АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Правове становище учасників страхової діяльності

Читайте также:
  1. VI. Характер діяльності учнів.
  2. VII. Характер діяльності учнів.
  3. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  4. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  5. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  6. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника
  7. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  8. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  9. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  10. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  11. Аналіз туристичної діяльності в Херсонській області
  12. Аудит доходів та витрат іншої діяльності

Головними учасниками, які здійснюють страхову діяль­ність, є страховики - юридичні особи, які створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або това­риств з додатковою відповідальністю згідно з Законом Ук­раїни «Про господарські товариства» з урахуванням особ­ливостей, передбачених Законом «Про страхування», а та­кож які одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності. Учасників страховика повинно бути не менше трьох. Страхова діяльність в Ук­раїні здійснюється виключно страховиками — резидента­ми України.

В окремих випадках, встановлених законодавством Ук­раїни, страховиками визнаються державні організації, які створені і діють відповідно до Закону «Про страхування».

Загальний розмір внесків страховика до статутних фондів інших страховиків України не може перевищува­ти 30 відсотків його власного статутного фонду, в тому числі розмір внеску до статутного фонду окремого страховика не може перевищувати 10 відсотків. Ці вимоги не поширюються на страховика, який здійснює види страхування інші, ніж страхування життя, у разі здійснення ним внесків до статутного фонду страховика, який здійснює страхування життя.

При створенні страховика або збільшенні зареєстровано­го статутного фонду статутний фонд повинен бути сплаче­ний виключно в грошовій формі. Дозволяється формування статутного фонду страховика цінними паперами, що випус­каються державою, за їх номінальною вартістю в порядку, визначеному спеціальним уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах нагляду за страховою діяльністю (далі - Уповноважений орган), але не більше 25 відсотків загального розміру статутного фонду.

Законом встановлені певні особливості формування ста­тутного фонду страхової компанії. Забороняється викори­стовувати для формування статутного фонду векселі, кош­ти страхових резервів, а також кошти, одержані в кредит, позику та під заставу, і вносити нематеріальні активи.

Відповідно до ст. 8 Закону «Про страхування» страхова діяльність підлягає ліцензуванню.

Уповноважений орган, яким є Державна комісія з регу­лювання ринків фінансових послуг в Україні, здійснює в установленому порядку ліцензування діяльності фінансо­вих установ, затверджує ліцензійні умови провадження діяльності з надання фінансових послуг і порядок контро­лю за їх додержанням; видає страховикам ліцензію на про­ведення конкретних видів страхування і перестраховуван­ня, передбачених статтями 6, 7 Закону «Про страхуван­ня»[175]. Ліцензійні умови провадження страхової діяльності затверджені розпорядженням Державної комісії з регулю­вання ринків фінансових послуг України від 28 серпня 2003 р. № 40[176].

Страховики, які отримали ліцензію на страхування жит­тя, не мають права займатись іншими видами страхування.

Статтею 38 Закону «Про страхування» встановлено, що для одержання ліцензії страховик подає Уповноваженому органу заяву, до якої додаються:

копії установчих документів та копія свідоцтва про реє­страцію;

довідки банків або висновки аудиторських фірм (ауди­торів), що підтверджують розмір сплаченого статутного фонду;

довідка про фінансовий стан засновників страховика, підтверджена аудитором (аудиторською фірмою), якщо страховик створений у формі повного чи командитного то­вариства або товариства з додатковою відповідальністю;

правила (умови) страхування;

економічне обгрунтування запланованої страхової (пе-рестрахувальної) діяльності;

інформація про учасників страховика, голову виконав­чого органу та його заступників, копія диплома голови ви­конавчого органу страховика або його першого заступника про вищу економічну або юридичну освіту, копія диплома головного бухгалтера страховика про вищу економічну ос­віту, інформація про наявність відповідних сертифікатів у випадках, передбачених Уповноваженим органом.

Уповноважений орган зобов'язаний розглянути заяву страховика про видачу йому ліцензії у строк, що не пере­вищує 30 календарних днів з часу одержання всіх перед­бачених цією статтею документів.

