АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Територіальний устрій України. 171 місто обласного та республіканського (Автономно!' Республіки Крим) значення, 10 262 сільради, 808 селищних та 278 міських рад

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. а) З основ законодавства України про культуру.
  3. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  4. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  5. Адміністративний устрій.
  6. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  7. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  8. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  9. АРХЕОГРАФІЧНІ УСТАНОВИ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.
  10. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  11. Благоустрій та озеленення населених місць. Значення зелених насаджень в житті людини
  12. Блок 8-14. РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ УКРАЇНИ.

171 місто обласного та республіканського (Автономно!' Республіки Крим) значення, 10 262 сільради, 808 селищних та 278 міських рад.

Станом на 1 січня 2003 р. в Україні були: одна автономія (Автоном­на Республіка Крим), 2 міста зі спеціальним статусом, 24 області; 490 районів; 453 міста, з них — 173 обласного значення, 278 районно­го значення; 26 міст з районним поділом (118 районів у містах); 887 селищ міського типу; 1376 селищ; 27 239 сіл; 12 104 місцевих рад (24 обласних, 488 районних, 82 районних у містах, 451 міська, 786 се­лищних, 10 273 сільських); 29 955 населених пунктів, у т. ч. 1340 міських; міські ради не утворені у містах Прип'ять та Чорнобиль (Київська область); у Краснолиманському районі Донецької області та Свердловському районі Луганської області не утворено районних рад (райони підпорядковуються відповідно Краснолиманській та Свердловській міським радам); у містах з районним поділом — Горлівка, Макіївка, Маріуполь (всі Донецької області), Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Одеса — не утворено районних у місті рад1.

Постійні зміни у складі адміністративно-територіального устрою, що зумовлювались, як зазначалося, різноманітними чинниками, знайшли відображення у статистичній інформації щодо кількості адміністративно-територіальних одиниць, зокрема, населених пунктів, в Україні, яка надається різними органами державної влади. Показовою щодо цього є інформація, опублікована того ж 2003 р. Так, за даними, поданими Кабінетом Міністрів України у збірнику ма-теріалів, підготовлених до парламентських слухань «Регіональна політика та місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекта», які відбулися 16 квітня 2003 р.: міст — 446 (у тому числі республікансь­кого підпорядкування — 2, обласного підпорядкування — 166, район­ного підпорядкування — 279), районів у містах — 121, селищ міського типу — 901, сільських населених пунктів 28 8242. У тому ж збірнику в Переліку районів, міст районного значення, селищ міського типу, сіл і селищ зазначається, що міст — 451, районів у містах — 122, селищ міського типу — 893, міських рад — 451, сільських рад — 10 263,

1 Заєць А. П. Коротка історична довідка про адміністративно-територіальний устрій
та місцеве самоврядування в Україні // Реформа для людини: 36. матеріалів про
шляхи реалізації адміністративно-територіальної реформи в Україні. — К., 2005. —
С. 12-14.

2 Інформаційні матеріали до парламентських слухань «Регіональна політика та
місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекти» 16 квітня 2003 р. — С. 23.


20а-8152



Розділ 24

сільських населених пунктів — 28 651'. На той саме період, за даними Держкомстату, щодо сільських населених пунктів: усього по Україні — 28 6122. Зовсім іншу інформацію надавав інститут «ВАТ Укрводпро-ект», за даними якого станом на 1 січня 2003 р. кількість сільських населених пунктів в Україні складає 28 4113.

Станом на 20 жовтня 2005 р. систему адміністративно-тери-торіального устрою України становили: Автономна Республіка Крим; 24 області; 490 сільських районів; 118 районів у містах; 2 міста загаль­нодержавного значення; 457 міст, із них міст загальнодержавного значення (зі спеціальним статусом) — 2, міст обласного значення (республіканського в Автономній Республіці Крим) — 176, районно­го значення — 279; 885 селищ міського типу; 28 573 села4.

