АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності

Господарський кодекс України визнає суб'єктами зов­нішньоекономічної діяльності:

а) суб'єктів господарювання, зазначених в пунктах 1, 2 ч. 2 ст. 55 ГК:

- господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, ко­мунальні та інші підприємства, створені відповідно до цьо­го Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

- громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Що стосується підрозділів (структурних одиниць) іно­земних суб'єктів господарювання, що не є юридичними особами за законодавством України (філії, відділення тощо), але мають постійне місцезнаходження на території України і зареєстровані в порядку, встановленому зако­ном, то виключення їх з кола суб'єктів зовнішньоекономіч­ної діяльності Законом України від 4 лютого 2005 р. можна кваліфікувати лише як непорозуміння (яке потребує негайного вирішення), оскільки зазначені суб'єкти відне­сені до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності ст. З Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність». Невизнання їх ГК України суб'єктами зовнішньоеконо­мічної діяльності, на наш погляд, може завадити застосу­ванню до зазначених суб'єктів санкцій, встановлених ст. 37 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» (в ред. Закону України від 22 грудня 2005 p.).

У зовнішньоекономічні діяльності можуть брати участь також зовнішньоекономічні організації, що мають статус юридичної особи, утворені в Україні відповідно до закону органами державної влади або органами місцевого самовря­дування (ч. 2 ст. 378 ГК).

При цьому всі зазначені суб'єкти зовнішньоекономіч­ної діяльності мають рівне право здійснювати будь-які пря­мо не заборонені законами України її види незалежно від форми власності та інших ознак.

Фізичні особи мають право здійснювати зовнішньоеко­номічну діяльність з моменту набуття ними цивільної дієздатності згідно із законами України. Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території Украї­ни, мають зазначене право, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з законодавством України, а фізичні особи, які не мають постійного місця проживання на тери­торії України, мають право здійснювати зовнішньоеконо­мічну діяльність, якщо вони є суб'єктами господарської діяльності за законом держави, в якій вони мають постійне місце проживання або громадянами якої вони є.

Юридичні особи мають право здійснювати зовнішньо­економічну діяльність відповідно до їхніх установчих доку­ментів з моменту набуття ними статусу юридичної особи.

Всі суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України мають право відкривати свої представництва на території інших держав згідно із законами цих держав.

Іноземні суб'єкти господарської діяльності, що здій­снюють зовнішньоекономічну діяльність на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України. Реєстрація цих представництв здійсню­ється в порядку, встановленому ст. 5 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та Інструкцією про по­рядок реєстрації представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, затвердженою наказом МЗЕЗТоргу від 18 січня 1996 р. № 30[205], а саме:

Іноземний суб'єкт господарської діяльності, який має намір відкрити представництво на території України, подає до Мінекономіки України такі документи:

1). заяву з проханням про реєстрацію представництва, що складається у довільній формі, в якій необхідно вказати:

- назву фірми;

- країну місцезнаходження фірми;

- адресу фірми;

- номер телефону, факсу;

- місто, в якому відкривається представництво з зазна­ченням його майбутньої адреси;

- якщо будуть філії - вказати в яких містах;

- кількість іноземних громадян, які будуть працювати у представництві;

- дату заснування фірми;

- юридичний статус фірми;

- кількість співробітників фірми;

- назву банку з зазначенням номера рахунку;

- сферу діяльності фірми;

- ціль відкриття та сферу діяльності представництва, інформацію про ділові зв'язки з українськими партнера­ми та перспективи розвитку співробітництва;

2). витяг з торговельного (банківського) реєстру країни місцезнаходження офіційно зареєстрованого головного органу управління (контори) іноземного суб'єкта госпо­дарської діяльності;

3). довідку від банківської установи, в якій офіційно відкрито рахунок іноземного суб'єкта господарської діяль­ності;

4). доручення на здійснення представницьких функцій в Україні, оформлене згідно із законами країни, де офіцій­но зареєстровано контору іноземного суб'єкта господарсь­кої діяльності.

Документи, зазначені вище, мають бути нотаріально засвідчені за місцем їх видачі, легалізовані належним чи­ном у консульських установах, які представляють інтере­си України, якщо міжнародними договорами України не передбачено інше і супроводжуватися перекладом українською мовою, який завіряється печаткою офіційного пе­рекладача.

Документи надаються Мінекономіки України не піз­ніше 6 місяців з дати їх видачі в країні місцезнаходження фірми.

При прийнятті документів на реєстрацію заявникові видається номер рахунку для сплати державного збору у розмірі 2500 доларів СІНА.

У випадку, коли на відкриття представництва законо­давство країни місцезнаходження іноземного суб'єкта гос­подарської діяльності вимагає особливого дозволу держав­них установ цієї країни, копія такого дозволу, засвідчена з дотриманням вимог п. З, має бути додана до заяви.

