлено обмеження щодо привати­зації підприємства;

майно у встановленому порядку включене до переліку об'єктів (групи об'єктів), що не підлягають приватизації.

Відносини, які виникають на стадії подання заяви і прийняття рішення про приватизацію, детально регулює Порядок подання та розгляду заяв про приватизацію, зат­верджений наказом Фонду державного майна України від 1 липня 1997 р. № 683.

Державний орган приватизації протягом місяця з дня прийняття рішення про приватизацію об'єкта затверджує склад комісії з приватизації об'єкта і встановлює строк подання проекту плану приватизації. Цей строк не пови­нен перевищувати двох місяців з дня затвердження скла­ду комісії.

До складу комісії входять за принципом однакового представництва представники господарського товариства, створеного членами трудового колективу підприємства, що приватизується, в тому числі й від представницького органу трудового колективу - профспілкового комітету або іншого уповноваженого ним органу, інші особи (або їх пред ставники), які подали заяву на приватизацію, представ­ники місцевих рад, фінансових органів, державного орга­ну приватизації, Антимонопольного комітету України або його територіальних відділень, органу, уповноваженого до прийняття рішення про приватизацію управляти відпові дним державним майном.

Відповідні органи та особи зобов'язані в п'ятиденний строк з моменту одержання повідомлення про прийняття рішення щодо створення комісії делегувати до її складу своїх представників.

Якщо в зазначений строк вони не делегували своїх пред­ставників до складу комісії, державний орган приватизації має право затвердити склад комісії без представників цих органів.

За рішенням комісії до її роботи можуть залучатися ек­сперти, консультанти та інші спеціалігти, які користують­ся на її засіданнях правом дорадчого голосу.

Для забезпечення гласності та прозорості приватизації у роботі комісії з приватизації об'єкта можуть брати участь народні депутати України.

Діяльність комісії регулюється Положенням про комі сію з приватизації, затвердженим наказом Фонду держав ного майна України від 15 липня 1997 р. № 743.

Слід мати на увазі, що при приватизації законсервованих об'єктів, об'єктів незавершеного будівництва, майна ліквідо­ваних підприємств або об'єктів, які підлягають приватизації у порядку, визначеному Законом України «Про приватиза­цію майна невеликих державних підприємств (малу прива­тизацію)», окремого індивідуально визначеного майна, акцій (часток, паїв), що належать державі у майні підпри­ємств із змішаною формою власності, комісія з приватизації не створюється і план приватизації не складається.

Основними завданнями комісії є:

контроль за проведенням інвентаризації майна об'єкта приватизації;

розробка проекту плану приватизації об'єкта та подан­ня його на затвердження органу приватизації;

визначення розміру статутного фонду господарського товариства та розробка акта оцінки;

розробка, при необхідності, рекомендацій щодо реорга­нізації об'єктів.

У разі звернення керівництва підприємства, що є в про­цесі приватизації, до державного органу приватизації сто­совно відчуження майна та інших дій, необхідних для ефективного функціонування підприємства згідно з вимо­гами Закону України «Про приватизацію державного майна», комісія розглядає представлені документи та надає державному органу приватизації відповідні пропозиції. Для виконання поставлених завдань комісія має право:

зобов'язати адміністрацію підприємства, що привати­зується, здійснити у встановлені терміни інвентаризацію державного майна;

давати розпорядження, обов'язкові для адміністрації об'єкта приватизації, що пов'язані з розробкою проекту плану приватизації;

залучати до роботи експертів, консультантів, радників, спеціалізовані аудиторські фірми, консалтингові органі­зації та фірми з правом дорадчого голосу на засіданнях комісії.

Діяльність комісії припиняється після видання наказу про затвердження плану приватизації.

Зміст плану приватизації та правовий режим його затвердження врегульовано статтею 14 Закону «Про при­ватизацію державного майна» та Положенням про план приватизації державного майна, затвердженим наказом Фонду державного майна України від 1 жовтня 1997 р. (в редакції від 28 липня 2000 р.)[81].

Комісія з приватизації складає проект плану привати­зації об'єкта, в якому враховуються пропозиції:

господарського товариства, створеного працівниками підприємства, що приватизується, та інших покупців;

місцевих рад за місцезнаходженням об'єкта привати­зації;

державних органів приватизації;

Антимонопольного комітету України, його територіаль­них відділень.

Проект плану приватизації повинен передбачати строки та способи приватизації, початкову ціну об'єкта привати­зації (розмір статутного фонду господарського товариства), рекомендовані форми платежу, розміри пакетів акцій за напрямами їх реалізації, а також забезпечення технологічної єдності виробництва, недопущення руйнування ціліс­них майнових комплексів, циклів, технологій, порядок ви­користання майна, що не підлягає приватизації.

Проект плану приватизації державного майна скла­дається на основі Типового плану приватизації державно­го майна, що додається до зазначеного Положення.

За рішенням комісії до розробки проекту плану прива­тизації може бути включено проект реорганізації об'єкта, в якому передбачено створення на основі його структур­них підрозділів юридичних осіб.

Рішення про необхідність реорганізації приймається в порядку, що встановлюється Фондом державного майна України та Антимонопольним комітетом України.

До проекту плану приватизації додається акт оцінки вар­тості об'єкта приватизації, який складається відповідно до законодавства і затверджується органом приватизації.

У разі, якщо проектом плану приватизації передбачено продаж цілісного майнового комплексу підприємства, що приватизується, або контрольного пакета акцій, до проек­ту плану приватизації додаються документи, зазначені в частині першій статті 12 Закону «Про приватизацію дер­жавного майна».

Якщо трудовий колектив підприємства, майно якого приватизується, або інші покупці не погоджуються з про­ектом плану приватизації, розробленим комісією, вони можуть підготувати альтернативний варіант плану.

Проект плану, розроблений комісією, та альтернатив­ний проект плану трудового колективу чи інших покупців подаються на розгляд регіональних відділень Фонду дер­жавного майна України або його представництв у районах та містах, які протягом десяти днів зобов'язані розгляну­ти подані проекти, затвердити план приватизації і довес­ти його до заінтересованих осіб.

Рішення про затвердження плану може бути оскарже­но у десятиденний строк у Фонд державного майна Украї­ни, Верховну Раду Автономної Республіки Крим.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)