АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Громадянство України і статус іноземців. Він означав, що особа набуває громадянство держави, на території якої вона народилася, незалежно від громадянства батьків

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. IV. Оториноларингологический статус
  3. а) З основ законодавства України про культуру.
  4. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  5. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  6. Административная юрисдикция таможенных органов при производстве по делам о нарушении таможенных правил (НТП). Правовой статус субъектов и участников производства по делам о НТП.
  7. Административно-правовой статус граждан. Основные права и обязанности граждан в сфере государственного управления.
  8. Административно-правовой статус иностранных граждан и лиц без гражданства.
  9. Адміністративно-правовий статус громадян: поняття, ознаки, елементи та види.
  10. Адміністративно-правовий статус суб’єкта звернення.
  11. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  12. Аналіз Закону України « Про державну службу»

Він означав, що особа набуває громадянство держави, на території якої вона народилася, незалежно від громадянства батьків. Цей прин­цип передбачений у законодавстві про громадянство США і більшості латиноамериканських держав. При цьому він нерідко поєднується з принципом «права крові», особливо, коли це стосується дітей грома-дян відповідних держав, які народилися за кордоном'.

«Право крові» {л.г.т:.]и5 5ап§иіпІ5) — принцип набуття громадянства в результаті народження. Іноді його називають принципом набуття громадянства за походженням. Він означає, що особа набуває грома­дянство батьків незалежно від місця держави її народження. Більшість держав, у тому числі Україна, дотримується саме цього принципу. Але в ряді випадків ці держави враховують і принцип «пра­ва Грунту»2.

У Законі України «Про громадянство України» (ст. 7) закріплено «принцип крові»особа, батьки або один з батьків якої на момент її народження були громадянами України, є громадянином України.

Крім «принципу крові», в основу набуття громадянства України за народженням покладено також принцип «права грунту». Стаття 7 Закону України «Про громадянство України» передбачає вичерпний перелік випадків, коли застосовуються елементи «принципу грунту». До них належать такі:

—особа, яка народилася на території України від осіб без грома­дянства, які на законних підставах проживають на території України, є громадянином України;

—особа, яка народилася за межами України від осіб без громадян­ства, які постійно на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства іншої держави, є громадянином України;

—особа, яка народилася на території України від іноземців, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства жодного з батьків, є громадянином України;

—особа, яка народилася на території України, одному з батьків якої надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, і не набу­ла за народженням громадянства жодного з батьків або набула за

1 Шемшученко Ю. С. Право Грунту // Юридична енциклопедія: В 6 т. / Редкол.:
Ю. С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. — К., 2003. — Т. 5: П-С. — С. 9.

2 Шемшученко Ю. С. Право крові // Юридична енциклопедія. — Т. 5: П-С. — С. 14.


Розділ 12

народженням громадянство того з батьків, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, є громадянином України;

— особа, яка народилася на території України від іноземця і особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України, і не набула за народженням громадянства того з батьків, який є іноземцем, є громадянином України;

— новонароджена дитина, знайдена на території України, обоє з батьків якої невідомі (знайда), є громадянином України.

У кожному з перелічених випадків не має значення, перебували батьки особи в шлюбі на момент її народження чи ні.

Особа, яка має право на набуття громадянства за народженням, є громадянином України з моменту народження.

Положення ст. 7 Закону України «Про громадянство України» спрямовані на запобігання випадкам безгромадянства, що можуть виникнути за народженням, і відповідають змістові п. 3 ст. 24 Міжна-родного пакту про громадянські і політичні права, п. 1 ст. 1 Конвенції про скорочення випадків безгромадянства, ст. 6 Європейської кон­венції про громадянство.

