АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модуль 3. Новітня історія України. тільки більшість комуністів через низький рівень освіти не мог­ла розібратися у складних економічних питаннях

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. I. Основні риси політичної системи України
  3. А.О.Смирнов: історія психології як рушійна сила цієї науки
  4. АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ (АСУ)
  5. Адміністративне право України як галузь права.
  6. Античні поліси на території України
  7. Архітектура та образотворче мистецтво України в кінці ХІХст. – на початку ХХ ст.
  8. АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ УКРАЇНИ
  9. Бюджетна система України: основні характеристики
  10. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  11. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  12. Варіанти питань до модульної контрольної роботи

тільки більшість комуністів через низький рівень освіти не мог­ла розібратися у складних економічних питаннях. Багато з них голосувало автоматично, за вказівкою партійного керівника. Об'єднана опозиція зазнала поразки, її лідерів було виведено з керівних органів, що ще більше посилило позиції Сталіна, якого багато хто щиро вважав відданим захисником «ленінсь­кого» курсу та єдності партії.

На цьому політична боротьба не закінчилася. Новий її ви­ток викликала третя криза непу (1927-1928). Во­сени 1927 р. знову виникли труднощі з хлібоза­готівлею. Погіршилося міжнародне становище

країни, тому селяни, побоюючись війни, почали притримувати хліб. Іншою причиною були низькі ціни, через які селяни не продавали зерно, очікуючи на зростання ціни на нього. У від­повідь уряд вжив надзвичайних заходів. Дозволялось застосо­вувати репресії до селян, які притримували хліб і мали його надлишок більше ЗО тонн. Це означало повернення до воєнно-комуністичних методів управління. Проти такої партійної лінії виступали М. Бухарін, О. Риков та їх прибічники, обстоюючи економічні, ринкові методи господарювання. Проте й група Бухаріна зазнала поразки. її оголосили «правим ухилом» і ви­вели з керівних органів. Це сталося тому, що в тих конкретно-історичних умовах програму Бухаріна не було оцінено більшіс­тю ЦК як значно кращу, ніж політика групи Сталіна. По-друге, Сталін і на цей раз удався не стільки до захисту своїх поглядів, скільки до боротьби проти опонентів, яких було різко засудже­но в пресі та партійних документах. Крім того, значна кількість партійців не позбулася настроїв і психології «воєнного ко­мунізму». Вони, як і Сталін, виступали за використання рішу­чих, «революційних» методів будівництва соціалізму. З виве­денням групи Бухаріна з керівних органів партії Сталін фак­тично став диктатором країни. Швидко почав формуватися культ його особи.

Одним із методів регулювання діяльності місцевих парт-організацій були чистки (виключення з КП(б)У). У середині 1921 р. в Компартії України нарахо-

Чистки

вувалося 97869 комуністів, 18 % з яких були вихідцями з ін­ших партій. Під час чистки було виключено 21260 осіб (22 %). Кількість вихідців з інших партій зменшилася до 5 %. У 1926 р. було проведено часткову перевірку й «чистку» сільських осе­редків, а в 1927 р. — всесоюзний перепис (перереєстрація) членів та кандидатів у члени партії. Ще одну «чистку» здійс­нили в 1929-1930 pp., під час якої було виключено з партії Майже кожного десятого.



Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ


 

 
 

призов. В Україні чисельність партії збільшилася на ЗО тис. Нова хвиля призову в партію відбулася з нагоди 10-річчя Жов­тневої революції в листопаді 1927 — січні 1928 р. і дала 108 тис. новобранців. Усі ці заходи спричинили корінні зміни не тільки кількісного, а й якісного складу партії. Нові партійці були більш керованими, ними легше було маніпулювати за допомогою пар­тійного апарату. Цьому також сприяли їх низький освітній рі­вень та ігнорування тих незначних демократичних елементів, які існували на початку 20-х pp.

Фактично партія складалася з двох нерівних за значенням частин: апаратної меншості й рядової більшості. Протягом 20-х pp. її апарат виріс у могутню силу, намагався безконтроль­но керувати партійними справами, виявляючи при цьому до­статню гнучкість й адаптованість.

Партійна еліта України формувалася під активним впли­вом Москви. У зв'язку з недовірою до України ЦК РКП(б) виявляв особливо обережну кадро­ву політику в республіці. Тому протягом трива­лого часу основним джерелом формування партійно-державної номенклатури в Україні були кадри, при­слані з Москви або узгоджені з нею. Тільки з грудня 1920 по листопад 1921 року в розпорядження ЦК КП(б)У було направ­лено з Росії понад 5 тис. комуністів. Українців серед членів партії, особливо серед керівного складу, була незначна кіль­кість. Навіть наприкінці 20-х pp. їх представництво в ЦК не перевищувало 25 %.