Сучасний адміністративно-територіальний устрій України є трирівневим: вищий рівень територіальних одиниць складають Авто­номна Республіка Крим, області й міста Київ та Севастополь, що ма-ють спеціальний статус; середній рівень — райони і міста обласного тдпорядкування; нижчий рівень — райони в містах, міста районного підпорядкування, селища і села.

Станом на 1 січня 2007 р. систему адміністративно-територіально-го устрою України становили: Автономна Республіка Крим; 24 об­ласті; 490 сільських районів; 118 районів у містах; 2 міста загальнодер­жавного значення; 457 міст, із них міст загальнодержавного значення (зі спеціальним статусом) — 2, міст обласного значення (рес­публіканського в Автономній Республіці Крим) — 177, районного значення — 278, причому всього міст з районним поділом — 26; 885 селищ міського типу; 1363 селища та 27 210 сіл5.

Основним нормативно-правовим документом, що регулює питання адміністративно-територіального устрою України, є Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального уст­рою Української РСР, затверджене 12 березня 1981 р. Але нині це по­ложення застаріло, оскільки Конституцією не передбачене створення

1 Інформаційні матеріали до парламентских слухань «Регіональна політика та
місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекта» 16 квітня 2003 р. — С. 25.

2 Там само. — С. 26.

3 Інформаційні матеріали до парламентських слухань «Регіональна політика та
місцеве самоврядування в Україні: законодавчі аспекти» 16 квітня 2003 р. — С. 68.

4 Кравченко В. В. Конституційне право України: Навч. посіб. — К., 2006. — С. 377.

5 Адміністративно-територіальний устрій України. Шляхи реформування. — К.,
2007. — С. 31.


Територіальний устрій України

Президії Верховної Ради України, на яку було покладене вирішення відповідних питань. Також на сьогодні до системи адміністративно-територіального устрою включено не передбачені Конституцією Ук­раїни селища міського типу. Досі існують специфічні адміністратив-но-територіальні утворення, де на території одного міста знаходиться інша самостійна адміністративно-територіальна одиниця (напри-клад, це стосується Киева, Севастополя, Велико! Ялти, а також 64 міст обласного значення, на території яких діють 202 інших міських рад, знаходяться 619 населених пунктів). Мають місце випад-ки так званої екстериторіальності адміністративно-територіальних одиниць, тобто існування населених пунктів, територія яких відокремлена від основної (титульно!) території адміністративно-те-риторіальної одиниці. Зокрема, місто Славутич адміністративно на-лежить до Київської області, але розміщено на географічній території Чернігівської області, селище Коцюбинське територіально розташо-ване в межах міста Киева, але адміністративно — у Київській області, село Макарів-1 територіально розташоване в Житомирській, але адміністративно — у Київській області.

Крім того, є досить значна кількість сільських рад, що мають підпорядковані їм землі, територіально відірвані від основної (ти­тульно!) території сільської ради (так звані анклави). Це такі випадки, коли деякі населені пункти чи землі територіально не перебувають в адміністративно-територіальних одиницях, до яких приписані, що ускладнює систему управління ними (наприклад, фермер, що прожи­вав в одному селі, має землю на території, на яку поширюється юри-сдикція іншої сільської ради. Тому для спрощення оподаткування місцеві органи влади прийняли рішення про відведення цієї землі під юрисдикцію ради, де мешкає цей фермер).

Недосконалою та суперечливою є класифікація міст. Так, згідно з Положенням про порядок вирішення питань адміністративно-тери-торіального устрою Української РСР в Україні визначено дві категорії міст — обласного і районного підпорядкування. До категорії міст об­ласного підпорядкування належать міста з чисельністю населення понад 50 тисяч осіб, але фактично до цієї категорії належить 59 міст меншої людності. Наприклад, мільйонна Одеса і Теплодар з 9,5 тися-чами населення належать до категорії міст обласного підпорядкуван­ня, а місто Кілія з людністю 25 тисяч жителів є містом районного підпорядкування. До міст районного підпорядкування належать міста з чисельністю населення понад 10 тисяч осіб.


