АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції та повноваження Конституційного Суду України

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. а) З основ законодавства України про культуру.
  3. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  4. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  7. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  8. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  9. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  10. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  11. АПК , його функції та структура
  12. АРХЕОГРАФІЧНІ УСТАНОВИ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.

 

Сутність і зміст Конституційного Суду України, його призна­чення у суспільстві та державі визначають функції' Конституцій­ного Суду України. Під функціями Конституційного Суду України слід розуміти основні напрямки і види діяльності Конс­титуційного Суду України, що здійснюється відповідно до Кчнгшитуції та законів України.

Пріоритетною функцією Конституційного Суду України є, Лешеречно, здійснення конституційного судочинства в Україні. Утім, ця-функція — не єдиний напрямок діяльності Конституцій­ного Суду України, яка є досить багатоманітною і складається і річних функцій.

Функції Конституційного Суду України класифікуються, и першу чергу, за об'єктами та способами і засобами діяльності Конституційного Суду України.

Об'єктами діяльності Конституційного Суду України є Консти­туція України, закони та інші правові акти Верховної Ради України, акти Президента України, акти Кабінету Міністрів України та пра­ної» акти Автономної Республіки Крим, щодо яких Конституційний ('уд України приймає рішення і висновки. Норми зазначених норма-тишго-правових актів об'єднані в основних інститутах конституцій­ного права України, а отже, класифікація функцій Конституцій­ного Суду України за об'єктами його діяльності збігається,» класифікацією предметних інститутів цієї галузі права. Тобто об'єктами діяльності Конституційного Суду України є:

• основи конституційного ладу України;

• конституційно-правовий статус людини і громадянина;

• форми безпосередньої демократії;

• основні засади організації та діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування.

Рішення та висновки Конституційного Суду України в 1996-2005 рр. приймалися стосовно:

• основ конституційного ладу України (народний суверенітет, правова держава, соціальна держава, поділ влади, державні символи України);

• прав і свобод людини та громадянина (місце проживання, майно­вий стан, незворотна сила законів, принцип презумпції невинува­тості, право на життя, захист конфіденційної інформації, право на свободу об'єднання, право на свободу зборів, мітингів і демон­страцій, право на участь в управлінні державними справами, ви­борче право, право на доступ до державної служби та ін.);

• безпосередньої демократії (всеукраїнський та місцеві рефе­рендуми, вибори);

• Верховної Ради України (статус Верховної Ради України, по­рядок формування і припинення повноважень Верховної Ради України, повноваження Верховної Ради України, статус народного депутата України, Уповноважений Верховної Ра­ди України);

• Президента України (повноваження Президента України);

• Кабінету Міністрів України (повноваження Кабінету Мініст­рів України, статус члена Кабінету Міністрів України, фор­мування Кабінету Міністрів України, інші органи виконавчої влади);

• Конституційного Суду України (повноваження Конституцій­ного Суду України);

• органів судової влади (повноваження судів, гарантії функціо­нування судів, статус суддів, суди загальної юрисдикції, гос­подарські суди, Вища рада юстиції);

• прокуратури (повноваження прокуратури);

• Автономної Республіки Крим (статус Автономної Республі­ки Крим, Конституція Автономної Республіки Крим, пред­мет відання Автономної Республіки Крим), місцевого само­врядування (статус органів місцевого самоврядування, статус депутатів і посадових осіб органів місцевого самоврядування, особливості здійснення місцевого самоврядування).

За способами і засобами функції Конституційного Суду України можна класифікувати на функції конституційного конт­ролю; офіційного тлумачення; правової охорони Конституції; за­безпечення принципу поділу державної влади (арбітражна функ­ція); здійснення конституційного правосуддя тощо.

Функція конституційного контролю полягає в тому, що Конституційний Суд України шляхом здійснення конституційно­го судочинства визначає конституцшність законів та інших пра­вових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабі­нету Міністрів України, правових актів Автономної Республіки Крим, тобто контролює їх відповідність Конституції України.

Зміст функції офіційного тлумачення визначається винят­ковими повноваженнями Конституційного Суду України офіцій­но тлумачити Конституцію та закони України. Рішення та ви­сновки Конституційного Суду України щодо тлумачення Конституції та законів України є обов'язковими для всіх суб'єк­тів конституційного права, вони не потребують затвердження з боку будь-якого органу державної влади, а також не можуть бу­ти піддані сумніву чи проігноровані.