Контроль над партапаратом дав змогу Сталіну розставити на відповідальних постах у республіці своїх людей. У 1923 р. звільнено з посади Голови Раднаркому України X. Раковського, який часто опонував Сталіну, до того ж був особистим другом Троцького. Після Раковського головною фігурою в керівництві стає вже не голова уряду, а керівник партійного республікансь­кого органу. У 1925-1928 pp. на посаді генерального секретаря ЦК КП(б)У перебував один з найближчих клевретів Сталіна - Л. Каганович, який забезпечив підтримку політики свого патро­на в Україні, зміцнив владу партапарату.

З початком політики українізації питома вага керівних працівників українського походження почала зростати, од­нак на ключові посади українців висували дуже рідко. Якщо в уряді республіки вони ще працювали, то керівна верхівка



Модуль 3. Новітня історія України

КП(б)У та головного карального органу — ДПУ УСРР — складалася з осіб некорінної національності.

В основу кадрової політики комуністичної партії було покладено теоретичні настанови В. Леніна. Визначаючи кри­терії добору кадрів, він вказував на необхідність оцінювати їх: а) з точки зору добросовісності; б) з політичної позиції; в) знан­ня справи; г) адміністративних здібностей...». Унаслідок такого підходу до формування державного апарату відбувалося відчу­ження від нього найосвіченішої та найкультурнішої верстви на­селення й залучення до керівництва не підготовлених для цього верств — робітників та селян, які не мали ні спеціальних знань, ні управлінських навичок.

Уся робота з добору та розстановки керівних кадрів зосеред­жувалася у вищих партійних інстанціях. Для формування пар­тійно-державного апарату в 1919 р. ЦК КП(б)У створив обліко­во-розподільчий відділ, який займався обліком, мобілізацією, переміщенням та призначенням членів партії. Працівників, які перебували на обліку, було поділено на чотири категорії. До першої, основної, належали комуністи, які працювали на поса­дах голів губвиконкомів, секретарів губернських комітетів, інші вищі керівники партійних і державних органів губернського та республіканського рівнів; до другої категорії — комуністи, які працювали в апаратах губернських установ; третьої — праців­ники повітового рівня, четвертої — рядові партійці.

Таку ж роботу проводили обліково-розподільчі підвідділи губернських комітетів КП(б)У, які виконували функції обліку деяких категорій відповідальних працівників місцевого рівня, займалися «реєстрацією штрафних», вели облік резерву кадрів на висування, а також виявляли «кандидатів» на зняття з ви­соких апаратних посад за партійно-адміністративні провини, переводили їх до «верстата й плуга».

Якщо на початку свого існування відділи обліку-розподілу займалися переважно мобілізацією комуністів, то з розростан­ням адміністративного апарату й у зв'язку з важливістю зав­дань господарського будівництва з'явилася необхідність, за словами Сталіна, «кожного працівника вивчати до кісточок»-Так реалізовувалась одна зі стрижневих засад тоталітарного ре­жиму —утримання під контролем основних ланок державного, партійного, господарського, профспілкового та інших апаратів.

Уперше перелік основних посад, що підлягали заміщенню за вказівкою ЦККП(б)У (номенклатуру), було визначено у 1921 р-Дс нього ввійшли такі категорії відповідальних працівників:

а) члени, кандидати у члени та завідувачі відділів ЦК КП(б)У

б) народні комісари, члени колегії наркоматів і завідувачі їх


Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

відділів; в) члени й кандидати у члени ВУЦВК; г) завідував відділів та інших важливих підрозділів ВУЦВК. Сюди ж вхо­дили керівники й відповідальні працівники ДПУ, профспілок редактори українських газет тощо. Так у 20-ті pp. було створено специфічну адміністрацію, яка поєднувала господарські, судо. ві, політичні, військові, ідеологічні та репресивні функції. Вищі партійні інстанції здійснювали керівні функції (у політичній та ідеологічній сферах) самі або ж через кадрові призначення на всі ключові пости представників «номенклатурної касти».

Отже, на початку 20-х pp. в Україні утворився своєрідний прошарок номенклатурних працівників, який сконцентрував владу в республіці в межах, дозволених Москвою. Коло це було досить вузьким і потрапити до нього, як і вибути з нього, було нелегко. Система безжалісно розправлялася з усіма, хто вияв­ляв самостійність, непослух, ішов проти встановлених нею пра­вил і норм.

Партійно-державна еліта формувалася за кастовим при­нципом. Наслідком цього стало виникнення могутніх апарат­них угруповань, що боролися між собою за владу. Так, у ЦК КП(б)У довго домінувала катеринославська група, до якої вхо­дили Е. Квірінг (перший секретар ЦК КП(б)У в 1923-1925 pp.), Д. Лебедь (другий секретар ЦК КП(б)У в 1921-1923 pp., голова ЦКК КП(б)У у 1924-1925 pp.), /. Клименко (другий секретар ЦК КП(б)У в 1925-1927 pp.). Вони, у свою чергу, спиралися на «вірних» людей на місцях. Навіть періодичні кадрові «перетру­си» не могли зруйнувати цих угруповань. Переходячи з однієї номенклатурної посади на іншу, керівники груп перетягували за собою й своїх людей.

