АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Після закінчення касаційного розгляду колегія суддів виходить до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення

Читайте также:
  1. Апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді розглядається не пізніш як через три дні після її надходження до суду апеляційної інстанції.
  2. Безпосереднє виявлення слідчим іншого кримінального правопорушення під час досудового розслідування
  3. Близькі родичі та члени сім'ї обвинуваченого і потерпілого, а також представники засобів масової інформації мають пріоритетне право бути присутніми під час судового засідання.
  4. Вибір найбільш прийнятного варіанту рішення.
  5. Вимоги безпеки після закінчення роботи.
  6. Виправдувальний вирок або судове рішення, що звільняє обвинуваченого з-під варти, виконуються в цій частині негайно після їх проголошення в залі судового засідання.
  7. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  8. Внаслідок аварії на АЕС після її стабілізації
  9. Вчиняє інші дії, необхідні для підготовки до судового розгляду.
  10. грудня 1991р. проведено референдум, де більшість населення проголосувала за незалежність, після чого країни світу почали її визнавати- першими були Канада, Польща.
  11. Для допиту тяжко хворого свідка, потерпілого під час досудового розслідування може бути проведено виїзне судове засідання.
  12. Завдання, зміст та процесуальний порядок підготовки цивільних справ до судового розгляду.

1. Відповідно до ч. 1 ст. 434 КПК касаційний розгляд здійснюється згідно з правилами розгляду в суді апеляційної інстанції з урахуванням особливостей, передбачених главою 32 КПК. В свою чергу, ч. 1 ст. 405 КПК має також блан- ке гиу диспозицію і відсилає до § 3 глави 28 КПК. У такий спосіб законодавець уніфікує всі означені процедури розгляду, що важливо для стабільності відправ­лення правосуддя, але, водночас, вводяться необхідні відхилення, пов'язані, на­приклад, із забороною досліджувати докази під час касаційного розгляду, тобто суд касаційної інстанції не вправі допитувати свідків, експертів тощо.

2. Після відкриття судового засідання, повідомлення про повне фіксування судового розгляду технічними засобами, оголошення складу суду і роз'яснення права відводу, повідомлення про права і обов'язки учасників, суд переходить до вирішення клопотань учасників касаційного провадження, які вправі клопота­ти перед судом про залучення до матеріалів справи документів (наприклад, до­кументів, які підтверджують порушення судами першої та апеляційної інстан­цій норм процесуального права), про відвід кожного судді окремо або всього складу суду (див. ст. 81 КПК), про відкладення касаційного розгляду у зв'язку із неприбуттям захисника, у випадках, коли його участь є обов'язковою, про від­від прокурора, захисника, перекладача, секретаря судового засідання, про озна­йомлення із документами, поданими іншими учасниками процесу тощо. Необ­хідно враховувати, що якщо повторно заявлений відвід має ознаки зловживання правом на відвід з метою затягування кримінального провадження, суд каса­ційної інстанції має право залишити таку заяву без розгляду (ч. 4 ст. 81 КПК).

3. Після виконання дій, передбачених ст.ст. 342-345 КПК, і вирішення клопотань учасників судового провадження суддя-доповідач доповідає в необ­хідному обсязі зміст судових рішень, що оскаржуються, касаційної скарги та заперечень на неї. Суддя-доповідач під час доповіді не вправі висловлювати свою думку щодо правильності або неправильності застосування норм мате­ріального та процесуального права судами першої та апеляційної інстанцій, оцінювати обгрунтованість доводів касаційної скарги, висловлюватись щодо правової оцінки обставин. Він це може зробити, аргументуючи свою позицію під час прийняття судом підсумкового рішення в нарадчій кімнаті. Обсяг допо­віді щодо оскаржуваних судових рішень має визначатися суддею-доповідачем з огляду на вимоги касаційної скарги та заперечень на касаційну скаргу, бо саме в цих процесуальних документах визначається, яка частина судового рішення оскаржується, в інтересах якої особи подано касаційну скаргу та заперечен­ня на неї, з яких підстав судове рішення оскаржується. Якщо заперечення на касаційну скаргу виходять за межі касаційної скарги, то судові рішення допо­відаються в обсязі, який визначається з огляду на текст касаційної скарги, а не заперечень на неї.