Відповідно до ст. 39 Закону «Про страхування» підста­вою для відмови у видачі юридичній особі ліцензії на здійснення страхової діяльності може бути невідповідність документів, що додаються до заяви, вимогам чинного за­конодавства України.

Про відмову у видачі ліцензії Уповноважений орган по­відомляє юридичну особу в письмовій формі з зазначен­ням причини відмови.

Спори про відмову у видачі або відкликанні ліцензії роз­глядаються у судовому порядку.

Страхова організація (страхових) як господарське това­риство може створювати свої філії і представництва, проте здійснювати страхову діяльність мають право лише філії.

Філія страховика - це відокремлений підрозділ страхо­вика, який не є юридичною особою, може мати власну на­зву, яка повинна використовуватися згідно з Положенням про філію, має відокремлений баланс та здійснює страхову діяльність по видах, на які страховик одержав ліцензії, і право на проведення яких було надане філії загальними зборами учасників страховика в повному обсязі або з обме­женнями.

Представництво страховика - це відокремлений підроз­діл страховика, який не є юридичною особою, діє у відпов­ідності з Положенням про представництво, не має права займатися страховою, а також будь-якою підприємниць­кою діяльністю. Представництво виконує функції і задачі сприяння організації і здійсненню статутної діяльності страховика, виступає від імені страховика та фінансуєть­ся останнім.

Оскільки страхові організації (компанії) створюються як господарські товариства, їх ліквідація здійснюється в порядку, передбаченому чинним законодавством України.

Реорганізація страховика (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) проводиться у порядку, визна­ченому чинним законодавством, з урахуванням особливо­стей по забезпеченню правонаступництва щодо укладан­ня договорів страхування, встановлених Уповноваженим органом.

У тих випадках, коли реорганізація страховика прово­диться за рішенням Уповноваженого органу, така реорга­нізація передбачає:

реорганізацію у страхового посередника відповідно до нормативних актів, що регулюють діяльність страхових посередників;

об'єднання кількох страховиків із визначенням поряд­ку передачі страхових зобов'язань за умови погодження на це власників страховиків;

залучення до числа учасників страховика інших стра­ховиків (у тому числі іноземних страховиків) за умови про­ведення ними всіх розрахунків за зобов'язаннями та бор­гами страховика, строк сплати яких уже настав.

При ліквідації страховика у разі, коли учасники стра­ховика прийняли таке рішення і страховик не має зобов'я­зань перед страхувальниками, Уповноважений орган прий­має рішення про виключення страховика з Єдиного дер­жавного реєстру страховиків (перестраховиків).

Ліквідація страховика, що має зобов'язання перед стра­хувальниками, у разі визнання його банкрутом здійснюєть­ся у порядку, визначеному законом.

Виключення страховика з державного реєстру суб'єктів підприємницької діяльності органами державної влади і органами місцевого самоврядування у зв'язку з його ліквідацією або реорганізацією здійснюється тільки після внесення відповідних змін у Єдиний державний реєетр страховиків (перестраховиків).

Діяльність на ринку страхових послуг здійснюють та­кож страхові посередники - страхові агенти, які провадять свою діяльність згідно з Положенням про порядок прова­дження діяльності страховими посередниками, затвердже­ним постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 1996 р. №1523.

Агентська діяльність - це діяльність суб'єктів підприє­мницької діяльності, уповноважених діяти від імені та на підставі доручення одного або більше страховиків, щодо рекламування, консультування, пропонування страху­вальникам страхових послуг та проведення роботи, пов'я­заної з укладенням та виконанням договорів страхування (підготовка і укладення договорів страхування, виконан­ня робіт з обслуговування договорів), у тому числі оформ­лення всіх необхідних документів для своєчасної виплати страхових сум або страхового відшкодування, а також здійснення цих виплат;

Неналежний контроль страховика за діяльністю його страхових агентів кваліфікується як порушення страхово­го законодавства.

На страховому ринку України функціонують і інші учас­ники, які справляють певний вплив на страхову діяльність.

Так, відповідно до ст. 13 Закону «Про страхування» стра­ховики можуть утворювати спілки, асоціації та інші об'єд­нання для координації своєї діяльності, захисту інтересів своїх членів та здійснення спільних програм, якщо їх ут­ворення не суперечить законодавству України. Ці об'єд­нання не можуть займатися страховою діяльністю, а тому не можуть біти визнані її суб'єктами.