Набуття громадянства України за територіальним походженням. Умови набуття громадянства України за територіальним походжен­ням встановлені ст. 8 Закону України «Про громадянство України». Згідно з цією статтею громадянином України реєструється:

— особа, яка сама чи хоча б один з її батьків, дід чи баба, рідні
(повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра, син чи дочка, онук чи
онука народилися або постійно проживали до 24 серпня 1991 р. на те­
риторії, яка стала територією України відповідно до Закону України
«Про правонаступництво України»,
або яка сама чи хоча б один з її
батьків, дід чи баба, рідні (повнорідні та неповнорідні) брат чи сестра
народилися або постійно проживали на інших територіях, що входи­
ли на момент їх народження або під час їх постійного проживання до
складу Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народ-
ної Республіки, Української Держави, Української Соціалістичної Ра-
дянської Республіки, Закарпатської України, Української Радянської
Соціалістичної Республіки (УРСР), і є особою без громадянства або
іноземцем, який подав зобов'язання припинити іноземне громадян­
ство, та подала заяву про набуття громадянства України, а також її
неповнолітні діти.

При цьому іноземці, які є громадянами (підданими) кількох дер­жав, подають зобов'язання припинити громадянство всіх цих держав.


Громадянство України і статус іноземців

Іноземці, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, замість зобов'язання припинити іноземне громадянство по­лагать декларацію про відмову особи, якій надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, від іноземного громадянства;

—дитина, яка народилася чи постійно проживала натериторії УРСР (або хоча б один з її батьків, дід чи баба народилися чи постійно прожи­вали на територіях, зазначених вище і є особою без громадянства або іноземцем, щодо якого подано зобов'язання припинити іноземне гро­мадянство), за заявою одного з батьків або опікуна чи піклувальника;

—дитина, яка народилася на території України після 24 серпня 1991 р. і не набула за народженням громадянство України та є особою без громадянства або іноземцем, шодо якого подано зобов'язання припинити іноземне громадянство, за клопотанням одного з її закон-них представників.

Іноземці, які набувають громадянства України за територіальним походженням та подали зобов'язання припинити іноземне громадян­ство, повинні подати документ про це, виданий уповноваженим орга­ном відповідної держави, до уповноваженого органу України протя-гом двох років з моменту реєстрації їх громадянами України. Якщо іноземці, маючи всі передбачені законодавством цієї держави підста-ви для отримання такого документа, з незалежних від них причин не можуть отримати його, вони подають декларацію про відмову від іноземного громадянства.

Декларація про відмову від іноземного громадянства — це документ, у якому іноземець, який узяв зобов'язання припинити іноземне гро­мадянство і в якого існують незалежні від нього причини неотриман-ня документа про припинення іноземного громадянства (підданства) або іноземних громадянств (підданств), засвідчує свою відмову від громадянства (підданства) іншої держави або громадянств (підданств) інших держав.

Датою набуття громадянства України за територіальним поход­женням є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

Набуття громадянства України у результаті прийняття до громадян­ства (натуралізація). В «Юридичній енциклопедії» натуралізація (франц. паШгаІізаІіоп, від лат. паіигаііз — природний, дійсний, справжній) визначається як акт прийняття до громадянства певної держави іноземця чи особи без громадянства.

Натуралізація має дві основні форми'. індивідуальну (відповідно до заяви) і в силу державного правонаступництва. Набуття громадянства


Розділ 12

в силу державного правонаступництва не є видом колективної нату-ралізації. У цьому випадку громадянство виникає безпосередньо у ре-зультаті появи нового суб'єкта міжнародного права. Визначальним є те, що особа залишається на території цього суб'єкта і не заявляв про свій намір вийти з громадянства, що виникло. Натуралізація здійснюється, як правило, відповідно до волевиявлення особи1.

Індивідуальна натуралізація у свою чергу поділяється на нату­ралізацію, яка базується на особистому виборі, і на натуралізацію за законом. Остання являє собою юридичний наслідок одруження іноземця з громадянином даної держави, а також усиновлення, опіки, визнання батьківства тощо2.

У чинному законодавстві України замість терміна «натуралізація» використовується термін «прийняття до громадянства України».

