АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розгляд справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Читайте также:
  1. A З порушенням синтезу пре-бета-ліпопротеїнів
  2. II. Попередній розгляд законопроекту.
  3. II. Розгляд справ про адміністративні правопорушення
  4. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  5. III. Розгляд звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення
  6. IV. Оформлення матеріалів про правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  7. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  8. VI. Особливості оформлення матеріалів про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 124 КУпАП
  9. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  10. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  11. а) З основ законодавства України про культуру.
  12. Автоматизированная информационно-справочная система

Однією з основних функцій органів, що здійснюють дер­жавний контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, є розгляд справ про його порушен­ня. Ця діяльність Антимонопольного комітету здійснюєть­ся у відповідності з Законом «Про захист економічної кон­куренції» та Правилами розгляду справ про порушення за­конодавства про захист економічної конкуренції, норми яких визначають порядок розгляду Антимонопольним ко­мітетом України, його територіальними відділеннями справ про порушення законодавства про захист економічної кон­куренції, виконання, перевірки, перегляду прийнятих ними рішень, а також порядок оскарження рішень органів Антимонопольного комітету.

Справи у межах компетенції розглядаються органами Комітету:

- Комітетом;

- Постійно діючою адміністративною колегією Комітету;

- тимчасовою адміністративною колегією Комітету;

- державним уповноваженим Комітету;

Органи Антимонопольного комітету України розпочи­нають розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції за:

заявами суб'єктів господарювання, громадян, об'єд­нань, установ, організацій про порушення їх прав внаслідок дій чи бездіяльності, визначених законом як порушен­ня законодавства про захист економічної конкуренції;

поданнями органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю про порушення законодавства про захист економічної конкуренції;

власною ініціативою органів Антимонопольного комі­тету України.

У випадках, коли порушення законодавства про захист економічної конкуренції не має відчутного впливу на умо­ви конкуренції на ринку, заявнику може бути відмовлено у розгляді справи.

У разі виявлення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції органи Антимонопольно­го комітету України приймають розпорядження про поча­ток розгляду справи, яке надсилається відповідачу протя­гом трьох робочих днів з дня його прийняття. Заявнику та третім особам, надсилається повідомлення про початок роз­гляду справи.

Особами, які беруть участь у справі, визнаються: сторо­ни, треті особи, їх представники.

Сторонами у справі є відповідач і заявник (у разі якщо справу розпочато за відповідною заявою).

Відповідачем є особа, щодо якої здійснюється розгляд справи про порушення законодавства про захист економі­чної конкуренції.

Третьою особою є особа, залучена до участі у справі у зв'язку з тим, що рішення може суттєво зачепити її права та інтереси, охоронювані законом. Про визнання третьою особою органами Антимонопольного комітету України приймається розпорядження, про що повідомляються осо­би, які беруть участь у справі.

Особи, які беруть (брали) участь у справі, мають право:

ознайомлюватися з матеріалами справи (крім інфор­мації з обмеженим доступом, а також інформації, розголо­шення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які беруть (брали) участь у справі, або перешкодити подаль­шому розгляду справи);

наводити докази, подавати клопотання, усні й письмові пояснення (заперечення);

одержувати копії рішень у справі (витяги з них, крім інформації з обмеженим доступом, а також інформації,

розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі);

оскаржувати рішення в порядку, визначеному законом.

Особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросові­сно користуватися належними їм правами.

У процесі розгляду справи органи Антимонопольного комітету України за поданою суб'єктом господарювання заявою про вжиття заходів для відвернення негативних та непоправних наслідків для суб'єктів господарювання внас­лідок порушення законодавства про захист економічної конкуренції можуть прийняти попереднє рішення про:

заборону особі (відповідачу), в діях якої вбачаються оз­наки порушення, вчиняти певні дії, в тому числі про бло­кування цінних паперів;

обов'язкове вчинення певних дій, якщо невідкладне вчинення цих дій є необхідним виходячи із законних прав та інтересів інших осіб.

Попереднє рішення може бути оскаржене в порядку, визначеному ст. 60 Закону «Про захист економічної конку­ренції», у п'ятнадцятиденний строк з дня його одержання.

Попереднє рішення, якщо в ньому не зазначено корот­ший строк, втрачає чинність з дня отримання відповідачем рішення, прийнятого за результатами розгляду справи.

За результатами розгляду справ про порушення зако­нодавства про захист економічної конкуренції органи Ан­тимонопольного комітету України приймають рішення, в тому числі про:

визнання вчинення порушення законодавства про за­хист економічної конкуренції;

припинення порушення законодавства про захист еко­номічної конкуренції;

зобов'язання органу влади, органу місцевого самовря­дування, органу адміністративно-господарського управл­іння та контролю скасувати або змінити прийняте ним рішення чи розірвати угоди, визнані антиконкурентними діями органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю;

визнання суб'єкта господарювання таким, що займає монопольне (домінуюче) становище на ринку;

примусовий поділ суб'єкта господарювання, що займає монопольне (домінуюче) становище на ринку;

накладення штрафу;

блокування цінних паперів;

усунення наслідків порушень законодавства про захист економічної конкуренції;

скасування дозволу на узгоджені дії у разі вчинення дій, заборонених згідно із ст. 19 Закону;

оприлюднення відповідачем за власні кошти офіційної інформації Антимонопольного комітету України чи його територіального відділення стосовно рішення, прийнятого у справі про порушення, в тому числі опублікування рішень у повному обсязі (за вилученням інформації з обмеженим доступом, а також визначеної відповідним державним упов­новаженим, головою територіального відділення інформації, розголошення якої може завдати шкоди інтересам інших осіб, які брали участь у справі), у строк і спосіб, визначені цим рішенням або законодавством;

закриття провадження у справі.

