АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Деякі способи штучного підвищення статусу керівника

Читайте также:
  1. Види, способи і типи правового регулювання
  2. Виражальні засоби міжтекстовості та способи їх виявлення
  3. Вогнестійкість будівель і споруд. Заходи щодо підвищення вогнестійкості будівельних конструкцій.
  4. Врахування зауважень керівника та остаточне
  5. Графічний та аудіовізуальний способи передачі інформації
  6. Деякі відомості з історії анатомічної термінології
  7. Деякі властивості та події елементів управління
  8. Деякі загальні принципи дослідження операцій (висновки до розділу 1)
  9. Деякі наукові концепції сучасної держави
  10. Деякі особливості мають трудові договори, що укладаються з інвалідами.
  11. ДЕЯКІ ПИТАННЯ ДЕРЖАВОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ (1917-1918)
  12. Деякі правила безпеки дитини у вашому домі

Підвищити статус людини і її вплив можна з допомогою зміни форми крісла: збільшення його розмірів, видовження ніжок стільця, щоб він був вищим від підлоги, правильне розташування крісла відносно відвідувача.

Відомо, що чим вища спинка крісла, то тим більше влади і авто­ритету має людина, яка сидить на ньому. Королі, королеви, Папи та інші привілейовані особи роблять спинку крісла до 2,5 метра зав­вишки, щоб підкреслити свій статус стосовно до своїх підданих.


У кожного адміністратора крісло з високою, обтягнутою шкірою спинкою, а стілець для відвідувачів має низьку спинку.

Деякі речі, які є в кабінеті, можуть невербально підвищити статус і авторитет його власника. Це можуть бути:

1) низькі канапи для відвідувачів;

2) дорога попільничка, яка поставлена поза зоною досяжності
відвідувача, що викликає у нього відчуття незручності, коли
він користується нею;

3) імпортний бокс для сигарет;

4) декілька залишених на столі червоних папок з написами
«Цілком таємно»;

5) розвішані на стінах фотографії, грамоти і нагороди, отримані
колись власником;

6) легкий портфель-дипломат. Важкі товсті портфелі носять тільки
нероби;

7) робочий порядок на столі.

* * *

Додамо деякі міркування щодо способів підвищення статусу ке­рівника. Для цього наведемо такий приклад.

Коли автор цих рядків у не такому вже й далекому минулому щой­но влаштувався на роботу в одне із НВО, колеги по роботі показали йому старшого наукового працівника і розповіли, сміючись та іроні­зуючи, таку історію.

Колишній керівник одного із районів, потерпівши фіаско на службі, влаштувався в назване НВО на посаду головного інженера. Посада ця в науковій організації менш значуща порівняно з посадою заступника генерального директора, але прирівнюється до неї.

Наш «герой» умів «тримати паузу», володів відомою чиновниць­кою тактикою непідписування паперів з першого разу тощо і, не со­ромлячись, цією тактикою користувався. На вигляд він був трохи нижчим середнього зросту і дещо опецькуватим.

Для того, щоб, як ми розуміємо, підвищити свій статус, він виб­рав собі масивне крісло, в якому помістилися б майже дві такі люди­ни, і зробив ніжки вищими приблизно на 20 см. За таким столом він виглядав грізним, як лев. Але, на жаль, час від часу треба було опус­катися на підлогу...

Змінилася кон'юнктура, наблизилася пенсія, і нашу дійову особу перевели на посаду старшого наукового, досить незначну для такого


закладу. Ті працівники, які були від нього залежними, стали рівними або навіть вищими за посадою.

І тут, в очі і поза очі, стали всі з нашого «героя» кепкувати. Напро­шується висновок: знайте міру! І не тільки при облаштуванні розмірів і форми крісла. Бо якщо ви працюватимете менеджером на тварин­ному комплексі чи на комбінаті спалювання сміття і на столі лежати­ме папка «Цілком таємно» - це також зможе викликати посмішку

Якщо незручностями в оточенні й спілкуванні відвідувач відчує себе приниженим, а він вам дуже потрібен, - ви програєте.

Отже, іще раз повторимо: знаймо міру, тобто з ким, коли і на­скільки.

6.7.3. Рівні спілкування68

Неважко помітити, що при спілкуванні люди знаходять якусь спільну тему, при обговоренні якої виявляють певну компетентність і зацікавленість. Ця тема може бути побутовою, соціальною, профе­сійною, естетичною... Трапляється і таке, що люди між собою без­посередньо не спілкувалися, а симпатизують один одному на основі спостережень за манерами поведінки, рухами, жестами, звичками. На основі спілкування залежно від теми розмови ми робимо висно­вок хто є хто, тобто яке місце в суспільній ієрархії не формально, а фактично займає та чи інша особистість.

Все спілкування можна розбити на п'ять рівнів як «по горизон­талі», так і «по вертикалі». По горизонталі - за темами або шкалами, по вертикалі - за інтенсивністю спілкування. «Ціну» кожної шкали по горизонталі візьмемо за 20 % - їх всього п'ять, тоді відповідно «вартість» п'яти шкал по горизонталі - 100 %. По вертикалі всі шка­ли розбиті на відрізки за інтенсивністю спілкування «ціною» по 20 %, повна шкала по вертикалі також має «ціну» 100 %.

Одиниця виміру спілкування - 20 % від кожної шкали по гори­зонталі (в сумі 100 %) або одна шкала по вертикалі (теж 100 %).

На рис. 26 показано рівні спілкування за п'ятьма умовними шкалами.

Пропонується така градація рівнів спілкування.

