АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Родина жовтецеві - Капипсиїасеае

Читайте также:
  1. Автоматизация гидродинамических процессов.
  2. Аэродинамическая сила и ее момент.
  3. Аэродинамические схемы.
  4. Аэродинамический расчет вентиляционной сети
  5. Аэродинамический расчет центробежного вентилятора
  6. Витамины: шиповник, чёрн смородина, земляника.
  7. Газогидродинамические методы исследования
  8. Гидродинамика
  9. Гидродинамика
  10. ГИДРОДИНАМИКИ И РЕОЛОГИИ
  11. Гидродинамическая сила и ее момент.
  12. Гидродинамические аварии их причины

Народні назви: жовтоцвіт весняний, старо­дубка;

Російські назви: адонис весенний, горицвет весенний.

Багаторічна трав'яниста рослина з темно- бурим коротким кореневищем та численними коренями. Стебел декілька, прямостоячих, роз­галужених у верхній частині, а знизу вкритих лускоподібними бурими листочками. Листки сидячі, пальчасторозсічені на вузькі, завшир­шки до 1 мм, частки.

Квітки поодинокі, на кінцях пагонів яскраво-жовті, 2—7 см у діаметрі (мал. 57).

Плід — сірувато-зелений багатогорішок. Окремі сім'янки ма­ють гачкуватий носик. На початку цвітіння рослина має висоту 10—15 см, а пізніше — 30—40 см. Цвіте у квітні—травні, плодоно­сить у червні—липні.

Поширення та місцезростання. Зустрічається у степових та лісо­степових районах України, у Криму. Росте на чорноземних ґрун­тах групами, не утворюючи великих заростей.

Правила заготівлі. Охоронні заходи. 'Траву обережно зрізають ножем (ножицями) з початку цвітіння до осипання плодів, на ви­соті 7-10 см від ґрунту. Стежать, щоб при цьому не пошкодити кореневища. Заготівлю проводять під контролем.

Первинне оброблення. Сушіння. Відрізають частини стебел з бу­рими лускоподібними листочками. Сушать тонким шаром в су­шарнях за температури 50—60 °С або на горищах, під залізним дахом, з хорошою вентиляцією, розкладаючи шаром у 3—4 см, часто перемішуючи. При швидкому сушінні зберігаються глікозиди. Вихід сухої сировини— 22—23%.

Опис сировини. Цільні або частково подрібнені стебла з квітка­ми або без них, зрідка з бутонами або плодами. Стебла без нижніх бурих лускоподібних листочків.

Листки почергові, сидячі, пальчасторозсічені на 5 часток; част­ки листків лінійні, загострені. Квітки поодинокі на верхівці сте­бел, з численними тичинками і маточками. Плід овальний, скла­дається з численних сухих горішків, які сидять на циліндричному квітколожі. Стебла завдовжки 10—35 см, листки — 0,5—2 см, квітки діаметром близько 3,5 см. Колір стебел та листків зелений, квіток — золотисто-жовтий, плодів— сірувато-зелений. Запах слабкий. Смак не визначається. Список Б. Біологічна активність 1 г трави — 50— 66 ЖОД; контролюється щорічно.

Хімічний склад сировини. Містяться серцеві глікозиди адоніток- син, цимарин, К-строфантин-р, флавоноїди, сапоніни, вітамін С, каротиноїди, вуглеводи, мікроелементи.

Фармакологічна дія. Кардіотонічний засіб, справляє заспокій­ливу дію на центральну нервову систему. Не має кумулятивного ефекту, '

Лікарські форми та засоби. Трава для виготовлення настою та мікстури Бехтерева, екстракт трави горицвіту сухий, таблетки "Адоніс-бром", новогаленовий препарат "Адонізид" у краплях і в таблетках. Комплексний препарат кардіовален, який застосовують
при ревматичних пороках серця, стенокардії, кардіосклерозі. Тра­ва входить до збору Здренка.

Квітки конвалії — Ріогез СопюаЇЇагіае Листя конвалії — Роїіа Сотнйіагіае Трава конвалії — НегЬа Сопюаііагіае Конвалія звичайна — Сопюаііагіа тсуаііз Ь. Родина конвалієві — Сотаїїагіасеае

Народні назви: маївка, ландишник, лісовий язик.