Об'єднання страховиків діють на підставі статутів і на­бувають прав юридичної особи після їх державної реєст­рації. Орган, що здійснює реєстрацію об'єднань страхо­виків, у десятиденний термін з дня реєстрації повідомляє про це Уповноважений орган.

Одним із таких об'єднань страховиків є Моторне (транс­портне) страхове бюро України, правове становище якого визначене Законом України від 1 липня 2004 р. «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів»[177].

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) є єдиним об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'яз­кове страхування цивільно-правової відповідальності влас­ників наземних транспортних засобів за шкоду, заподія­ну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) орга­нізацією і здійснює свою діяльність відповідно до Закону, законодавства України та свого Статуту.

Статут МТСБУ затверджується зборами засновників (членів) МТСБУ, погоджується з Уповноваженим органом та реєструється відповідно до вимог законодавства.

МТСБУ не може виступати засновником чи співзаснов-ником юридичних осіб, що займаються підприємницькою діяльністю та/або мають на меті одержання прибутку.

Основними завданнями МТСБУ є:

здійснення виплат із централізованих страхових резер­вних фондів компенсацій та від шкодувань на умовах, пе­редбачених Законом;

управління централізованими страховими резервними фондами, що створюються при МТСБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій;

забезпечення членства України в міжнародній системі автомобільного страхування «Зелена картка» та виконан­ня загальновизнаних зобов'язань перед уповноваженими організаціями інших країн - членів цієї системи;

збирання необхідної інформації про обов'язкове стра­хування цивільно-правової відповідальності для узагаль­нення та внесення пропозицій щодо удосконалення меха­нізму здійснення обов'язкового страхування цивільно-пра­вової відповідальності;

співробітництво з уповноваженими організаціями інших країн у галузі страхування цивільно-правової відпо­відальності, координація обов'язкового страхування ци­вільно-правової відповідальності власників та/або водіїв транспортних засобів - нерезидентів у разі в'їзду їх на територію України та власників та/або водіїв транспортних засобів - резидентів - у разі їх виїзду за межі України;

співробітництво з органами Міністерства внутрішніх справ України та іншими органами державної влади з пи­тань обов'язкового страхування цивільно-правової відпо­відальності;

розробка зразків страхових полісів і договорів обов'яз­кового страхування цивільно-правової відповідальності, що затверджуються Уповноваженим органом;

надання страховикам інформації щодо страхових ви­падків стосовно конкретних страхувальників.

МТСБУ є гарантом відшкодування шкоди:

на території країн - членів міжнародної системи авто­мобільного страхування «Зелена картка», заподіяної влас­никами та/або користувачами зареєстрованих в Україні транспортних засобів, якщо такі власники та/або корис­тувачі надали іноземним компетентним органам страхо­вий сертифікат «Зелена картка», виданий від імені стра­ховиків - членів МТСБУ;

на території України, заподіяної водіями - нерезиден­тами, на умовах та в обсягах, встановлених законодавством про обов'язкове страхування цивільно-правової відпові­дальності та принципами взаємного врегулювання шкоди на території країн - членів міжнародної системи автомо­більного страхування «Зелена картка», за інших обставин, визначених чинним законодавством про цивільно-право­ву відповідальність.

У разі якщо МТСБУ відповідно до правил міжнародної системи автомобільного страхування «Зеленакартка» було здійснене відшкодування шкоди за страховика - члена об'єднання або за власника та/або користувача зареєстро­ваного в Україні транспортного засобу, який використову­вав за кордоном підроблений або змінений у незаконний спосіб страховий сертифікат «Зелена картка» та спричи­нив дорожньо-транспортну пригоду, відповідні витрати МТСБУ мають бути компенсовані такими особами в повно­му обсязі у порядку, визначеному для міжнародної систе­ми автомобільного страхування «Зелена картка».

Страховики, які мають дозвіл на страхування відпові­дальності операторів ядерних установок за шкоду, що може бути заподіяна внаслідок ядерного інциденту, зобов'язані утворити ядерний страховий пул, який є юридичною осо­бою, що утримується за рахунок коштів страховиків.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)