Реалізуючи функцію правового захисту Основного Закону, Конституційний Суд України здійснює цілеспрямовану, передбачену Конституцією та законами України діяльність щодо вирі­шення питань про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і офіційного тлумачення Конституції України та законів України. Тим самим Конституційний Суд України упереджує порушення Конституції України та скасовує правові акти, що є неконституційними.

Арбітражна функція Конституційного Суду України поля­гає в тому, що цей орган державної влади є важливим елементом системи стримування і противаг між главою держави, парламен­том, урядом і судами. Незалежність як основний принцип органі­зації та діяльності Конституційного Суду України і рівне предс­тавництво в його складі представників усіх гілок влади дає можливість неупереджено здійснювати конституційне судочин­ство і приймати рішення і висновки, що не піддаються ревізії і є обов'язковими для всіх гілок влади в Україні.

Важливою функцією Конституційного Суду України є функ­ція конституційного правосуддя, яка підкреслює належність Конституційного Суду України до судової гілки влади, що покли­кана реалізовувати функцію правосуддя в державі.

Учені називають й інші функції Конституційного Суду Украї­ни: інтеграційну, правотворчу, політичну1 тощо, що у своїй сукуп­ності утворюють систему функцій Конституційного Суду України.

З метою реалізації функцій Конституційного Суду України Конституція (ст.ст. 150,151,152), Закон України «Про Конститу­ційний Суд України» (ст.ст. 13,14) та інші закони України визна­чають повноваження Конституційного Суду України.

Під повноваженнями Конституційного Суду України слід ро­зуміти права й обов'язки цього органу державної влади, закріп­лені за ним для здійснення покладених на нього функцій.

Конституційний Суд України приймає рішення та дає ви­сновки у таких справах.

1. Щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Мініст­рів України, правових актів Автономної Республіки Крим. Пере­вірці відповідності Конституції України підлягають лише ті зако­ни та інші правові акти, які набрали чинності. Конституційний Суд України не може здійснювати перевірку проектів відповід­них правових актів.

Тесленко М. В. Конституційна юрисдикція в Україні: Навчальний по­сібник. - К., 2003. - С. 37-40.

 

Розгляд і вирішення питань консгитуційності законів та інших правових актів здійснюється Конституційним Судом України за зверненням (консититуційним поданням) уповноважених суб'єктів.

Закони та інші правові акти або їх окремі положення, що ви­знані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституцій­ність (ст. 152 Конституції). При цьому, визнані неконституційни­ми правові акти чи їх окремі положення не можуть прийматися відповідними суб'єктами повторно в тій самій редакції;

2. Про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість. Перевірка на конституційність може стосуватися будь-якого з чинних міжнародних договорів України, незалежно від дати його укладення. Якщо такий договір за висновком Конституційного Суду України є неконституційним, він втрачає обов'язковість для України.

Коли йдеться про міжнародний договір, який лише внесено на розгляд парламенту, то в разі надання Конституційним Судом України висновку щодо його неконституційності, Верховна Рада України не може надати згоди на його обов'язковість;

3. Про додержання конституційності процедури розслідуван­ня і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Перевірці Конституційного Суду України підлягає додержання визначеної Конституцією процедури, що стосується: ініціювання відповідним складом Верховної Ради України питання про усунення Президента України з поста в по­рядку імпічменту; створення для проведення розслідування спеці­альної тимчасової слідчої комісії, включення до її складу спеці­ального прокурора і спеціальних слідчих; підготовки комісією за результатами розслідування своїх висновків і пропозицій; розгля­ду на засіданні парламенту висновків і пропозицій спеціальної тимчасової слідчої комісії; прийняття Верховною Радою України рішення про звинувачення Президента України; прийняття Вер­ховною Радою України рішення про звернення до Конституцій­ного Суду України за відповідним висновком. У разі, якщо Конс­титуційний Суд України виявить недодержання конституційної процедури, розгляд справи повинен бути припиненим;

4. Щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України. Метою офіційного тлумачення Конституційним Судом України нормативних положень Конституції та законів України є встановлення їх однозначного і правильного розуміння і застосування на всій території держави і надання роз'яснень щодо цьо­го. При цьому, Конституційний Суд України уповноважений з'ясовувати і роз'ясняти, інтерпретувати і встановлювати зміст відповідних нормативних положень, але не може вносити до Конституції та законів України зміни чи доповнення.

Закон України «Про Конституційний Суд України» містить і законодавчі обмеження повноважень Конституційного Суду України. До повноважень Конституційного Суду України не на­лежать питання щодо законності актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, а також інші питання, віднесені до компетенції судів загальної юрисдикції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)