Російська назва: ландьіш майский. Опис рослини. Багаторічна трав'яниста рос­лина заввишки 15—20 см, з довгим повзучим кореневищем. Від кореневища відходить 2, рід­ко 3, великих видовжено-еліптичних листки. Між листками на тригранному квітконосі розміщена проста однобока китиця дзвоникопо­дібних білих квіток на квітконіжках (мал. 58). Квітки мають сильний приємний запах. Рос­лина цвіте повторно з перервою в кілька років. Плоди — кулясті оранжево-червоні ягоди. Рослина отруйна. Цвіте у квітні—червні, плодоносить у серпні—вересні.

Поширення та місцезростання. Лісові та лісостепові зони Ук­раїни. Утворює зарості у хвойних, хвойно-листяних та широколи­стих лісах. Любить тінисті вологі місця.

Правила заготівлі. Охоронні заходи. Квітки і траву збирають на початку, а листки — до початку цвітіння. Від фази розвитку рос­лини залежить якість сировини. Збирають у суху, сонячну погоду, після 11-ї години дня, коли обсохне роса.

Зрізають ножицями на висоті 3—5 см від ґрунту, а суцвіття — нижче від останньої квітки на 3 см.

Заборонено при заготівлі витягувати рослини з ґрунту. На кож­ний їм2 слід залишати 1—2 розвинені рослини. Повторна заготів­ля можлива через 3—4 роки. В Україні існують заказники, де заготівля конвалії заборонена.

Первинне оброблення. Сушіння. Видаляють пожовклі листки, відцвілі китиці. Сушать швидко, одразу після заготівлі, у сушар­нях за температури 50—60 °С. На горищах, під залізним дахом,
розкладають тонким шаром: у 1—2 рослини, періодично перегорта­ючи.

При повільному сушінні сировина жовкне. Вихід сухої трави та листків — 20 %, квіток — 13—14 %.

Опис сировини. Трава — це суміш цільних, зрідка поламаних листків, суцвіть із квітконосами та окремих квіток. Листки еліп­тичні або Ланцетоподібні, загострені, на верхівці тонкі, трохи блис­кучі, краї цілі, жилкування дугове. Суцвіття — однобока китиця на ребристому квітконосі. Квітки з віночкоподібною, дзвоникопо­дібною оцвітиною.

Листки завдовжки 20 см, завширшки до 8 см: Суцвіття завдов­жки до 20 см, завтовшки 1,5 см. Колір листків зелений, рідко бу- руваїо-зелений, квітки жовтуваті. Запах слабкий. Смак не визна­чається. Список Б.

Біологічна активність трави — 120 ЖОД. Біологічна активність листків — 90 ЖОД. Біологічна активність квіток 200 ЖОД. Термін зберігання трави та листків — 2 роки, квіток — 1 рік. Активність трави та листків контролюється щорічно, квіток — кожні 6 міс.

Діагностичні мікроскопічні ознаки. При розгляді листка з по­верхні з обох боків видно клітини епідермісу з прямими стінками, витягнутими вздовж вісі листка. Продихи у вигляді двох півмісяч­них клітин між 4 (рідко 5) клітинами епідермісу. Кальцію оксалат у вигляді великих голчастих кристалів та пучків рафід. Під верхнім епідермісом клітини палісадної тканини витягнуті по ширині ли­стка, "лежача" палісадна тканина. Клітини губчастої тканини роз­галужені, витягнуті по ширині листка.

Хімічний склад сировини. Містить близько 20 карденолідів, фла­воноїди, терпеноїди, стероїдні сапоніни, кумарини. Головні сер­цеві глікозиди — це конвалозид, конвалотоксин, конвалотоксол.

Фармакологічна дія та застосування. Кардіотонічний засіб. Препарати посилюють серцеві скорочення, уповільнюють ритм серця; збільшують сечовиділення, усувають біль, набряки, си­нюшність.

Лікарські форми та препарати. Настойка, сухий екстракт; краплі (настойка конвалії з настойкою валеріани, адонізидом; настойка конвалії з настойкою кропиви собачої; настойка конвалії з настбй- кою красавки та ментолом); 0,6%-й розчин корглікону в ампулах.

