АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування соціологічних ідей про працю

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  4. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  5. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  6. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  7. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  8. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  9. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  10. Виникнення і формування класичного лібералізму
  11. Виховання в дусі миру та формування громадянськості
  12. Відправлення поїздів свого формування

Формування теоретичних уявлень про працю охоп­лює три періоди: донауковий, класичний і сучасний.

Донауковий період. Він є найдовшим (III ст. до н. е. -п- XVIII ст. н. е.) і характеризується формуванням найзагальніших уявлень про працю, її місце в суспільстві та житті окремої людини. Пов'язаний;І розвитком відповідних ідей у Давньому Єгипті, ан­тичних цивілізаціях Греції та Риму, середньовічній Європі.

Класичний період. Охоплює XVIII — початок XX ст. Головні його напрями:

— обґрунтування протестантської етики (М. Лютер, Ж. Кальвін);

— політекономічні дослідження праці (А. Сміт, Д. Рікардо, В. Петті);

—утопічні уявлення про працю (Т. Мор, К.-А. СенСімон, ПІ. Фур'є, Р. Оуен);

— вивчення характерних особливостей індуст­ріального суспільства (О. Конт, Е. Дюркгейм, М. Ве­бер, К. Маркс, Ф. Енгельс);

—емпіричні дослідження проблем праці (Ч. Бут, Б. Вебб, Л. Віллерме);

—розробка основних категорій і понять соціології праці (Е. Дюркгейм, М. Вебер, К. Маркс).

Саме в цей період було започатковано формування соціології праці як самостійного наукового напряму. Якщо раніше центром розвитку соціології праці була Західна Європа, то наприкінці XIX ст. він поступово перемістився у СІЛА.

Сучасний період. Розпочався у 20—ЗО роки XX ст. Саме тоді на провідні позиції вийшла американська соціологія. Детальне вивчення праці окремого робіт­ника, функціонування та організацію промислового колективу започаткував американський інженер Фредерік-Вінслоу Тейлор (1856—1915), який одним з пер­ших почав розглядати організацію управління трудо­вим процесом як самостійну галузь. Внаслідок система­тичних спостережень, експериментів та хронометражу (винахід Тейлора) йому вдалося встановити, що проми­слові робітники є особливою соціально-психологічною групою з певними цінностями, психологією, ідеоло­гією, яким властиві стримування своїх трудових зу­силь та обмеження норм виробітку. Назвавши це яви­ще рестрикціонізмом — працею з прохолодою, Тейлор виробив систему заходів щодо його нейтралізації. Най­головніші з них:

—нормування і раціоналізація трудового процесу;

—ретельний добір і професійне навчання робітників;

—дотримання принципів управління (значна заробітна плата, висока денна норма, відповідні умови, обов'язкове матеріальне стягнення за невиконання норми);

—вміння керувати робітниками, для чого необхідні розум, освіченість, досвід, такт, енергія, кмітливість, чесність, здоров'я;

—запобігання соціальним конфліктам на виробництві, створення умов для максимального виявлення та реалізації розумових і фізичних можливостей робітника. Ф.-В. Тейлор першим спробував виробити соціотехнічну систему, яка об'єднала технічний і соціальний спекти виробництва, обґрунтував головні засади наукового менеджменту, які були реалізовані на багатьох підприємствах світу. Але вже у 20-ті роки XX ст. тейлоризм почали критикувати, бо за нових соціально-економічних і політичних умов він уже не міг гаран­тувати високої продуктивності праці, соціальної злаго­ди між адміністрацією та найманими працівниками, уникнення страйків. Тому пошуки вчених у галузі со­ціології праці були спрямовані на вивчення нових чинників, які могли б позитивно впливати на ефективність виробництва, соціальний настрій працівників. Внаслідок цього постала теорія «людських стосунків», розроблена у 20—30-ті роки професором індустріальної соціології Гарвардського університету Елтоном Мейо (1880—1949) на підставі досліджень на підприємствах електротехнічної фірми «Вестерн електрик». Ці до­слідження, що дістали назву «Хоторнський експери­мент», покликані були з'ясувати, як впливає на під­вищення ефективності виробництва поліпшення со­ціально-психологічних відносин між працівниками у трудовому колективі. Ретельні дослідження впродовж 1920—1930 рр. виявили, що норма виробітку праців­ника залежить не так від його фізичних зусиль, як від тиску на нього робітничої групи, яка задає певний темп праці й правила поведінки. Тому й методи, запро­поновані Е. Мейо, були спрямовані на вдосконалення соціально-психологічних стосунків між робітниками в групі та між робітниками і керівниками, поліпшення морально-психологічного клімату.