За результатами розгляду заяви приймається рішення про реєстрацію представництва іноземного суб'єкта гос­подарської діяльності або про відмову в його реєстрації.

Свідоцтво про реєстрацію представництва видається після подання документів, що відповідають вимогам цієї Інструкції, до Мінекономіки України, але не пізніше, як через шістдесят робочих днів з моменту сплати державно­го збору.

Неприйняття рішення у встановлений строк, або рішен­ня про відмову у реєстрації може бути оскаржено у суді або господарському суді України.

У разі реєстрації представництва іноземного суб'єкта господарської діяльності заявнику видається Свідоцтво про реєстрацію встановленого зразка з відповідним номером.

Дані про реєстрацію вносяться до Реєстру представ­ництв, що ведеться Мінекономіки України.

У Реєстрі зазначається: реєстраційний номер представ­ництва, дата реєстрації, назва та адреса іноземного суб'єкта господарської діяльності, який реєструє представництво, адреса представництва, сфера діяльності фірми та інші дані.

Представництво іноземного суб'єкта господарської діяльності в Україні вважається відкритим з дати реєстрації.

У Свідоцтві про реєстрацію представництва повинні бути вказані:

- офіційна назва іноземного суб'єкта господарської діяльності;

- кількість іноземних громадян - службовців інозем­ного суб'єкта господарської діяльності, які є співробітни­ками представництва;

- реєстраційний номер представництва;

- місцезнаходження представництва та його філій. Свідоцтво є підставою для:

- звернення:

а) у відповідні органи України для реєстрації паспортів та отримання віз іноземними співробітниками представ­ництв;

б) в Міністерство праці та соціальної політики України за дозволом на працевлаштування в Україні іноземних співробітників представництва на період його функціону­вання;

- відкриття поточних рахунків у банках України;

- безмитного провозу майна та устаткування, які тим­часово ввозяться на територію України і необхідні для об­ладнання офісу та функціонування представництва;

- реєстрації та отримання в органах ДАІ МВС'України відповідних номерних знаків для автомобільного транспор­ту, що є власністю представництва;

Представництво іноземного суб'єкта господарської діяльності зобов'язане протягом місяця з моменту отриман­ня Свідоцтва стати на облік у податковій інспекції за місцезнаходженням представництва та у Держкомстаті України.

При зміні назви, юридичного статусу, юридичної адре­си, або проголошення іноземного суб'єкта господарської діяльності неплатоспроможним або банкрутом, його пред­ставництво, що діє на території України, зобов'язане повідо­мити про це Мінекономіки України у семиденний строк.

Представництво суб'єкта господарської діяльності не є юридичною особою і не займається самостійно комерцій­ною діяльністю, у всіх випадках воно діє від імені і за дору­ченням іноземного суб'єкта господарської діяльності, заз­наченого у свідоцтві про реєстрацію, і виконує свої функції згідно з чинним законодавством України. Представницт­во іноземного суб'єкта господарської діяльності в Україні може здійснювати функції, пов'язані з виконанням пред­ставницьких послуг тільки в інтересах іноземного суб'єкта господарської діяльності, зазначеного у Свідоцтві.

Представництво зобов'язане повідомляти Мінекономі­ки України у місячний термін про зміни у керівництві представництва, місцезнаходженні представництва, складі іноземних співробітників.

Діяльність представництва іноземного суб'єкта госпо­дарської діяльності припиняється:

- у разі ліквідації іноземного суб'єкта господарської діяльності, який має своє представництво в Україні;

- у разі припинення дії угоди з іноземною державою, якщо представництво відкрите на підставі такої угоди, і це прямо передбачено положеннями угоди;

- за рішенням іноземного суб'єкта господарської діяль­ності, який відкрив представництво;

- у разі невиконання іноземним суб'єктом господарсь­кої діяльності або представництвом положень Інструкції та/або вимог чинного законодавства України діяльність представництва припиняється в судовому порядку.

У разі припинення діяльності представництва інозем­ного суб'єкта господарської діяльності Мінекономіки Ук­раїни приймає рішення про скасування запису у Реєстрі представництв та вилучення свідоцтва про реєстрацію, про що повідомляється через засоби масової інформації.

Іноземним співробітникам представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності Мінекономіки У краї ни видаються спеціальні службові картки, які діють на всій території України.

Господарська, в тому числі зовнішньоекономічна діяльність іноземних суб'єктів господарської діяльності на території України, регулюється законами України щодо порядку здійснення іноземними особами господарської діяльності на території України. У разі, якщо зазначена діяльність пов'язана з іноземними інвестиціями, вона ре­гулюється відповідними законами України.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)