Іноземець або особа без громадянства можуть бути прийняті до гро­мадянства України за їх клопотанням за додержання таких умов:

а) визнання і дотримання Конституції України та законів України;

б) подання декларації про відсутність іноземного громадянства (для
осіб без громадянства) або зобов'язання припинити іноземне громадян­
ство (для іноземців).

При цьому іноземці, які перебувають у громадянстві (підданстві) кількох держав, подають зобов'язання припинити громадянство (підданство) цих держав. Іноземці, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, замість зобов'язання припинити іноземне громадянство подають декларацію про відмову особи, якій надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, від іноземно­го громадянства. Іноземці, які подали зобов'язання припинити іно­земне громадянство, повинні подати документ про це, виданий упов-новаженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України протягом двох років з моменту прийняття їх до громадянства України.

Якщо особа, маючи всі передбачені законодавством держави підстави для отримання документа про припинення іноземного громадянства, з незалежних від неї причин не може офимати його, вона подає декларацію про відмову від іноземного громадянства.

1 Чалий П. Ф. Натуралізація // Юридична енциклопедія: У 6 т. / Редкол.: Ю. С. Шем-
шученко (голова редкол.) та ін. — К., 2002. — Т. 4: Н-П. — С. 72.

2 Фрицький О. Ф. Конституційне право України: Підручник. — К., 2002. — С. 132.


Громадянство України і статус іноземців

Подання зобов'язання припинити іноземне громадянство не ви-магається від іноземців, які є громадянами (підданими) держав, зако-нодавство яких передбачає автоматичне припинення особами грома­дянства (підданства) цих держав одночасно з набуттям громадянства іншої держави, або якщо міжнародні договори України з іншими державами, громадянами яких є іноземці, передбачають припинення особами громадянства цих держав одночасно з набуттям громадянст­ва України;

в) безперервне проживання на законник підставах на територїі Ук­раїни протягом останніх п 'яти років.

Проживання особи в Україні повинно відповідати двом кри-теріям — законності та безперервності.

Проживання на територїі України на законних підставах — це про­живання в Україні іноземця чи особи без громадянства, які мають у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 р. відмітку про постійну чи тимчасову прописку на території України, або зареєстру-вали на території України свій національний паспорт, або мають посвідку на постійне чи тимчасове проживання на території України, або їм надано статус біженця чи притулок в Україні.

Безперервне проживання на території України — це проживання в Україні особи, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік — 180 днів. Не є порушенням ви-моги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомен-дацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця про­живання на території України.

Умова про безперервне проживання на законних підставах на те­риторії України не поширюється на іноземців чи осіб без громадянст­ва, які перебувають у шлюбі з громадянином України понад два роки, і на іноземців чи осіб без громадянства, які перебували з громадяни­ном України понад два роки у шлюбі, що припинився внаслідок його смерті. Дворічний термін перебування у шлюбі з громадянином України не застосовується до іноземців і осіб без громадянства, яким було надано дозвіл на імміграцію відповідно до Закону України «Про імміграцію» від 7 серпня 2001 р. (п. 1 частини третьої ст. 4).

Для осіб, яким надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, термін безперервного проживання на законних підставах на території України встановлюється на три роки з моменту надання їм статусу біженця в Україні чи притулку в Україні, а для осіб, які в'їха-


Розділ 12

ли в Україну особами без громадянства, — на три роки з моменту в'їзду в Україну;

г) отримання дозволу на імміграцію.

Ця умова не поширюється на осіб, яким надано статус біженця в Україні або притулок в Україні, та на іноземців і осіб без громадянст­ва, які прибули в Україну на постійне проживання до набрання чинності Законом України «Про імміграцію» і мають у паспорті гро-мадянина колишнього СРСР зразка 1974 р. відмітку про прописку або отримали посвідку на постійне проживання в Україні;

г) володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому
для спілкування. 3 гуманітарних міркувань ця умова не поширюється на
осіб, які мають певні фізичні вади (сліпі, глухі, німі);

д) наявність законник джерел існування.