Розгляд справи про порушення законодавства про за­хист економічної конкуренції підлягає закриттю без прий­няття рішення по суті, якщо:

справа не підлягає розгляду в Антимонопольному комі­теті України, його територіальному відділенні;

не встановлено відповідача або його місцезнаходження;

відповідача - юридичну особу ліквідовано;

вже розглянуто чи розглядається органами Антимоно­польного комітету України справа з тих же підстав щодо того самого відповідача;

не доведено вчинення порушення;

є інші підстави, передбачені законом.

Рішення (витяг з нього), розпорядження органів Анти­монопольного комітету України, голів його територіаль­них відділень надається для виконання шляхом надсилан­ня або вручення під розписку чи доведення до відома в інший спосіб.

У разі, якщо вручити рішення немає можливості внас­лідок відсутності посадових осіб чи уповноважених пред­ставників суб'єкта господарювання, органу адміністратив­но-господарського управління та контролю за відповідною юридичною адресою, - рішення органів Антимонопольно­го комітету України вважається таким, що вручене відпо­відачу, через десять днів з дня оприлюднення інформації про прийняте рішення в офіційному друкованому органі (газета Верховної Ради України «Голос України», газета Кабінету Міністрів України «Урядовий кур'єр», «Офіцій­ний вісник України», друковані видання відповідної об­ласної ради за останнім відомим місцем проживання чи місцем прописки, юридичної адреси відповідача).

Рішення та розпорядження органів Антимонопольного комітету України, голів його територіальних відділень є обов'язковими до виконання.

Рішення, прийняті адміністративною колегією терито­ріального відділення Антимонопольного комітету України, державним уповноваженим Антимонопольного комітету України, адміністративною колегією Антимонопольного комітету України у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у заявах, справах про узгоджені дії, можуть бути перевірені за заявою осіб, які брали участь у справі, або за власною ініціативою у поряд­ку, встановленому Антимонопольним комітетом України.

Заява про перевірку рішення може бути подана до Анти­монопольного комітету України у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Рішення адміністративної колегії територіального від­ділення Антимонопольного комітету України перевіряються адміністративною колегією Антимонопольного комітету Ук­раїни чи Антимонопольним комітетом України, рішення дер­жавного уповноваженого Антимонопольного комітету Украї­ни, адміністративної колегії Антимонопольного комітету Ук­раїни - Антимонопольним комітетом України.

Органи Антимонопольного комітету України, які здійснюють перевірку рішення, можуть зупинити вико­нання рішення до закінчення його перевірки, про що пись­мово повідомляються особи, які беруть участь у справі.

За результатами перевірки рішення органи Антимоно­польного комітету України мають право:

залишити рішення без змін;

змінити рішення;

скасувати рішення частково і направити справу на но­вий розгляд у цій частині;

скасувати рішення і прийняти нове рішення або пере­дати справу на новий розгляд чи припинити провадження у справі.

Підставами для зміни, скасування чи визнання недійсни­ми рішень органів Антимонопольного комітету України є:

неповне з'ясування обставин, які мають значення для справи;

недоведення обставин, які мають значення для справи і які визнано встановленими;

невідповідність висновків, викладених у рішенні, об­ставинам справи;

порушення або неправильне застосування норм матері­ального чи процесуального права.

Порушення або неправильне застосування норм процесу­ального права може бути підставою для зміни, скасування чи визнання недійсним рішення тільки за умови, якщо це по­рушення призвело до прийняття неправильного рішення.

Заявник, відповідач, третя особа мають право оскаржи­ти рішення органів Антимонопольного комітету України повністю або частково до суду у двомісячний строк з дня одержання рішення. Цей строк не може бути відновлено.

Рішення Антимонопольного комітету України, адмініст­ративної колегії Антимонопольного комітету України та дер­жавного уповноваженого Антимонопольного комітету Украї­ни оскаржуються до Господарського суду м. Києва. Рішення адміністративної колегії територіального відділення Анти­монопольного комітету України оскаржуються до господарсь­кого суду Автономної Республіки Крим, обласних, Київсь­кого та Севастопольського міських господарських судів.

Прийняття судом, господарським судом до розгляду заяви про визнання недійсним рішення органу Антимо­нопольного комітету України не зупиняє його виконання, крім випадків порушення судом, господарським судом провадження у справі про визнання недійсним рішення органу Антимонопольного комітету України, прийнятого:

згідно з ч. 1 ст. 48, ч. 1 ст. 30 Закону України «Про за­хист від недобросовісної конкуренції»;

за результатами перевірки відповідно до ч. 5 ст. 57 За­кону;

за результатами перегляду відповідно до ч. З ст. 58 За­кону.

За загальним правилом перевірка в апеляційному по­рядку чи перегляд за нововиявленими обставинами за зая­вою сторони відповідного рішення (постанови) суду, гос­подарського суду зупиняє виконання рішення органу Ан­тимонопольного комітету, якщо судом, господарським су­дом не визначено інше.

 

Запитання і завдання для самоконтролю

1. Назвіть основні акти законодавства про захист економічної конкуренції.

2. Які дії визнаються антиконкурентными узгодженими діями?

3. Дайте визначення поняття монопольного становища.

4. Які дії (бездіяльність) визнаються зловживанням монополь­ним становищем?

5. Що таке недобросовісна конкуренція?

6. Що таке економічна концентрація?

7. Назвіть основні види порушень законодавства про захист еко­номічної конкуренції.

8. Які види санкцій застосовуються до суб'єктів господарюван­ня за порушення законодавства про захист економічної кон­куренції?

9. Якими органами розглядаються справи про порушення зако­нодавства про захист економічної конкуренції?

 

 

ГЛАВА 4


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)