Недемократичні умови діяльності, відсутність критики та підлабузництво призводили до зловживань владою, створення місцевих мікрокультів. У 1925 р. були викриті протизаконні дії керівної верхівки Херсонського округу, у 1927 р. — за злов­живання знято з роботи секретаря Сталінського (Донецького) окружкому К. Мойсеенка. Найтиповішими рисами так званої Херсонщини були беззаконня, адміністративні утиски, хабар­ництво, казнокрадство, пияцтво.

Установивши диктатуру, номенклатура поширювала свій вплив на всі сфери життя суспільства, у тому числі й на вироб­ничу. Партійний апарат перетворювався у власника засобів ви­робництва, оскільки контролював через посадові призначення виробничу сферу, черпаючи в ній свою силу й владу. Від волі парторгану ставали матеріально залежними трудящі маси. Так формувався економічно-примусовий механізм, який забезпе­чував підтримку значною частиною народу політики правлячої


Модуль 3. Новітня історія України

партії Унаслідок перетворення держави (фактично партапара-ту) у власника основних засобів виробництва фізичне існуван­ня більшості трудящих, незважаючи на неп, було поставлене

залежність від головного працедавця, що значною мірою об­межувало матеріальні основи особистої свободи, у тому числі в питаннях політичного вибору.

Матеріальний достаток владної верхівки забезпечувався це лише порівняно високою зарплатою, а й напівприховани-ми привілеями й доступом до закритих спецрозподільників, можливістю отримати додаткові, соціально-культурні послуги, мати кращі умови відпочинку.

Відсутність демократичного механізму зміни керівних курсів, призначенство, надмірний централізм сприяли форму­ванню нового типу керівника, який прийшов на зміну попе­редній більшовицькій еліті. Становище керівника, його доля залежали не від рядових партійців, які формально його обира­ли, а від ставлення до нього вищого начальства. Така система формувала психологію «людини-гвинтика», створювала спри­ятливі умови для безкарної сваволі та зловживання владою як у центрі, так і на місцях. У партійному апараті зосереджувалися люди, головним критерієм роботи яких була особиста лояль­ність до Сталіна, що нерідко передбачало безпринципність, суб'єктивізм. Прихід у партію кар'єристів прискорював процес її переродження.

Переважаючий у партії класовий підхід спричинив суттєві деформації в її політиці та практиці, ігнорування загальнолюд­ських цінностей. Одні верстви, класи розглядалися як союзни­ки пролетаріату, інших примусово залучали до соціалістичного будівництва, а тих, хто, як вважалося, заважав цьому, усували з історичної арени. Класовий підхід давав змогу агресивним силам партії, не рахуючись із законністю, ставити себе на пози­цію особливої «революційної моралі», згідно з якою моральним вважалося все, що сприяло революційним перетворенням. Те­оретичним підґрунтям такої політики Сталіним у 1928 р. було висунуто тезу про загострення класової боротьби в країні з про­суванням її по шляху до соціалізму.

Отже, глибокі кількісні та якісні зміни в середині РКП (б) та її складовій — КП(б)У, процес та наслідки ідейно-політичної боротьби всередині партії, трансформація принципів і методів Керівництва призвели до переродження партії, перетворення її на покірне й активне знаряддя виконання сталінської волі. Пар­тія стала важливою складовою тоталітарної системи.

Важливим засобом зміцнення тоталітарної системи було обожнювання вождя — власне культ особи, наділення його над-




Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

природними рисами. Культ особи Сталіна почав створюватися наприкінці 20-х pp., під час підготовки до його 50-річчя.

21 грудня 1929 р. газета «Правда» вийшла на восьми сторін­ках, більшу частину з яких було присвячено Сталіну. Статті мали такі заголовки: «Сталін і партія», «Сталін і Червона ар­мія», «Сталін і індустріалізація країни», «Стальний солдат більшовицької гвардії». З цього почалося відкрите й безсоро­мне пропагування його «величі». Особливо розвинувся культ особи Сталіна у 1934 р. Наприклад, один з керівників України П. Постишев на XVII з'їзді ВКП(б) говорив про вчення «Лені-на-Сталіна», виділяв Сталіна як великого стратега й мисли­теля. Не відставали від нього й інші делегати. З часом Сталін сам наполегливо пропагував себе як класика, який і в теорії, і на практиці ніби досяг більшого від будь-кого.

Ретельно налагоджений апарат маніпулювання суспільною свідомістю насаджував містично-забобонне схиляння перед «вождем», «хазяїном», його «діяннями». Ця діяльність мала де­кілька наслідків: монопольно-моністичне становище поглядів Сталіна в пропаганді й науці; заборона наукових положень, які суперечили б його догмам. Роль і діяльність Сталіна звеличував «Короткий курс історії ВКП(б)».

Усебічна й постійна пропаганда сприяла створенню ілюзор­них і міфологічних уявлень про Сталіна. Поступово насаджува­лась теза, що незгода з його поглядами та діями — антидержав­ний акт. У свідомості багатьох людей Сталін як реальна людина (з його особистими якостями, сильними і слабкими рисами, індивідуальністю) перетворюється на символ соціалізму, навіть держави.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)