АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суб'єкти аудиторської діяльності

Правове становище аудитора (аудиторської фірми). Як

зазначено в ч. 2 ст. 363 ГК та в ч. 2 ст. 4 Закону «Про ауди­торську діяльність», аудит здійснюється незалежними осо­бами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які уповно­важені суб'єктами господарювання на його проведення.

Аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття ауди­торською діяльністю на території України (ч. 1 ст. 5 Закону).

Аудитор має право займатися аудиторською діяльністю індивідуально, створити аудиторську фірму, об'єднатися з іншими аудиторами в спілку з дотриманням вимог за­конів України. Для здійснення аудиторської діяльності одноособово аудитор повинен на підставі чинного сертифі­кату отримати ліцензію.

Аудиторам забороняється безпосередньо займатися тор­говельною, посередницькою та виробничою діяльністю, що не виключає їх права отримувати дивіденди від акцій та доходи від інших корпоративних прав.

Аудитором не може бути особа, яка має судимість за ко­рисливі злочини.

Аудиторська фірма - це організація, яка займається виключно наданням аудиторських послуг.

Аудиторські фірми можуть створюватися на основі будь-яких форм власності.

Загальний розмір частки засновників (учасників, акці­онерів) аудиторської фірми, які не є аудиторами, у статут­ному фонді не може перевищувати 30 відсотків.

Аудиторській фірмі дозволяється здійснювати ауди­торську діяльність лише за умови, якщо у ній працює хоча б один аудитор.

Керівником аудиторської фірми може бути тільки аудитор.

Суб'єкти аудиторської діяльності вносяться до Реєстру суб'єктів аудиторської діяльності, ведення якого за Зако­ном «Про аудиторську діяльність» покладено на Ауди­торську палату України.

Реєстр суб'єктів аудиторської діяльності (далі -Реєстр) - це офіційний загальнодержавний реєстр ауди­торських фірм і аудиторів-суб'єктів підприємницької діяльності, які зареєстрували свою аудиторську діяльність згідно з Законом України «Про аудиторську діяльність».

До Реєстру вносяться суб'єкти аудиторської діяльності:

а) аудиторські фірми, які зареєстрували свою діяльність відповідно до чинного законодавства України і відповіда­ють вимогам Закону України «Про аудиторську діяльність», а саме:

- організація пройшла державну реєстрацію як ауди­торська фірма;

- установчими документами передбачено виключно аудиторську діяльність;

- загальний розмір частки засновників (учасників, ак­ціонерів) аудиторської фірми, які не є аудиторами, у ста­тутному капіталі не перевищує 30 %;

- директором фірми є сертифікований аудитор;

б) аудитори, зареєстровані як суб'єкти господарюван­ня (фізичні особи-підприємці) і мають чинний сертифікат аудитора.

Про суб'єктів аудиторської діяльності до Реєстру зано­сяться такі дані:

- ідентифікаційний код/номер суб'єкта аудиторської діяльності;

- дата початку аудиторської діяльності (дата отриман­ня першої ліцензії або свідоцтва);

- назва аудиторської фірми (прізвище, ім'я, по батькові -для аудитора-суб'єкта підприємницької діяльності);

- адреса фактичного місцезнаходження, номери кон­тактних телефонів, факсу, електронної пошти;

- організаційно-правова форма;

- форма власності;

- інформація про державну реєстрацію;

- інформація про засновників (для аудиторів - прізви­ще, ім'я, по батькові, номери сертифікатів та дати їх отри­мання, ідентифікаційний номер, адреса; для юридичних осіб - назва, ідентифікаційний код, частка в статутному капіталі);

- прізвище, ім'я, по батькові керівника аудиторської фірми, номер та дата видачі сертифіката;

- кількість працівників, у тому числі сертифікованих аудиторів;

- наявність та місцезнаходження філій або представ­ництв чи відділень, дочірніх підприємств.

Зведені дані Реєстру є відкритими для користувачів.

Дата прийняття контрольно-реєстраційною комісією АПУ позитивного рішення про внесення до Реєстру є фактичною датою занесення суб'єкта аудиторської діяль­ності до Реєстру з одночасною видачею йому відповідного свідоцтва.

Свідоцтво про включення до Реєстру суб'єктів ауди­торської діяльності в Україні видається терміном на п'ять років. Підписи голови спостережної ради та завідувача секретаріату АПУ на свідоцтві скріплюються печаткою Ауди­торської палати України.

Як зазначається вч. 1 ст. 12 Закону «Про аудиторську діяльність», сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності кандидатів) здійснюється Аудиторською па­латою України.

Право на отримання сертифікату мають фізичні особи, які здобули вищу освіту, певні знання з питань аудиту та досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах ауди­тора, ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста або еконо­міста. Наявність певних знань з питань аудиту визначаєть­ся шляхом проведення відповідного іспиту (ч. 2 ст. 12 За­кону).

Особи, які не склали кваліфікаційного іспиту, мають право повторно складати його не раніше ніж через рік після прийняття рішення Аудиторською палатою України (ч. З ст. 12 Закону).

