АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції та повноваження судів загальної юрисдикції

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  3. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  4. АПК , його функції та структура
  5. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  6. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  7. Взяття шлункового вмісту для дослідження секреторної функції шлунка (пацієнт може допомагати медичному працівникові, поведінка адекватна)
  8. Визначення геш-функції. Побудова геш-функції, виходячи з блочного шифра.
  9. Виключні повноваження сільських, селищних, міських рад
  10. Вимоги до побудови комерційних служб та їх функції.
  11. Відносинах. Господарські суди, їх функції та
  12. Відповідні функції становлять зміст управління в галузі використання і охорони земель.

 

Основними функціями судової влади в Україні є здійснення правосуддя — цивільного, господарського, адміністративного і кримінального. На важливість цих функцій вказує і назва відпо­відного розділу Конституції України — «Правосуддя». Тобто су­дова влада, перш за все, асоціюється з правосуддям, що відобра­жує сутність і зміст судової влади та призначення судів у суспільстві і державі.

Водночас, функції судової влади не обмежуються лише функціями правосуддя. Вони є багатогранними і різноманітними, тому слід говорити про множинність цих функцій.

Функції судової влади — це напрями і види діяльності судів у межах і порядку, передбачених Конституцією, законами та ін­шими нормативно-правовими актами України.

Багатоманітність функцій судової влади відображується в множинності функцій Конституційного Суду України і судів за­гальної юрисдикції в Україні.

Функції суду загальної юрисдикції є основною складовою системи функцій судової влади в цілому. Вони здійснюють право­суддя з цивільних, господарських, адміністративних і криміналь­них справах, тоді як Конституційний Суд України — єдиний ор­ган конституційного правосуддя в Україні. Його функціонування поширюється на вирішення питань про відповідність Конституції України законів та інших правових актів Верховної Ради Украї­ни, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Вер­ховної Ради Автономної Республіки Крим, а також на офіційне тлумачення Конституції і законів України.

Отже, функції судів загальної юрисдикції — це основні на­прями та види діяльності судів загальної юрисдикції з метою розгляду й вирішення справ у сфері цивільного, господарського, адміністративного та кримінального правосуддя, що здійсню­ється виключно судами на підставах, у межах та порядку, які передбачені Конституцією України та законами.

Цим функціям властиві загальні та спеціальні ознаки (дієвий характер; вираження в них сутності та змісту судової влади в ціло­му; системний характер; нормативна визначеність цих функцій і форм їх здійснення; наявність системи гарантій реалізації тощо).

Багатоманітність функцій судів загальної юрисдикції не ви­ключає можливості їх класифікації за такими критеріями, як: суб'єкти, об'єкти, способи, форма, час, територія здійснення судочинства тощо.

Функції судів загальної юрисдикції можна класифікувати від­повідно до таких критеріїв, як:

1) за суб'єктами здійснення правосуддя: функції Верховного Суду України, функції вищих спеціалізованих судів, функції Апеляційного суду України та апеляційних судів, функції міс­цевих судів;

2) за об'єктами правосуддя: функція цивільного правосуддя, функція господарського правосуддя, функція адміністратив­ного правосуддя, функція кримінального правосуддя;

3) за способами правосуддя: правозастосовча функція, нормо-творча функція, правозахисна функція, представницька фун­кція та функції організаційного, кадрового, фшансового, ма­теріально-технічного та соціального забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції;

4) за формою здійснення судочинства: функція кримінального судочинства, функція цивільного судочинства, функція спе­ціалізованого судочинства;

5) за терміном (часом) здійснення функцій: постійні, тимчасові;

6) за територією здшснення функції: загальнодержавні та міс­цеві функції тощо.

У своїй сукупності ці функції утворюють систему функцш су­дів загальної юрисдикції, що має комплексний системний характер.

З метою оптимізації діяльності судів загальної юрисдикції в Україні сформувалася і діє система забезпечення функціонуван­ня судів загальної юрисдикції. Це структурована сукупність нор­мативно визначених органів судової влади (кваліфікаційні комісії суддів та Вища кваліфікаційна комісія суддів України; Вища рада юстиції; суддівське самоврядування) та інших органів державної влади (Державна судова адміністрація України, Державна вико­навча служба і Державний департамент України з питань вико­нання покарань, Міністерство юстиції України, Кабінет Міністрів України, Президент України, Верховна Рада України та інші) й органів місцевого самоврядування, що здійснюють позасудову ді­яльність у сфері організаційного, кадрового, фінансового, матері­ально-технічного, інформаційно-аналітичного й іншого забезпе­чення функціонування судів загальної юрисдикції1.

