АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічні аспекти поділу і кооперації праці

Читайте также:
  1. V. Для дискретної випадкової величини Х, заданої рядом розподілу, знайти:
  2. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  3. Аналіз трудових ресурсів та оплати праці на підприємстві
  4. Атестація робочих місць за умовами праці.
  5. Аудит у сфері оплати праці
  6. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ та ОХОРОНА ПРАЦІ.
  7. Безпека праці при обслуговуванні автоклава
  8. Безпека праці при обслуговуванні брагоректифікаційних установок
  9. Безпека праці при обслуговуванні дифузійних апаратів
  10. Безтарифна система оплати праці
  11. Біноміальний закон розподілу
  12. В) виникнення й поглиблення суспільного поділу праці та економіч-

В економіці розрізняють поняття «кооперування виробництва» і «кооперація праці».

Кооперування виробництва - це результат поділу праці і спеціа­лізації виробництва.

Поділ праці - історична форма суспільної праці, за якої окремі групи виробників закріплюються на тривалий період за певними ви­дами виробничої діяльності40.

40 Український радянський енциклопедичний словник. - К.: Голов. ред. УРЕ, 1987.-Т 2.-С. 706.


Кооперація праці - форма організації праці, що грунтується на єдності, узгодженості спільних дій працівників, окремих колективів у процесі відтворення матеріальних і духовних благ.

Розрізняють просту і складну кооперації праці. Проста коопера­ція праці - форма організації конкретної праці, коли робітники вико­нують однорідні функції.

Складна кооперація праці виникає внаслідок поділу праці, коли різні види конкретної праці з'єднуються в єдиний виробничий процес41.

Поняття «поділ праці» і «кооперація праці» наведені як базові при розгляді психологічних аспектів явища.

По-перше: розглядаються психологічні аспекти міжособистісних стосунків всередині групи, яка об'єднана певною метою (завданням).

По-друге: розглядаються психологічні аспекти трудових відносин між групами, які є суміжними ланками єдиного виробничого процесу.

По-третє: аспекти міжособистісних стосунків всередині групи і відносин між групами розглядаються з метою активізації діяльності персоналу, скерованої на успіх і на те, щоб ця діяльність відповідала потребам кожної особистості.

Розглянемо приклад досягнення високих результатів праці японсь­кою компанією «Тойо Ком'юнікейтор», яка займається складанням електронних приладів42.

Прості складальні операції паяння і кріплення частин приладів на конвеєрі викликали втому у працівників, пригнічували почуття товариськості, власної значущості і спричинялися до нерегулярних виходів на роботу.

Після досліджень з метою можливих поліпшень «Тойо» викорис­тала комбінацію конвеєрної системи з круглим столом. Була зробле­на спроба формування бригад, що сприяло зменшенню кількості про­гулів. Було також визнано, що поки існують конвеєри, бригади не зможуть працювати на повну силу

Таким чином, віддавалась перевага системі круглого столу, яка грунтується на пропозиціях спеціалістів і самих робітників. Одно­часно впроваджувалась незалежна система управління, в умовах якої кожна група могла: ставити, вирішувати, контролювати завдання, не­обхідні для досягнення виробничої мети.

41 Український радянський енциклопедичний словник. - К.: Голов. ред. УРЕ,
1987.-Т 2.-С. 146.

42 Как работают японские предприятия: Сокр. пер. с англ. - М.: Зкономика,
1989-С. 73-75.


Серед відгуків на цей експеримент траплялися й негативні, як-от:

• «Я почав більше стомлюватися»;

• «Кількість деталей збільшилась»;

• «На конвеєрі працювати було простіше».

Але більшість відгуків на експеримент була все-таки позитив­ною: «Я можу контролювати обсяг випуску»; «Стало приємно пра­цювати, бо я бачу й інших працівників»; «Можливі різноманітні комбінації»; «Легко можна віднайти недоброякісні деталі»; «З'яв­ляється почуття відповідальності за роботу»; «Праця відповідає моїм можливостям» і т.д.

Потім бригада ще більше удосконалила свої можливості, поділив­ши функції у групі:

• група вибрала контролерів, які стежили за якістю її продукції;

• браковані вироби ремонтувалися тільки силами групи;

• робота, яка виконувалась членами групи, постійно змінювалась;

• робота, яка виконувалась окремою групою, змінювалась через
певні проміжки часу (п'ять або десять днів);

• працівники переходили із однієї групи в іншу раз на три місяці;

• наради лідерів груп із керівниками підприємства почали відбу­
ватися щотижня.

