АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативні акти господарського законодавства: поняття і види

Читайте также:
  1. I. Нормативні акти
  2. V. РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА
  3. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  4. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  5. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  6. Адміністративно-правові норми: поняття, ознаки, види та особливості структури.
  7. Акціонерне товариство: поняття і види.
  8. Апарат держави: поняття та структура
  9. Артефакт: поняття і сутність. Коллекція документів як артефакт.
  10. Вдосконалення господарського законодавства
  11. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  12. Визначення поняття «філософія».Предмет філософії, методи та її значення.

Визначення нормативного акта господарського законо­давства грунтується на загальнотеоретичному понятті «нормативний акт».

Нормативний акт господарського законодавства являє собою офіційний письмовий документ компетентного орга­ну держави, який є джерелом норм господарського права, тобто встановлює (змінює) або припиняє норми господарсь­кого права.

Норма господарського права - це елемент системи ком­плексної галузі господарського права. Нормативний акт діє як елемент зовнішньої форми господарського права, елемент комплексної галузі господарського законодавства.

З цього визначення випливають дві основні ознаки нор­мативного акта господарського законодавства.

Перша стосується змісту, за яким нормативний акт є офіційним джерелом правової інформації про чинні нор­ми права у сфері господарської діяльності.

Друга ознака стосуєтьсяформи. Нормативний акт — це юридично-технічна формавстановлення, опублікування і застосування норм господарського права.

Як форма, господарські законодавство є основним ви­дом правової інформації, визначення якої дає Закон Ук­раїни від 2 жовтня 1992 р «Про інформацію»[13]. Згідно із ст. 22 цього закону господарське законодавство є «сукуп­ністю документованих або публічно оголошених відомос­тей про право, його систему, джерела, реалізацію, юри­дичні факти, правовідносини, правопорядок, правопору­шення і боротьбу з ними ть їх профілактику тощо».

З метою забезпечення доступу до законодавчих та інших нормативних актів всім громадянам держава забезпечує видання цих актів масовики тиражами у найкоротші стро­ки після набрання ними чинності. Ця норма Закону, на жаль, виконується неналежним чином, особливо щодо підзаконних актів господарського законодавства.

Поняття нормативного акта господарського законодав­ства багатозначне. Воно визначає різноманітні щодо юри­дичної сили, форми і сфердії нормативні акти. Тому вони класифікуються на види пшяхом визначення актів госпо­дарського законодавства за двома основними критеріями: юридичною силою актів та змістом норм господарського права, які вони встановлюють.

Згідно з юридичною силою господарське законодавство функціонує як вертикальна ієрархічна система норматив­них актів. Структура цієї системи обумовлена структурою органів законодавчої і державної виконавчої влади, які мають законодавчі і нормотворчі повноваження щодо ре­гулювання господарської діяльності. В ній можна виділи­ти декілька блоків, головним з яких є господарське зако­нодавство, що ґрунтується на статтях і нормах Конституції України про власність, про підприємництво, про компе­тенцію вищих органів державної влади (Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів) у нормативному регулю­ванні господарської діяльності.

Згідно з ст. 5 ГК «Конституційні основи правопорядку у сфері господарювання» правовий господарський порядок в Україні формується на основі оптимального поєднання рин­кового саморегулювання економічних відносин суб'єктів господарювання та державного регулювання макроеконо-мічних процесів, виходячи з конституційної вимоги відпо­відальності держави перед людиною за свою діяльність та визначення України як суверенної і незалежної, демокра­тичної, соціальної, правової держави (ч. 1 ст. 5 ГК).

Конституційні основи правового господарського поряд­ку в Україні становлять: право власності Українського на­роду на землю, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території Ук­раїни, природні ресурси її континентального шельфу, вик­лючної (морської) економічної зони, що здійснюється від імені Українського народу органами державної влади і орга­нами місцевого самоврядування в межах, визначених Кон­ституцією України; право кожного громадянина корис­туватися природними об'єктами права власності народу відповідно до закону; забезпечення державою захисту прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальної спрямованості економіки, недопущення використання власності на шкоду людині і суспільству; право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності; виз­нання усіх суб'єктів права власності рівними перед зако­ном, непорушності права приватної власності, недопущен­ня протиправного позбавлення власності; економічна бага­томанітність, право кожного на підприємницьку діяльність, не заборонену законом, визначення виключно законом пра­вових засад і гарантій підприємництва; забезпечення дер­жавою захисту конкуренції у підприємницькій діяльності, недопущення зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірного обмеження конкуренції та недобро­совісної конкуренції, визначення правил конкуренції та норм антимонопольного регулювання виключно законом; забезпечення державою екологічної безпеки та підтриман­ня екологічної рівноваги на території України; забезпечен­ня державою належних, безпечних і здорових умов праці, захист прав споживачів; взаємовигідне співробітництво з іншими країнами; визнання і дія в Україні принципу вер­ховенства права (ч. 2 ст. 5 ГК).