Головними елементами теорії «людських стосун­ків» є:

— орієнтація на людей, а не на технічний аспект виробництва;

—заміна індивідуальної винагороди колективною;

—формування позитивного морально-психологічного клімату, підвищення задоволеності робітник і своєю працею;

—гуманізація праці, участь робітників в управлінні виробництвом.

Свого часу ця теорія була поширеною в Америці та за її межами. Діяли спеціальні центри, у багатьох університетах було запроваджено навчальний курс з тео­рії «людських стосунків». Згодом, з розвитком умов і змісту праці, вона почала втрачати своє значення. Теза про те, що можна безмежно підвищувати проду­ктивність праці, задовольняючи соціальні потреби ро­бітників щодо належності до певного колективу, кори­стування пошаною керівників і колег по роботі, не підтверджувалася на практиці. Тому наприкінці 50-х років виникла необхідність пошуку дійовіших засобів підвищення ефективності виробництва.

У 1950 р. була розроблена теорія «збагачення пра­ці», її автор, американський вчений Фредерік Херцберг (нар. у 1921 р.), вважав, що існує дві незалежні системи чинників, які по-різному впливають на трудо­ву поведінку людей. До першої належать «гігієнічні» чинники, які не стосуються змісту роботи. Якщо на підприємстві створено нормальні умови праці (немає шуму, загазованості, вібрації тощо), побуту роздя­гальні, душові, кімнати відпочинку, їдальні), виробле­но режим роботи (оптимальна тривалість робочого дня, своєчасні перерви та ін.), працівники належно за­безпечені різними пільгами, житлом, встановлені ком­фортні психологічні стосунки між ними, то слід очіку­вати не високого задоволення роботою чи зацікавлен­ня у ній, а лише відсутності невдоволення. Отже, за Ф. Херцбергом, хороші «гігієнічні» умови праці стабі­лізують персонал, але не обов'язково спонукають його до підвищення продуктивності праці.

Другу групу чинників становлять так звані мотиватори, що задовольняють потреби людини. Вони поля­гають у визнанні досягнутих нею успіхів у роботі, інтересі до її змісту, відповідальності, самостійності та ін. Саме ці чинники зумовлюють задоволення робо­тою і підвищують трудову активність. Звідси випливає, що за допомогою профілактичних («гігієнічних») захо­дів, поліпшення трудового середовища можна усунути невдоволеність працівників. Для підвищення зацікавленості у праці потрібні додаткові заходи, пов'язані з сутнісними, змістовими характеристиками. На підставі цієї теорії Херцберг виробив концепцію збагаченні праці, яка була використана багатьма американський та європейськими компаніями. Наприкінці 50-х років значного поширення набула також теорія управління «X» і «У» американського вченого Дугласа Макгрегора (нар. у 1912 р.). Теорія»Х» пропагує риси авторитарного стилю: акцент на матеріальні стимули, жорсткий контроль, примусову працю, негативні санкції тощо. Теорія «У» акцентує вагу на демократичному стилі керівництва: використання творчих здібностей, участь працівників в правлінні, застосування соціальних і соціально-психологічних стимулів тощо. Доцільність використання авторитарного чи демократичного стилю управління визначають на підставі детальної діагностики умов, функціонування колективу, організації.

У формуванні сучасної соціології праці помітну роль відіграла теорія «якості життя», що постала наприкінці 50-х років завдяки працям Д. Рісмена і Дж. Гелбрейта. У 60-ті роки Л. Девіс обґрунтував не­обхідність вироблення поняття «якість робітничого життя», яку, починаючи з 70-х років, вивчають у США за допомогою статистичної інформації та опиту­вання окремих категорій працівників. Ця теорія пе­редбачає дослідження взаємин між працівником та йо­го виробничим оточенням і базується на з'ясуванні та­ких питань:

—встановлення причин плинності кадрів;

—дослідження установок працівників для вироб­лення національних програм формування нового їх контингенту;

—оцінка ефективності управлінських систем;

—вивчення впливу несприятливих умов праці на появу психологічних стресів;

—вирішення конфліктів між управлінцями та ря­довими працівниками.