Розділ 24

Ще однією проблемою сучасного адміністративно-територіально-го устрою є наявність адміністративно-територіальних одиниць, які не знято з обліку. В Україні станом на 1 січня 2007 р. таких адміністра­тивно-територіальних одиниць нараховувалося 227. Загалом за роки незалежності, за період з 1991 по 2007 р., в Україні знято з обліку в зв'язку з переселенням жителів 407 населених пунктів1.

Хаотичність і багатоступеневість адміністративно-територіаль-ного устрою, відсутність комплексно'! поінформованості держави про стан речей, заважає будувати дієву систему державної влади і місцево-го самоврядування, реалізувати ефективну модель міжбюджетних відносин, тобто реалізувати системні реформи. Адже у межах сучасної України — понад 30 тисяч адміністративно-територіальних одиниць, населених пунктів. Понад 12 тисяч територіальних громад де-юре є реальними суб'єктами місцевого самоврядування. Якщо виходити із змісту ст. 140 Конституції України, то ще близько 18 тисяч є по-тенційними суб'єктами місцевого самоврядування, які повинні мати власну організаційну, фінансову та правову автономію.

Тому від адекватного Конституції України адміністративно-тери-торіального устрою залежить розв'язання багатьох важливих про­блем, пов'язаних із розвитком територіальних громад. У свою чергу місцеве самоврядування у силу своєї природи виступає інтегруючою ланкою між населенням та державними структурами, ефективним інструментом регіональної політики. Розвиток місцевого самовряду­вання сприяє зміцненню держави, її територіальної цілісності; зниженню вірогідності виникнення соціальних напружень та національних конфліктів; формуванню адаптованої до місцевих особливостей економіки.

Концептуальною основою для з'ясування сутності та змісту існую-чих в- Україні проблем адміністративно-територіального устрою є те, що адміністративно-територіальна одиниця — це частина єдиної території України, що є просторовою основою для організації та діяльності органів державної влади й органів місцевого самовряду­вання. Усі адміністративно-територіальні одиниці є носіями певних прав та обов'язків. Вони мають, зокрема, права та обов'язки щодо інших адміністративно-територіальних одиниць, а також стосовно того суб'єкта, територіальною частиною якого вони є. Суб'єктами

1 Адміністративно-територіальний устрій України. Шляхи реформування. — К., 2007. — С. 41-46.


Територіальний устрій України

конституційно-правових відносин є як самі адміністративно-тери-торіальні одиниці, так і органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які утворюються і функціонують у цих адміністра-. тивно-територіальних одиницях. Тому адміністративно-тери-торіальні одиниці можуть брати участь у правовідносинах як безпосе-редньо, так і через свої органи. При цьому, коли органи державної влади або органи місцевого самоврядування виступають у пра­вовідносинах від імені адміністративно-територіальних одиниць, суб'єктами таких відносин є не самі органи державної влади або орга­ни місцевого самоврядування, а ті адміністративно-територіальні одиниці, від імені яких вони виступають.

Слід мати на увазі і те, що суб'єктом конституційно-правових відносин виступає не територія, а саме адміністративно-територіаль-на одиниця, тобто частина території Української держави, яка є пев-ним чином організованою. Адміністративно-територіальна одини­ця — це не тільки і не стільки географічне, а передусім публічно-пра-вове утворення, соціальною основою якого є населення, яке відіграє вирішальну роль у формуванні адміністративно-територіальної одиниці, конституційного розуміння її правового статусу. Адміністра­тивно-територіальна одиниця є одним із способів публічно-правової (іноді — політичної) організації населення.