Суб'єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання здійснюють свою діяльність у ме­жах встановленого правового господарського порядку, до­держуючись вимог законодавства (ч. З ст. 5 ГК).

Другий блок становлять господарські закони. їх можна класифікувати як:

загальні (Господарський кодекс України від 16 січня 2003 p., Закон України «Про власність»[14]; Цивільний ко­декс України від 16 січня 2003 p., який регулює окремі види господарських відносин і договорів);

закони про види і правовий статус суб'єктів господарю­вання (Закони «Про господарські товариства», «Про колек­тивне сільськогосподарське підприємство» тощо);

закони про окремі види господарської діяльності (Зако­ни «Про зв'язок», «Про поштовий зв'язок», «Про транс­порт», «Про залізничний транспорт», «Про автомобільний транспорт», Кодекс торговельного мореплавства, Повітря­ний кодекс України тощо);

Третій блок нормативних актів господарського законо­давства становлять так звані законодавчі акти:

а) постанови Верховної Ради України з господарських питань, які були прийняті як акти поточного законодавства;

б) Декрети Кабінету Міністрів з господарських питань, які приймалися Кабінетом Міністрів України на підставі тимчасових повноважень, делегованих йому Верховною Радою України.

Великий за обсягом блок господарського законодавства становлять під законні нормативні акти:

а) укази Президента України з господарських питань (наприклад, «Про інвестиційні фонди та інвестиційні ком­панії» від 19 лютого 1994 р., «Про додаткові заходи щодо вдосконалення діяльності Державної комісії з цінних па­перів та фондового ринку» від 25 вересня 2002 р., «Про дер­жавну комісію з цінних паперів та фондового ринку» від 11 грудня 2002 p.);

б) розпорядження Президента України з окремих госпо­дарських питань, які видаються як оперативні господарські акти (наприклад, «Про заходи щодо майна загальносоюз­них громадських організацій колишнього Союзу РСР» від 24 травня 1994 р., «Про заходи щодо врегулювання відно­син заборгованості підприємств» від 14 травня 1997 p.);

в) постанови та розпорядження Кабінету Міністрів Ук­раїни з господарських питань, які приймаються відповід­но до статті 117 Конституції України;

г) господарські нормативні акти міністерств комітетів та інших центральних органів виконавчої влади. Ці акти приймаються у вигляді положень, інструкцій, правил тощо, затверджуваних наказами відповідних міністрів.

До цієї групи відомчого законодавства належать також акти, прийняті господарськими об'єднаннями (асоціаціями, корпораціями, концернами тощо), та локальні нормативні акти суб’єктів господарювання;

д) нормативні акти господарського законодавства місце вих рад та місцевих держадміністрацій (нормативні господарські акти територіальної дії).

Важливою як у теоретичному, так і в практичному аспекті є загальна класифікація нормативних актів господарського законодавства на види за змістом тих норм господарського права, які офіційно встановлюють ці акти. Залежно від змісту доктрина господарського права розрізняє чотири види актів:

- акти, норми яких є загальними правилами функціонування господарських відносин. Такі норми містяться у кодексах (передусім, в Господарському кодексі), які кодифікують окремі інститути господарського права. Зокрема, Цивільний кодекс кодифікує норми про договірні господарсько-правові інститути: купівлю-продаж, поставку та інші форми обміну; загальний і будівельний підряди; перевезення вантажів; інститут майнової відповідальності господарюючих суб’єктів і т.ін. Щодо окремих видів правовідносин діють спеціальні кодифіковані акти господарського законодавства. Це, зокрема, транспортні кодекси та статути, загальні правила перевезення вантажів;

- компетеційні акти, які визначають види суб’єктів господарювання та інших учасників господарських відносин, а також їхні права і обов’язки щодо господарювання, тобто господарську компетенцію;

- нормативні документи, що регулюють технічні параметри виробництва та його результати, зокрема, технологічні процеси, якість продукції (робіт, послуг), витрати (норми витрат матеріальних і трудових ресурсів, норми виробітку тощо). Формами нормативних документів є, зокрема, стандарти, технічні умови, а також державні будівельні норми і правила;

- нормативні акти, що виражають норми-завдання, тобто визначають своїм адресатам конкретні результати, яких мають досягти суб'єкти господарських відносин при на­лежній правомірній поведінці, а не загальні правила пове­дінки. Юридично-технічною формою актів цього виду є акти планування, програми (технічна форма) і закони та постанови про їх затвердження (юридична форма).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)