Термін чинності сертифікату не може перевищувати п'яти років (ч. 4 ст. 12 Закону).

Порядок сертифікації аудиторів в Україні встановлений Положенням про сертифікацію аудиторів, затвердженим рішенням Аудиторської палати України від 19 листопада 2002 р. №116.

Для отримання сертифікату кандидат подає до АПУ в одному примірнику (або до Регіонального відділення АПУ в двох примірниках) такі документи:

- заяву за встановленою формою;

- копію диплома, завірену у встановленому порядку;

- копію трудової книжки, завірену у встановленому по­рядку;

- документ про оплату сертифікації.

Для отримання сертифіката кандидати повинні успіш­но скласти кваліфікаційний іспит двох рівнів

Іспити проводяться в два етапи: перший - письмове тес­тування (або тестування на ПЕОМ) за переліком запитань, затверджених АПУ; другий - письмове розв'язання ситуа­ційного завдання. До другого етапу допускаються канди­дати, які набрали не менш як 70 % правильних відповідей за результатами тестування.

Перший етап іспитів можуть проводити Аудиторська палата України або її регіональні відділення, а другий етап – тільки Кандидати, екзаменаційні роботи другого етапу яких оцінені:

в 60 і більше балів - здобули право на отримання серти­фіката аудитора;

в 40 - 59 балів - здобули право на повторне складання другого етапу кваліфікаційного іспиту на загальних умо­вах в термін до одного року;

в 39 і менше балів - є такими, що не склали кваліфіка­ційний іспит, і мають право на повторне складання іспиту на загальних умовах не раніше як через рік.

За результатами складання іспитів Аудиторська пала­та України затверджує протоколи Комісії з сертифікації та освіти аудиторів Аудиторської палати України та Комісій з сертифікації аудиторів її регіональних відділень та приймає рішення про видачу або відмову у видачі серти­фіката.

Сертифікат - офіційний документ, який засвідчує право громадянина України на здійснення аудиту підпри­ємств та господарських товариств (серія «А»), банків (се­рія «Б») на території України.

Бланк сертифікату є бланком суворої звітності, з зазна­ченням номера та серії.

Сертифікат містить такі реквізити:

- серію та номер сертифікату;

- прізвище, ім'я та по батькові аудитора;

- дату, номер рішення Аудиторської палати України про видачу сертифіката;

- дату, номер рішення Аудиторської палати України про продовження дії сертифіката;

- термін чинності сертифікату;

Сертифікат підписує голова Комісії з сертифікації та освіти аудиторів Аудиторської палати України та завідую­чий Секретаріатом Аудиторської палати України.

На підставі повноважень, передбачених статтями 26 та 27 Закону України «Про аудиторську діяльність» за нена­лежне виконання своїх професійних обов'язків до аудитора Аудиторською палатою України можуть бути застосовані стягнення у вигляді попередження, зупинення дії серти­фікату на строк до одного року або анулювання сертифікату.

Припинення чинності сертифікату на аудиторську Діяльність здійснюється на підставі рішення Аудиторсь­кої палати України у випадках:

1) встановлення неодноразових фактів низької якості аудиторських перевірок;

2) систематичного чи грубого порушення чинного законо­давства України, встановлених норм та стандартів аудиту.

Порядок припинення чинності сертифікату на ауди­торську діяльність визначається Аудиторською палатою України.

Рішення Аудиторської палати України щодо припинен­ня чинності сертифікату можуть бути оскаржені до суду.

Аудиторська палата України - самоврядний орган що здійснює сертифікацію суб'єктів, які мають намір займа­тися аудиторською діяльністю, затверджує програми підготовки аудиторів, норми і стандарти аудиту, веде облік аудиторських організацій та аудиторів (ч. 1 ст. 365 ГК).

Повноваження Аудиторської палати України визнача­ються Законом України «Про аудиторську діяльність» (ст. 14-16) та Статутом Аудиторської палати України, який підлягає затвердженню двома третинами голосів від загаль­ної кількості членів палати.

Функції Аудиторської палати визначені ч. З ст. 14 За­кону «Про аудиторську діяльність», відповідно до якої Аудиторська палата України:

- здійснює сертифікацію суб'єктів, що мають намір зай­матися аудиторською діяльністю;

- затверджує програми підготовки аудиторів, норми і стандарти аудиту;

- веде Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які одно­особово надають аудиторські послуги;

- здійснює заходи із забезпечення незалежності ауди­торів при проведенні ними аудиторських перевірок та організації контролю за якістю аудиторських послуг.

Затвердження норм і стандартів аудиту є виключним правом Аудиторської палати України. Затверджені Ауди­торською палатою України норми і стандарти аудиту є обо­в'язковими для дотримання підприємствами, установами та організаціями.

Аудиторська палата України створюється і функціонує як незалежний, самостійний орган на засадах самоврядування.

Аудиторська палата України є юридичною особою, веде відповідний облік та звітність.

Аудиторська палата України набуває повноважень юри­дичної особи від дня реєстрації у Міністерстві юстиції України на підставі заяви та Статуту, затвердженого в по­рядку, передбаченому цим Законом. Плата за реєстрацію не справляється.