Адміністративно-територіальна одиниця як суб'єкт консти­туційно-правових відносин характеризується тим, що має свої закріплені у правових актах кордони, свое найменування, органи державної влади або органи місцевого самоврядування, через які вона реалізує надані їй права. Слід зазначити, що коли адміністративно-територіальні одиниці є, як правило, виключно суб'єктами консти­туційно-правових відносин, то органи державної влади або органи місцевого самоврядування, за допомогою яких вони можуть брати участь у правовідносинах, належать до учасників широкого кола суспільних відносин, які регулюються різними галузями права. Усі адміністративно-територіальні одиниці мають самостійну матеріаль-но-технічну базу і бюджет.

Спеціальна правосуб'єктність окремих адміністративно-тери­торіальних одиниць у конституційно-правових відносинах є різною. Відзначимо особливості кожного з видів адміністративно-тери­торіальних одиниць, передбачених Конституцією України.

За своїми географічними ознаками існуючі в Україні адміністра­тивно-територіальні одиниці не є однорідними. Вони поділяються на


Розділ 24

 

регіони (Автономна Республіка Крим, області, райони) та населені пункта (села, селища, міста). Не є однорідними адміністративно-те-риторіальні одиниці також з огляду на те місце й значення, яке вони мають у системі адміністративно-територіального устрою України.

Охарактеризуємо деякі адміністративно-територіальні одиниці.

Населений пункт — це частина комплексно заселеної території України, яка склалася у результаті господарської та іншої суспільної діяльності, має стадий склад населення, власну назву та зареєстрова-на в порядку, передбаченому законом. Населені пункти в Україні поділяються на міські та сільські. До міських населених пунктів нале­жать міста загальнодержавного значення — Київ та Севастополь, які мають спеціальний статус, міста республіканського (в Автономній Республіці Крим), обласного, районного підпорядкування, до сільських — села і селища незалежно від їх адміністративного підпо­рядкування. У сільській місцевості, незважаючи на свій позаконсти-туційний статус, поширеною є практика створення так званих сільрад або сільських округів, які складаються з кількох населених пунктів, що перебувають під юрисдикцією єдиної для них територіальної гро-мади та органів місцевого самоврядування, які вона обирає.

Найбільш рельефно актуальність проблематики адміністративно-територіального устрою на рівні населених пунктів відображається у містах. Адже саме міста є феноменом людської цивілізації, генерато­рами соціальних змін у суспільстві. У містах зосереджені і людські, й усі інші види ресурсів. Водночас міста — не просто суспільство в мініатюрі. Вони не тільки відображають політичні, економічні, соціальні та культурні процеси, які відбуваються у ньому, а й во-лодіють власними закономірностями розвитку та функціонування, є центрами політичного, економічного та духовного життя народу та у цьому сенсі — рушіями прогресу.

Усі міста України можна класифікувати за певними критеріями: 1) залежно від чисельності населення: малі, середні, великі, надзви-чайно великі, міста-мільйонники; 2) залежно від функиіонального призначення міста у державі: столиця держави, столиця автономно! республіки; багатофункціональні промислові, монофункціональні промислові, промислово-транспортні, транспортні, курортно-оздо-ровчі (рекреаційні) міста, міста-центри агропромислових ком-плексів, міста-військові центри, спеціалізовані науково-експеримен-тальні міста, міста зі статусом спеціальних (вільних) економічних зон, міста полігони державно-правового експерименту, міста-державні


історико-культурні заповідники, міста-зони надзвичайної еко-логічної ситуації, міста-гірські населені пункти; 3) з урахуванням адміністративного і соціально-економічного значення: міста рес-публіканського, обласного, районного значення і міста зі спеціаль-ним статусом; 4) залежно від внутрішнього територіального устрою міста: міста з районним поділом, міста без районного поділу та міста, які мають у своему складі інші населені пункти; 5) залежно від харак­теру механізму здійснення міської влади та форм управлення міськи-ми справами: міста з системою місцевого самоврядування і міста з си­стемою співіснування органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади1.