Ця умова не поширюється на осіб, яким надано статус біженця в Україні або притулок в Україні.

Законні джерела існування — це заробітна плата, прибуток від підприємницької діяльності або власності, пенсія, стипендія, алімен-ти, соціальні виплати та допомога, власні фінансові заощадження або фінансова допомога від членів сім'ї, інших фізичних та юридичних осіб, які мають законні доходи. При цьому закон не встановлює пев-ного мінімального розміру законного джерела існування.

Згідно з положеннями ст. 9 Закону України «Про громадянство Ук­раїни» особи, які мають визначні заслуги перед Україною, та особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інте-рес для України, мають виконувати лише умови про визнання і до-тримання Конституції України та законів України, а також стосовно подання декларації про відсутність іноземного громадянства (для осіб без громадянства) або зобов'язання припинити іноземне громадянст­во (для іноземців).

Прийняття до громадянства України дитини, яка проживав в Україні і один із батьків якої або інша особа, яка відповідно до Зако­ну України «Про громадянство України» є її законним представником і має дозвіл на імміграцію в Україну, здійснюється за спрощеною про­цедурою — від них не вимагається: 1) визнання і дотримання Консти­туції України та законів України; 2) безперервного проживання на за-конних підставах натериторії України протягом останніх п'яти років; 3) отримання дозволу на імміграцію; 4) володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування; 5) наявності законних джерел існування. Дозвіл на імміграцію в Україну не вима-


Громадянство України і статус іноземців

гається, якщо законним представником дитини є особа, якій надано статус біженця в Україні або притулок в Україні, або іноземець чи особа без громадянства, які прибули в Україну на постійне проживання до набрання чинності Законом України «Про імміфацію» (7 серп-ня 2001 р.) і мають у паспорті громадянина колишнього СРСР зразка 1974 р. відмітку про прописку або отримали посвідку на постійне проживання в Україні.

До громадянства України не приймається особа, яка:

—вчинила злочин проти людства чи здійснювала геноцид;

—засуджена в Україні до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину (до погашення або зняття судимості);

—вчинила на територіїіншоїдержавидіяння, яке визнанозаконо-давством України тяжким або особливо тяжким злочином.

Датою набуття громадянства України внаслідок прийняття до громадянства є дата видання відповідного указу Президента України.

Поновлення у громадянстві України, яке прийнято визначати як ре-патріація, можливе для осіб, які раніше перебували у громадянстві України, але потім за якихось обставин його втратили.

Поновлення у громадянстві України здійснюється реєстрацією осіб, які після припинення громадянства України є особами без гро­мадянства і подали заяву про поновлення у громадянстві України не-залежно від того, проживають вони постійно в Україні чи за кордо­ном, але за умови відсутності обставин, за яких не допускається прийняття до громадянства України. Такий порядок поновлення у громадянстві України поширюється і на осіб, які після припинення громадянства України набули іноземне громадянство (підданство) або іноземні громадянства (підданства), повернулися в Україну на постійне проживання і подали заяву про поновлення у громадянстві України та зобов'язання припинити іноземне громадянство. При цьому іноземець, який перебуває у громадянстві (підданстві) кількох держав, подає зобов'язання припинити громадянство всіх цих дер­жав.

Іноземець, якому надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, замість зобов'язання припинити іноземне громадянство подає декларацію про відмову особи, якій надано статус біженця в Україні чи притулок в Україні, від іноземного громадянства.

Іноземець, який подав зобов'язання припинити іноземне грома­дянство, повинен подати документ про це, виданий уповноваженим органом відповідної держави, до уповноваженого органу України


Розділ 12

протягом двох років з моменту реєстрації його громадянином Ук­раїни. Якщо іноземець, маючи всі передбачені законодавством цієї держави підстави для отримання такого документа, з незалежних від нього причин не може отримати його, він подає декларацію про відмову від іноземного громадянства.