Бригадна система дала несподівані результати: рівень виходу на роботу зріс на 4 - 5 %, а кількість виробів, які потребували доробки, знизилась з 3 - 4% до 1 %.

Ці результати показали, що окремому працівникові треба доруча­ти цілі комплекси трудових операцій, причому з розвитком його здібностей ці завдання мають змінюватися - від простих до дедалі складніших. Для цього кожна операція має бути проаналізована, кла­сифікована і відповідно оцінена.

Для роботи за круглим столом в даному випадку були запрошені працівники, які мали стаж від трьох до шести років. Молоді робіт­ники були зайняті на конвеєрі. Після отримання необхідної підго­товки за круглим столом працівник міг стати інспектором або інже­нером у виробничому відділі компанії.

Наведений приклад з діяльності японської фірми «Тойо» показує зміну мотивації праці робітників, яка випливає із правильного розпо­ділу виробничих функцій у групі. Розподіл функцій у групі за новим зразком зумовив зміну «психологічних полюсів» у процесі діяльності (рис. 8). До цього задоволення матеріальних потреб уже не стиму­лювало (прогули, бракована продукція тощо) і не мотивувало. При


Праця репродуктивна І


Праця творча


 


Працював на одному місці:


Працює на різних місцях (опановує безліч операцій)


       
 
   
 


Працював з необхідності ------- ^ Працює зацікавлено 1 СВІДОМО

1. З'являється почуття відпові­
дальності за роботу

2. Браковані вироби ремонтува­
лись тільки силами групи

 

Звиклість до одного місця і колективу ------- ^ Постійна переадаптація. Розвиток

Працівники переходять із однієї групи в іншу раз на три місяці

 

Був підлеглим ------- ^~ Став лідером «ситуативним»

1. Я можу контролювати обсяг
випуску

2. Приємно працювати, бо я бачу
інших працівників

3. Група вибрала контролерів

 

Був підлеглим ------- ^ Став лідером формальним

Після отримання підготовки за

круглим столом працівник міг стати;

інспектором або інженером

Рис. 8. Зміна «психологічних полюсів» працюючих у процесі зміни організації діяльності

зміні й урізноманітненні функціональних обов'язків робітників по­чали задовольнятися інтелектуально-духовні потреби, а саме: у твор­чості, самостійності, лідерстві, розвитку.


Наведемо ще один приклад організації роботи на типовому японсь­кому підприємстві, наведений американським дослідником У. Оучі43.

«Зазирнемо у відділ збуту однієї із великих японських автомобіль­них компаній. Робоче місце являє собою одну величезну кімнату без внутрішніх стін або яких-небудь перегородок. Довгі столи ряд за ря­дом заповнюють кімнату, працівники з питань збуту в Південну Аме­рику сидять за одним столом, в Європу - за іншим і т.д. Завідувач сек­цією сидить на чолі кожного столу, а керуючий відділом сидить при вході в кімнату, подібно до вчителя в школі. Навколо кожного столу розташовуються працівники та їхні секретарі, в центрі кожного столу - телефони і купи книг. При постійному гомоні розмов, і серйозних, і жартівливих, кожен помічає саме те, що йому треба.

Офіційна оцінка роботи і просування по службі через десять років після початку діяльності для багатьох американців неприйнятні не тільки тому, що американці прагнуть скорішого «зворотного зв'язку» і просу­вання вперед, але й тому, що така система не дає можливості найздіб­нішим людям отримувати призначення на відповідальні посади.

Проте багато американців, повернувшись з переговорів із Японії, зазначили, що на японських фірмах офіційні посади і фактично ви­конувана робота часто не відповідають одне одному. І справді, часто трапляється так, що старий працівник займає посаду керуючого відділом, а за керівництво ходом всіх справ несе відповідальність молодий нетитулований працівник; саме цей незбіг формальних по­сад з фактичною відповідальністю і стримує потенційну небезпеку, яка криється в повільному процесі оцінки і просування по службі.