1. Перший (0 - 20 %) • 100 % - рівень низького спілкування. Це 0 - 20 % спілкування від кожної шкали, або одна повна шкала.

68Розроблено нами. - Авт.


РІЗНОМАНІТНІСТЬ ЗА ТЕМАМИ СПІЛКУВАННЯ


Точка «абсолютного» спілкування

20 % - «ціна» V кожної шкали по вертикалі

100%

П'ЯТИЙ рівень «абсолютний»

І — —— • І — —— —а- ——
80%

ЧЕТВЕРТИЙ рівень

60%

«споріднені душі» ТРЕТІЙ рівень «високий»

 
ПЕРШИЙ рівень «низький» Точка «нульового» спілкування

20%

ДРУГИЙ рівень «достатній»

«Побутова» «Соціальна» «Професійна»


«Естетична», або «Духовності»


«Невербальна комунікаційна»


 


ч©


Рис. 26. Рівні спілкування за п'ятьма умовними шкалами


2. Другий (20 - 40 %) • 100 % - рівень достатнього спілкування.
Це означає від 20 до 40 % спілкування за всіма шкалами, або
від 1 до 2 повних шкал.

3. Третій (40 - 60 %) • 100 % - рівень високого спілкування. Це
означає від 40 до 60 % спілкування за всіма шкалами, або 2-3
повні шкали.

4. Четвертий (60 - 80 %) • 100 % - рівень спілкування «споріднені
душі».
Від 60 до 80 % за всіма шкалами, або від 3 до 4 повних шкал.

5. П'ятий (80 - 100 %)• 100 % - рівень «абсолютного» спілкуван­
ня. Від 80 до 100 % за всіма шкалами, або 4-5 повних шкал.

6.7*4. Характеристики шкал (тем) спілкування

Побутова шкала - розмови про дітей, оселю, хобі, відпочинок, місце проживання тощо. Спілкування на побутові теми «популярне» в дифуз­них групах на основі зовнішнього іміджу (одежа, статура, поведінка і т.д.).

Соціальна шкала спілкування. Переважні теми: стосунки між людьми, «проблема» поколінь, місцеві порядки, стан економіки, по­літична кон'юнктура тощо.

Професійна шкала. Люди однакових або близьких професій, зви­чайно, скоріше знаходять спільні теми для обговорення, якщо вони стосуються професійної діяльності. Артист швидше знайде мову з артистом, фермер - з фермером, науковець - з науковцем, менеджер - з менеджером тощо.

Естетична шкала, або шкала «духовності». Особи, які цікавлять­ся літературою чи мистецтвом або не байдужі до проблем моралі, або, окрім цього, ще й наділені певним талантом, знаходять у цьому підґрунтя для спілкування. Сюди можна також віднести уподобання і смаки: наприклад, комусь подобається рок-музика, комусь -джаз, а комусь - народні пісні. Якщо в індивідів смаки збігаються, то і саме спілкування буде інтенсивнішим.

Шкала невербальної комунікації (сприйняття). Якщо в жестах, по­ведінці, умінні тримати себе на людях ви побачили когось подібного до себе, або ідеал, до якого ви прагнете, то цій людині ви будете симпатизу­вати. Якщо ця людина одягається, стрижеться, голиться, носить краватку так, як вам подобається, тобто є презентабельною з вашого погляду, то ви охоче підете на приятельський і діловий контакт з цією людиною.

У реальному спілкуванні шкали взаємопроникають одна в одну. На-


приклад, побутова шкала може проекетраполюватися (продовжитися) в соціальну: ви розмовляли про дітей, про те, як вранці водите їх у дитячий садочок і вийшли на соціальні проблеми - почали говорити про порядки в дитячих садках узагалі і про політику міністерства в цьому напрямку. Або ж: ви обговорювали тактику певної парламентської фракції і політи­ку держави (соціальна шкала) і перейшли, як фахівці, на конкретні про­блеми економіки, які з цього випливають (професійна шкала).

Стратегія поведінки менеджера, виходячи з концепції рівнів спілкування між людьми, має бути приблизно такою: перш ніж пере­ходити в спілкуванні із передбачуваним партнером на рівень діло­вих пропозицій, слід зробити комунікаційну «розвідку» - з'ясувати для себе, за якою шкалою чи шкалами треба спілкуватися, щоб вик­ликати найбільшу довіру до себе. Домігшись цього, ви зможете лег­ко продовжити розмову в необхідному для вас руслі і мати успіх.

■ ТЕСТ

ІНСТРУКЦІЯ (до завдань 1 і 2). Виберіть чотири правильні відповіді із семи можливих.

Завдання 1

У загальному випадку при викладі проблеми по телефону слід дотримуватися таких правил:

1. Не закінчивши однієї думки, розпочинати розмову на іншу тему.

2. Максимально лаконічно будувати фразу.

3. Перебивати співрозмовника.

4. Точно формулювати речення.

5. Однозначно висловлюватися.

6. Затягувати паузу.

7. Дикція має бути чіткою.

Завдання 2

Може бути таке розташування учасників переговорів в умовах робочого кабінету за стандартним прямокутним столом.

1. Урочиста позиція.

2. Незалежна позиція.

3. Кутове розташування.

4. Позиція ділової взаємодії.


5. Ігноруюча позиція.

6. Конкурентно-оборонна позиція.

7. Початкова позиція.

Завдання З

ІНСТРУКЦІЯ. Нижче подані деякі рекомендації щодо можливої стратегії поведінки із «тяжкими» босами. Знайдіть відповідність між початком і закінченням фраз.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)