Листя наперстянки пурпурової — Роїіа Оі£іїаІі$ ригригеае Наперстянка пурпурова — Оі§ііаІіз ригригеа Ь. Родина ранникові — Бсгоркиїагіасеае

Народні назви: наперсток, напальники, на- перстниця, наперсточна трава.

Російська назва: наперстянка пурпурная. Опис рослини. Дворічна трав'яниста росли­на заввишки до 120 см, з мичкуватими коре­нями. Стебла не розгалужені. Прикореневі ли­стки з крилатими черешками, зібрані в розет­ку. Стеблові листки почершві, сидячі (мал. 59). Квітки великі, завдовжки до 5 см, зібрані в Мал. 59 однобічне гроно — віночок наперсткоподібний,

зовні пурпуровий, а всередині фіолетовий або білий з пурпуровими плямами. Плоди — багатонасінні двогнізді коробочки. Цвіте в червні—липні, насіння дозріває у липні—серпні.

Поширення та місцезростання. В Україні культивується. Дико росте в Африці, Центральній та Західній Європі на гірських, лісо­вих схилах.

Правила заготівлі. Охоронні заходи. Збирають листки на план­таціях першого року в кінці літа, коли листки повністю розвину­лись, досягли розміру не менше 15 см. На плантаціях другого року листки збирають у міру виростання 2—3 рази за літо, починаючи від фази цвітіння до визрівання плодів. Розеткові листки збира­ють без черешків, оскільки вони містять мало глікозидів і довго сохнуть. Листки однорідних рослин зрізують ножем обережно, щоб не пошкодити корені.

Первинне оброблення. Сушіння. Сушать сировину негайно в су­шарнях за температури 55—60 °С, тонким шаром. Досушують за температури 40 °С. У сухої сировини черешки ламкі. Після суші­ння відбирають пожовклі та бурі листки. Вихід сухої сировини — 20-22 %.

Опис сировини. Листки видовжено-яйцеподібні, або яйцеподіб­но-ланцетоподібної форми з городчастим краєм. Прикореневі ли­стки з крилатими черешками, а стеблові — короткочерешкові або без черешка. Усі листки зісподу з характерною сіткою дрібних жилок, зморшкуваті, опушені, завдовжки 10—ЗО см, завширшки
до 11 см. Колір зверху темно-зелений, знизу — сірувато-зелений. Запах слабкий. Смак не визначається. Сировина отруйна. Список Б. Термін зберігання — до 2 років.

Діагностичні мікроскопічні ознаки. Клітини епідермісу зі звиви­стими стінками. Продихи переважно з нижнього боку, навколо них 6—7 клітин епідермісу. Волоски прості та головчасті, більше з нижнього боку.

Прості волоски багатоклітинні, кутікула ніжнобородавчаста. Стінки клітин волосків тонкі, часто зближені або спалися. Голов­часті волоски з двоклітинною головкою на одноклітинній ніжці та одноклітинною головкою на багатоклітинній ніжці.

Хімічний склад сировини. Містить понад 50 кардіоглікозидів та їхніх агліконів. Головним глікозидом є пурпуреаглікозид А, пур- пуреаглікозид В, глюкогіталотоксин.

Пурпуреаглі козид А містить три залишки дигітоксози та один глюкози. Крім того, у листках наявні флавоноїди, стероїдні сапоні­ни, ароматичні кислоти. Біологічна активність 1 г сировини — 50— 66 ЖОД. Контролюється щорічно.

Фармакологічна дія та застосування, Кардіотонічний засіб. Ви­користовують при всіх ступенях хронічної серцевої недостатності різного походження.

Лікарські форми та препарати: настій, розчин для ін'єкцій, таб­летки; гітоксин, дигітоксин, кордигіт у таблетках. Діють препара­ти через ЗО—60 хв, дія довготривала, до 24 год.

Усі препарати наперстянки мають кумулятивний ефект. Вико­ристовують за призначенням лікаря, враховуючи індивідуальні особливості хворого. Між курсами лікування роблять перерви. Список Б.

Листя наперстянки великоквіткової — Роїіа ґИ§і£аІі$ §гапеІі/1огае

Наперстянка великоквіткова — Ві§ііаІі$ £гапсИ/Іога Мій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)