Ті, хто здібніші, легко і швидко отримують відповідальну роботу, але офіційне просування по службі настає тільки тоді, коли вони най­повніше себе виявили. Крім того, особи, які зробили вагомий внесок в успіх фірми в минулому, неодмінно отримають вищу посаду і підви­щення окладу, незважаючи на наявність конкурента - молодого пра­цівника. Цей факт примушує службовців терпляче чекати своєї черги.

Але чому молода людина охоче бере на себе більшу відповідальність і більші труднощі без відповідної винагороди? Відповідь треба шука­ти в поділі на робочі групи. Кожен працівник, від найвищого рівня до найнижчого, є одночасно членом багатьох - близько восьмидесяти -робочих груп, кожна з яких має свої завдання. Ці групи працюють у

43 Оучи Уильям Г. Методьі организации производства: японский и амери­канський подходьі - М.: Зкономика, 1984. - С. 42 - 44.


тісному контакті і, незважаючи на те, що склад членів їх періодично змінюється, всі знають, що упродовж своєї служби кожна людина фун­кціонуватиме в багатьох таких групах. Соціологічні дослідження, які проводилися в США в останні кілька десятиліть, цілком переконливо показали, що система участі в багатьох групах дуже добре відбиваєть­ся на розвиткові стосунків, мотивації і поведінці.

Нас більше турбує те, що думають рівні нам за рангом. Будь-яка особа із групи, члени якої тісно згуртовані, може справляти сильний вплив на інших. Недотримання норм групи може призвести до втрати підтримки і схвалення усієї групи, яка врешті-решт може виключити порушника зі своїх рядів. Для того, хто відчуває свою тісну належність до певної групи, ці заходи є жорстоким покаранням. Наша поведінка здебільшого регулюється належністю до групи, ніж ієрархічним апа­ратом управління, заробітною платою чи просуванням по службі.

На основі фактів, наведених У. Оучі з японського досвіду, пропо­нуємо схему (рис. 9), яка розкриває психологічний механізм компен­сації факту повільного просування по службі. На ній показано, як задоволеними потребами компенсоване можливе невдоволення від тривалого очікування формального визнання і високої посади.

Звичайно, на кожному виробництві - свої умови діяльності, свої специфічні функціональні обов'язки. І тут однозначних рекомендацій щодо найоптимальнішого поділу праці між групами і всередині них бути не може.

Японський досвід базується на японському менталітеті - терпля­чості, терпінні, лояльності. Ці риси, в свою чергу, сформувалися в епоху середньовіччя, коли населення Японії жило тісними громада­ми при скромних засобах для існування. Але багато чого з досвіду японців може бути придатним і для нас.

Передусім доцільно розробити такі інструкції чи нормативні доку­менти, які найповніше враховували б Психологічні чинники при роз­поділі праці як всередині групи, так і між групами - бригадами, цеха­ми чи відділами, щоб вимогливість членів колективу чи суміжників один до одного була зумовлена офіційними вимогами, а не правилами «від себе», антипатіями чи симпатіями. Наприклад, при передачі не­повністю завершеної продукції з одного відділу чи цеху в інший вона має відповідати певним формалізованим вимогам. І тоді один відпо­відальний говорить іншому: «Вибач, ти хороша людина, але я не можу прийняти твою продукцію, бо вона не відповідає всім вимогам». Іна­кше кажучи, «я не можу не махати руками, коли потопаю».


 

 

 

 

 

 

 

 

 

    ----- ►■ ----------- ►- Висока фактична відповідальність (неформальний статус)
Задовольняються такі потреби:: • у визнанні;; • самореалізації.
Гарантія того, що через певний тривалий час посада буде високою
   
ПОВІЛЬНЕ ПРОСУВАННЯ ПО СЛУЖБІ —►■   Задовольняються такі потреби:; • безпеки і комфорту; • життєвої перспективи.;
Компенсаційний механізм, який зрівноважує актуальну потребу просування по службі за рахунок задоволення інших      
----- ►- ------- ^ Одночасна праця в багатьох групах різного призначення
  Задовольняються такі потреби:! • розвиток власної особистості;; • безпеки («ефект колобка» - від; одного втік і від іншого втечу...).;
  Тісна належність до згуртованої групи

Задовольняються такі потреби:

• в приналежності до спільноти

• у визнанні й прийнятті людьми.