Аудиторська палата України формується шляхом деле­гування до її складу п'яти представників від професійної громадської організації аудиторів України, по одному пред­ставнику від Рахункової палати, Міністерства фінансів Ук­раїни, Головного контрольно-ревізійного управління Украї­ни, Державної податкової адміністрації України, Націо­нального банку України, Державного комітету статистики України, Міністерства юстиції України, державних органів, уповноважених законами України на здійснення державного фінансового контролю та окремих фахівців від навчальних, наукових та інших організацій.

Фахівці від навчальних, наукових та інших організацій делегуються за їх згодою професійною громадською орга­нізацією аудиторів України в кількості п'яти представ­ників і по одному представнику за пропозицією Рахунко­вої палати, Міністерства фінансів України, Головного кон­трольно-ревізійного управління України, Державної по­даткової адміністрації України, Національного банку України, Державного комітету статистики України, Міністерства юстиції України, державних органів, упов­новажених законами України на здійснення державного фінансового контролю.

Порядок делегування визначається відповідно з'їздом, правлінням, колегією або іншим вищим керівним органом.

Загальна кількість членів Аудиторської палати Украї­ни становить двадцять п'ять осіб.

Аудиторська палата України створює на території Ук­раїни регіональні відділення, повноваження яких визна­чаються Аудиторською палатою України[196].

Ведення поточних справ в Аудиторській палаті Украї­ни здійснює Секретаріат, який очолює завідуючий. Заві­дуючий Секретаріатом несе персональну відповідальність за ефективне використання майна та коштів Аудиторсь­кої палати України і створення належних умов для вико­нання функціональних обов'язків її членами.

Термін повноважень членів Аудиторської палати Украї­ни не може перевищувати п'яти років.

Персональний склад Аудиторської палати України підлягає щорічній ротації в кількості не менше трьох членів. Ротація здійснюється на підставі визначення осо­бистого рейтингу членів Аудиторської палати України шляхом таємного анкетування аудиторів України. Резуль­тати анкетування затверджуються Аудиторською палатою України.

Призначення нових членів Аудиторської палати Украї­ни замість вибулих здійснюється у встановленому порядку.

Формою роботи Аудиторської палати є засідання, що проводяться відповідно до Тимчасового регламенту засі­дань Аудиторської палати України, затвердженого рішен­ням Аудиторської палати від 27 жовтня 1998 р. № 70.

Всі рішення Аудиторської палати України приймають­ся на її засіданні простою більшістю голосів при наявності двох третіх її членів, за винятком рішень, передбачених частиною другою статті 14 цього Закону. В окремих випад­ках, що підлягають визначенню в Статуті Аудиторської палати України, рішення можуть прийматися шляхом письмового опитування.

При рівності голосів перевага надається рішенню, за яке проголосував головуючий.

Засідання Аудиторської палати України веде головую­чий, функції якого виконують по черзі всі члени палати в алфавітному порядку їх прізвищ.

Члени Аудиторської палати України виконують свої обов'язки на громадських засадах.

Матеріальні витрати на сертифікацію покриваються за рахунок осіб, що претендують на отримання сертифікатів, у розмірах, які визначаються Аудиторською палатою Ук­раїни.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону «Про аудиторську діяльність» аудитори України мають право об'єднатися в громадську організацію за професійними ознаками (Спілку аудиторів України), дотримуючись вимог цього Закону та інших законів України.

Спілка аудиторів України повинна мати фіксоване інди­відуальне членствов особі окремих аудиторів або їх колективів.

Спілка аудиторів України може відкривати місцеві осе­редки при наявності в них не менше п'яти аудиторів, які є членами Спілки. Відкриття місцевих осередків не є обо­в'язковим.

Повноваження професійної громадської організації аудиторів України визначаються ст. 18 Закону «Про ауди­торську діяльність», Законом України «Про об'єднання громадян» та Статутом професійної громадської органі­зації аудиторів України (Спілки аудиторів України).

З метою забезпечення соціального захисту своїх членів Спілка аудиторів України може створювати відповідні фон­ди, в тому числі фонд соціального страхування.

У порядку, встановленому цим Законом, Спілка ауди­торів України має право:

делегувати своїх представників до Аудиторської пала­ти України та достроково їх відкликати;

порушувати клопотання про припинення повноважень членів Аудиторської палати України, які делеговані Ра­хунковою палатою, Міністерством фінансів України, Го­ловним контрольно-ревізійним управлінням України, Державною податковою адміністрацією України, Націо­нальним банком України, Державним комітетом статис­тики України, Міністерством юстиції України, держав­ними органами, уповноваженими законами України на здійснення державного фінансового контролю;

вносити на розгляд Аудиторської палати України про­екти норм і стандартів аудиту.

Рішення та клопотання з питань делегування, відкли­кання та припинення повноважень членів Аудиторської палати України приймаються з'їздом Спілки аудиторів України або правлінням з наступним затвердженням та­ких рішень з'їздом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)