Реалізація функцій судів загальної юрисдикції здійснюється через нормативно визначені повноваження цих судів, тобто су­купність прав і обов'язків судів загальної юрисдикції, закріпле­них за ними Конституцією та законами України.

Зокрема, Закон України «Про судоустрій України» від 7 лю­того 2002 р. визначає повноваження місцевих судів, апеляційних судів, вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України (ст.ст. 22, 26, 39, 47 Закону).

Так, місцеві суди розглядають в якості першої інстанції кри­мінальні та цивільні справи, а також справи про адміністративні правопорушення.

Місцеві господарські суди розглядають справи, що виника­ють із господарських правовідносин, а також інші справи, відне­сені процесуальним законом до їх підсудності.

Місцеві адміністративні суди розглядають адміністративні справи, пов'язані з правовідносинами у сфері державного управ­ління та місцевого самоврядування (справи адміністративної юс­тиції), крім справ адміністративної юстиції у сфері військового управління, що розглядаються військовими судами.

Див.: Федоренко В. Л. Система органів, що забезпечують функціону­вання судів загальної юрисдикції // Правова держава. Вип. 16. — К., 2005. - С. 248-263.

 

Апеляційні суди, відповідно до ст. 26 Закону України «Про судоустрій України», розглядають справи в апеляційному поряд­ку згідно із процесуальним законом; розглядають по першій ін­станції справи визначені законом (крім апеляційних господарських судів); ведуть та аналізують судову статистику, вивчають і узагальнюють судову практику; надають методичну допомогу у застосуванні законодавства місцевим судам та здійснюють інші повноваження, передбачені законом.

Вищі спеціалізовані суди розглядають у касаційному порядку справи відповідної судової юрисдикції, а також інші судові спра­ви у випадках, визначених процесуальним законом; ведуть та аналізують судову статистику, вивчають і узагальнюють судо­ву практику; надають методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції України та законів у національній судовій практиці на основі її узагаль­нення та аналізу; дають спеціалізованим судам нижчого рівня ре­комендаційні роз'яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції та викону­ють інші функції, передбачені чинним законодавством.

Відповідно до п. 2 ст. 47 Закону України «Про судоустрій України», Верховний Суд України здійснює такі повноваження:

1) розглядає у касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності процесуальним за­коном; переглядає в порядку повторної касації усі інші спра­ви, розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному по­рядку; у випадках, передбачених законом, розглядає інші справи, пов'язані з винятковими обставинами;

2) дає судам роз'яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики; у разі необхідності визнає нечинним роз'яснення Пленуму вищого спеціалізованого суду, зазначені в п.1 ч. 2 ст. 44 цього Закону;

3) дає висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; надає за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

 

4) звертається до Конституційного Суду України у випадках ви­никнення у судів загальної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумнівів щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конс­титуції України та законів;

5) веде та аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює су­дову практику, знайомиться в судах з практикою застосуван­ня законодавства;

6) у межах своїх повноважень вирішує питання, що випливають з міжнародних договорів України; представляє суди загальної юрисдикції у зносинах з судами інших держав;

7) здійснює інші повноваження, передбачені законом.

Повноваження місцевих судів, апеляційних судів, вищих спеціалізованих судів і Верховного Суду України знаходять своє продовження і логічний розвиток в повноваженнях голів, заступників голів і суддів цих судів (ст.ст. 23, 24, 27, 28, 29, 40, 41, 42, 49, 50, 52 Закону України «Про судоустрій України» від 7 лютого 2002 р.), а також в повноваженнях колегіальних органів судів загальної юрисдикції: президій апеляційних судів, президій вищих спеціалізованих судів, Президії Верховного Суду України (ст.ст. 30, 43, 54 Закону) та повноваженнях пленумів вищих спеціалізованих судів і Пленумі Верховного Суду України (ст.ст. 44, 55).

Функції та повноваження судів загальної юрисдикції визна­чають діяльнісні характеристики судової влади в цілому.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)