Останнім часом найбільшого поширення набула прикладна соціологія, яка розвивається двома напря­мами: клінічна соціологія (дослідження соціальних явищ, процесів, встановлення на цій основі соціологіч­ного діагнозу, проведення консультацій і пропонуван­ня певних «профілактичних засобів» щодо вирішення досліджуваних проблем) і соціальна інженерія (вироб­лення соціальних технологій, конкретних програм і

рекомендацій, орієнтованих на практичне впрова­дження для досягнення реального соціального ефек­ту), їх розвиток зумовив формування так званих но­вих форм організації праці (НФОП), застосування яких передбачає:

- визнання зв'язку між індивідуальними рисами особи та її працею;

—поєднання формальної та неформальної органі­зації спільної діяльності;

—забезпечення умов, за яких зміст праці не має
розпорошуватися на незначні операції, а повинен ста­новити єдність різноманітних завдань;

—обов'язкова обізнаність працівника з кінцевими результатами своєї праці;

—перевага самоконтролю над контролем з боку ад­міністрації у регулюванні трудової поведінки праців­ників.

У вітчизняній соціології проблеми праці тривалий час розглядали спорадично. Роками українська соціо­логія праці не була ідентифікованою, розвиваючись у фарватері російської, а згодом радянської соціології. Певний час українські наукові центри діяли за межа­ми України (20-ті роки XX ст. — у Чехо-Словаччині). Історію її формування умовно поділяють на чотири ос­новні етапи: середина XIX ст. — 1917 р.; 20—30-ті ро­ки XX ст.; 50—60-ті і 70—80-ті роки XX ст.; сучасний. Кожен з них певною мірою відображає політичну та со­ціально-економічну ситуацію в країні, характеризуєть­ся відповідною методологічною орієнтацією, наукови­ми школами, проблематикою, методами, об'єктами досліджень.

У соціології праці до 1917 р. виокремлювали про­мислову та аграрну галузі, які мали специфічні об'єк­ти дослідження. У цей період домінували дослідження аграрної праці. На початку XX ст. у зв'язку з актив­ним розвитком промисловості, що породило специфіч­ні проблеми (необхідність управління підприємствами і персоналом за нових економічних умов, зростання міської злочинності, загострення житлового питання, погіршення здоров'я населення, підвищення рівня йо­го смертності тощо) постала індустріальна соціологія, що зосередилася на так званому робітничому питанні. У 20—30-ті роки соціальні проблеми праці вивчали у багатьох наукових центрах. На підприємствах і в ор­ганізаціях функціонували гуртки наукової організації праці. Часописи висвітлювали питання управління та організації виробництва, соціально-психологічні проб­леми праці, вміщували результати конкретних соціо­логічних досліджень.

Розвиток соціології праці у цей період відбувався за такими напрямами:

— теоретико-методологічний аналіз праці;

— прикладні дослідження соціально-трудових про­цесів та явищ;

— соціальна інженерія;

— психотехніка, профорієнтація, профконсультування.

Одним з головних досліджень трудового середови­ща став Всеукраїнський інститут праці (м. Харків), який займався питаннями управління трудовими ко­лективами, удосконаленням організаційної структури і стилю управління. Тут проводили дослідження розпоряджень, наказів, звітів тощо, для чого були роз­роблені нові методи обробки та аналізу документаль­ної інформації.

Загалом внесок тогочасних науковців у формуван­ня соціології праці був значний, але з пригніченням у колишньому СРСР соціології як науки цей доробок за­стиг на рівні концептуального осмислення, не створи­вши цілісної теорії праці. Відродження соціології пра­ці почалося у середині 50-х років і пов'язується з так званим політичним «потеплінням». На цій хвилі з'я­вилися масштабні дослідження у сфері праці.

Починаючи з другої половини 60-х років, соціоло­гія праці досягла значного розвитку в межах заводсь­кої соціології, втіленої в роботі соціологічних служб на підприємствах. Вона добувала соціальну інформа­цію, яка використовувалася адміністрацією для при­йняття управлінських рішень, вироблення і впро­вадження соціальних технологій.

Хрущовське «потепління» змінилося на початку 70-х років періодом «застою», який на тривалий час вніс у суспільне життя консервативний настрій та інертність, посилив цензуру, ідеологічний пресинг, пе­реслідування інакодумців тощо. Творчі межі для со­ціології значно звузилися.

В останні десятиліття XX ст. соціологія праці, як і вся галузева соціологія, переживала кризу: значно скоротилася кількість дослідних установ, соціологіч­них служб на підприємствах; внаслідок відсутності фі­нансування занедбано соціологічні дослідження трудо­вих процесів та явищ.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)