Україна — це високо урбанізована держава. Великі міста України мають більш високий творчий та економічний потенціал, відіграють провідну роль у життєдіяльності суспільства. У зв'язку з цим одним з найбільш складних завдань сьогодення є становлення дієздатних міських громад та будівництво ефективної системи локально!' демо­крата у містах, передусім містах-мегаполісах. Унікальною з погляду місця та ролі у житті українського суспільства та держави, своєрідності організаційного та функціонального призначення є те-риторіальна громада міста Киева.

Слід зазначити, що місто є «фокусом» території, на якій воно роз-ташоване, має з прилеглою територією тісні господарсько-ма-теріальні, трудові, соціальні та інші зв'язки. Але, маючи особливий статус у адміністративно-територіальному поділі, воно живе за влас-ною стратегією та програмами розвитку. Штучне відокремлення міст від навколишніх територій навіть за рахунок надання їм вищого ста­тусу є не досить виправданим з огляду на необхідність розробки спеціальних стратегій розвитку. Крім того, до сьогодні правове поле держави не дає розв'язання проблеми специфічних міських адміністративно-територіальних утворень, на території яких діють кілька адміністративно-територіальних одиниць, але які не склада-ють єдиної територіальної громади. Це стосується міст Киева та Се­вастополя, великої кількості міст обласного значення, до складу яких входять інші адміністративно-територіальні одиниці з адміністратив-но-територіальними центрами, в яких утворені і діють органи місце-

1 Шкабаро В. М. Конституційно-правовий статус міста в Україні: Автореф. дис.... канд. юрид. наук. — К., 2005. — С. 8.


Розділ 24

вого самоврядування та яким у свою чергу підпорядковані ряд насе-лених пунктів різних видів. Розв'язання цієї проблеми можливе за рахунок як коригування законодавства, що регламентує роботу органів місцевого самоврядування, так і внесення відповіднихзмін до адміністративно-територіального устрою держави.

У великих містах адміністративно-територіальними одиницями визнаються також відповідні частини них міст — райони у містах. 3 огляду на це існує змістовна проблема, що потребує нагального розв'язання: — внутрішня структура територіальних громад та пов'язана з цим проблема внутрішнього муніципального устрою міст. А саме потрібно дати чіткі відповіді на такі питання: чи може одна територіальна громада входити до складу іншої, тобто чи утворюють територіальні громади муніципальну вертикаль? Чи може особа, про-живаючи стабільно в одному і тому ж будинку, працюючи на одному місці, належати одночасно до кількох територіальних громад? Практично ця проблема характерна для великих міст.

Сильна, насамперед економічно, міська громада великого міста, найчастіше обласного центру, стикається з рядом внутрішніх супе-речностей: це існування районів у місті, де закон допускає формуван-ня районних громад і виникає де-факто не тільки «матрьошка рад», а й «матрьошка громад» і «матрьошка власників майна», що детермінує колізію компетенції. Те саме стосується населених пунктів, які вхо-дять до складу великого міста і дуже часто — до складу районів вели­кого міста, де, по суті, існує «потрійна матрьошка». Усі ці проблеми не розв'язані нашим законодавством. А це породжує численні конфлікти в муніципальному житті міських жителів.

У зв'язку з цим не можна не зазначити, що місто — це єдиний ор-. ганізм, тоді як райони — суто внутрішньомуніципальні адміністра- і тивні утворення. Звичайно, для управління велике місто має поділя-тися на частини. Можна називати їх і «районами у містах». Але все ж? такижителі міських районів, самостійноїтериторіальної громади, ма-буть, не утворюють. Тому потрібна піраміда виконавчих органів, як наприклад, в охороні здоров'я, міліції. Там така структура доведена аж до дільниць. Але навряд чи тут доцільні місцеві ради як органи, які нібито презентують «внутрішньоміські громади».

На думку ряду експертів, хоча це й передбачено чинною Консти-туцією України, з практичного погляду розглядати населення районів у місті як територіальну громаду не зовсім логічно — надто висока за-лежність міського району від життєдіяльності організму всього міста.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)