Рис. 9. Психологічний механізм компенсації факту повільного просування по службі в японській фірмі

Загалом же при поділі й кооперації праці необхідно виходити пе­редусім з принципу задоволення матеріальних потреб працюючих. Після реалізації цього принципу необхідно дати можливість прояви-


ти себе кожному працівникові залежно від його домінуючих інте­лектуально-духовних потреб, а також на основі провідних ділових якостей і психологічних характеристик.

■ ТЕСТ

ІНСТРУКЦІЯ. Необхідно встановити правильну послідовність слів у реченні.

У процесі бесіди у роботодавця можуть бути такі помилки при сприйнятті претендента на посаду:

Завдання 1

• оцінюваному - «Проекція», у

• тому, хто - притаманні

• приписують - якості

• сам оцінює - процесі якої

Завдання 2

 

• працівникові - приписування
• цього працівника - помітив
• що їх керівник - яка нагадує • «Атрибуція» - підсвідоме - здібностей і рис
• в іншої людини - йому
  Завдання 3
• в якійсь - сферу
• діяльності - він не досягає
• успіху в якій - «Луна»-перенесення
• на іншу - галузі
• працівника - успіху
  Завдання 4
• людині - керівника
• даними • якості - приписують - фізичними
• підсвідоме • з певними - успіх - «Віра в презентабельність («статечність») - тобто
• у діяльності - який матиме

Завдання і запитання для обговорення на семінарських заняттях

1. Що є спільного, а що відмінного в тактиці і стратегії праце­
влаштування в американців і в нас?

2. Як побудувати бесіду роботодавцю?

3. Охарактеризуйте методику визначення професійної придатності
на основі виявленої функціональної асиметрії.

4. Що необхідно враховувати при складанні професіограми і пси-
хограми?

5. Обгрунтуйте схему поетапного принципу визначення придат­
ності до певної діяльності.

6. Як розподіляються функціональні обов'язки в робітничих бри­
гадах у Японії? Охарактеризуйте психологічний механізм активізації
діяльності при зміні організації діяльності.

7. Поділ і кооперація праці у типових японських установах (на
прикладі відділу збуту автомобільної компанії). Обгрунтуйте схему
психологічного механізму компенсації факту повільного просуван­
ня по службі.

8. Як потрібно враховувати психологічні чинники при розробці
функціональних обов'язків?

Теми і завдання для рефератів

1. Проведіть паралельний аналіз вимог до претендентів на поса­
ду менеджера в західноєвропейській, американській та японській
ділових культурах.

2. Порівняйте і зробіть аналіз професіограм і психограм декіль­
кох різних професій.

3. Поділ і кооперація праці у відділі маркетингу.

4. Пожиттєвий найм у Японії. Культурні й національні витоки.

Запитання і завдання для самостійної дослідницької роботи

1. Розробіть сценарій ділової гри «Я влаштовуюсь на роботу».

2. Хто і як проводить бесіду із претендентом при прийомі на ро­
боту? Зробіть аналіз на основі дослідження діяльності вітчизняних
організацій і підприємств.

3. Визначте придатність до менеджерської діяльності на основі
виявленої функціональної асиметрії і порівняйте ці результати із ре-


зультатами, отриманими за методиками «Аналіз своїх обмежень» або «Комунікативні та організаційні здібності». Досліджуваними можуть бути колеги по навчанню або роботі.

4. Складіть професіограму і психограму для спеціалістів обрано­
го вами фаху.

5. Проведіть дослідження відповідності формального поділу і ко­
операції праці в організації психологічним чинникам. До чого призвів
наявний розподіл функціональних обов'язків: до активізації діяль­
ності, неповного використання можливостей чи до конфліктів?

ЛІТЕРАТУРА

1. Как работают японские предприятия: Сокр. пер. с англ. / Под ред. Я. Мон-
дена и др.; Научн. ред. и авт. предисл. Д. Н. Бобрьішева. - М.: Зкономи-
ка, 1989.-262 с.

2. Оучи Уильям Г. Методьі организации производства: японский и амери-
канский подходьі: Сокр. пер. с англ. / Науч. ред. Б. 3. Мильнера и И.С.
Олейника. - М: Зкономика, 1984. - 184 с.

3. Работа в США: как ее найти и удержать. - К.: МП «Око», 1992. - 72 с.

4. Щокін Г. В. Практична психологія менеджменту: Наук.-практ. посібник.
— К.: Україна, 1994. - С. 158 - 174.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)