У громадянстві України не поновлюються особи, які втратили гро-мадянство України у зв'язку з набуттям його внаслідок обману, свідо-мого подання неправдивих відомостей чи фальшивих документів або стосовно яких рішення про оформлення набуття громадянства України скасовані на підставі ст. 21 Закону України «Про громадянст-во України» (якщо особа набула громадянство України за тери-торіальним походженням або через поновлення у громадянстві шляхом обману, внаслідок подання свідомо неправдивих відомостей або фальшивих документів, приховування будь-якого суттєвого фак­ту, за наявності якого особа не може набути громадянство України).

Датою набуття громадянства України внаслідок поновлення у громадянстві є дата реєстрації набуття особою громадянства України.

Набуття громадянства України у результаті усиновлення. Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства і яку усиновлюють громадя-ни України або подружжя, один з якого є громадянином України, а другий — особою без громадянства, стає громадянином України з мо­менту набрання чинності рішенням про усиновлення, незалежно від того, проживав вона постійно в Україні чи за кордоном.

Дитина, яка є особою без громадянства або іноземцем і яку уси-новлює подружжя, один з якого є громадянином України, а другий — іноземцем, стає громадянином України з моменту набрання чинності рішенням про усиновлення, незалежно від того, проживає вона постійно в Україні чи за кордоном.

Повнолітня особа, яка є особою без громадянства, постійно прожи­ває на території України і яку усиновлюють громадяни України або подружжя, один з якого є громадянином України, стає громадянином України з моменту набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Набуття громадянства України шляхом встановлення над дитиною опіки чи піклування, влаштування дитини в дитячий заклад чи заклад охорони здоров'я, у дитячий будинок сімейного типу чи прийомну сім'ю або передачі на виховання в сім'ю патронатного вихователя.

Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства, над якою встановлено опіку чи піклування і опікуном або піклувальником при-значено громадянина України або осіб, одна з яких є громадянином


Громадянство України і статус іноземців

України, а друга — особою без громадянства, стає громадянином Ук­раїни з моменту прийняття рішення про встановлення опіки чи піклування або з моменту набрання чинності рішенням суду про встановлення опіки чи піклування.

Дитина, яка проживав на території України та є особою без грома­дянства або іноземцем, над якою встановлено опіку чи піклування і опікуном або піклувальником призначено осіб, одна з яких є грома­дянином України, а друга — іноземцем, стає громадянином України з моменту прийняття рішення про встановлення опіки або піклування чи з моменту набрання чинності рішенням суду про встановлення опіки або піклування, якщо така дитина у зв'язку із встановленням опіки або піклування не набуває громадянство опікуна чи піклуваль-ника, який є іноземцем.

Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства і постійно проживає в дитячому закладі чи закладі охорони здоров'я, адміністрація яких виконує щодо неї функції опікуна або піклуваль-ника, стає громадянином України з моменту влаштування в такий за­клад, якщо її батьки померли, позбавлені батьківських прав, визнані безвісно відсутніми чи недієздатними, оголошені померлими або як­що батьки дитини, розлученої із сім'єю, не знайдені.

Дитина, яка є іноземцем або особою без громадянства і вихо-вується в дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім'ї, сім'ї па-тронатного вихователя, якщо хоча б один із батьків-вихователів або прийомних батьків, або патронатних вихователів є громадянином Ук­раїни, стає громадянином України з моменту влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу чи прийомної сім'ї або передачі на виховання в сім'ю патронатного вихователя, якщо її батьки померли, позбавлені батьківських прав, визнані безвісно відсутніми чи недієздатними, оголошені померлими або якщо батьки дитини, роз­лученої із сім'єю, не знайдені.

Набуття громадянства України у результаті встановлення над осо­бою, визнаною судом недієздатною, опіки.

Іноземець або особа без громадянства, які проживають в Україні на законних підставах, визнані судом недієздатними, над якими вста­новлено опіку громадянина України, набувають громадянство Ук­раїни з моменту набрання чинності рішенням про встановлення опіки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)