4. Однією з відмінностей касаційного провадження від провадження в суді першої інстанції є відсутність судових дебатів. Це зумовлено тим, що суд касаційної інстанції не вправі досліджувати докази. Водночас, у касаційному провадженні сторони наділені правом висловлювати доводи, які являють со­бою виступи (у разі потреби оформлені письмово) учасників кримінального провадження на підтримку касаційної скарги, обгрунтування правильності або неправильності застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм ма­теріального та процесуального права, правової оцінки обставин, заперечень на касаційну скаргу.

5. Законом встановлено логічний порядок висловлення доводів: а) першою висловлює доводи особа, яка подала касаційну скаргу. Всі такі особи названі в ч. 1 ст. 425 КПК і виступають у межах своїх процесуальних інтересів; б) якщо скарги подали обидві сторони кримінального провадження, першими вислов­люють доводи учасники судового провадження зі сторони захисту, оскільки до­води представників захисту завжди спрямовані на скасування або пом'якшення рішень судів першої або апеляційної інстанцій; в) за ними висловлюють доводи інші учасники процесу, серед яких в межах своїх процесуальних інтересів у суді касаційної інстанції мають право виступати цивільний позивач, цивільний відповідач, представник цивільного позивача або відповідача, законний пред­ставник цивільного відповідача. Закон буквально не встановлює порядок ви­словлення заперечень на касаційні скарги тих учасників судового провадження, які мають на це право і висловили бажання взяти участь у касаційному розгля­ді. В цьому випадку цілком логічно після висловлення доводів касаційної скар­ги особою, яка її подала, надати можливість виступити тим особам, які подали до суду касаційної інстанції заперечення на касаційну скаргу. Надання такої можливості є реалізацією таких загальних засад кримінального провадження, як змагальність та доступ до правосуддя (ч. З ст. 21, ч. 1 ст. 22 КПК). Право на участь у розгляді справи в суді касаційної інстанції означає, що особі гаранту­ється можливість висловити заперечення щодо касаційних скарг інших учас­ників, оскільки участь у розгляді не означає лише присутність під час судового розгляду, а й можливість відстоювати власні інтереси.

6. Як загальне правило суд не повинен встановлювати часові межі для викладу учасниками судового розгляду аргументів на підтримку або запере­чення касаційної скарги. Проте залежно від ситуації суд на початку засідання, на думку коментатора, краще - за згодою сторін, може обмежити тривалість висловлення доводів, встановивши для всіх учасників судового провадження однаковий проміжок часу.

7. Неприбуття на засідання касаційного суду учасників кримінального провадження не перешкоджає проведенню судового засідання. Підставами для касаційного розгляду за відсутності вказаних осіб є наявність відомостей про те, що ці особи були повідомлені про дату, час і місце касаційного розгляду; відсутність повідомлення вказаними особами про поважні причини свого не­прибуття.

8. Касаційний розгляд повинен бути відкладений у випадку, якщо не при­були учасники провадження, участь яких згідно з вимогами КПК, а також явка яких за рішенням суду касаційної інстанції є обов'язковою (наприклад, у ви­падку, передбаченому ч. 4 ст. 430 КПК).

9. Згідно з ч. 1 ст. 434 КПК, яка відсилає нас до ч. 1 ст. 405 КПК, котра, в свою чергу, відсилає до глави 28 КПК, та на підставі частин 1 і 4 ст. 324 КПК, якщо в судове засідання не прибув за повідомленням прокурор або захисник у кримінальному провадженні, де участь захисника є обов'язковою, суд відкла­дає судовий розгляд, визначає дату, час та місце проведення нового засідання і вживає заходів до прибуття їх до суду. В такій ситуації суд має встановити причину неприбуття прокурора або захисника, і якщо причина неприбуття була неповажною, суд може порушити питання про відповідальність прокурора або адвоката перед органами, які згідно із законом уповноважені притягати їх до дисциплінарної відповідальності.

10. Про відкладення касаційного розгляду суд касаційної інстанції поста­новляє ухвалу, в якій зазначається, хто з учасників процесу не прибув у судове засідання, причини неприбуття, висновок про поважність причин неприбуття, дату, час та місце наступного судового засідання, із зазначенням осіб, явку яких суд визнав обов'язковою, та повідомленням про можливі наслідки неприбуття в судове засідання.

11. Справа розглядається касаційним судом у складі не менше трьох про­фесійних суддів (ч. 5 ст. 31 КПК), а провадження стосовно службових осіб, які займають особливо відповідальне становище, згідно з ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну службу», та осіб, посади яких віднесено до першої категорії посад державних службовців, здійснюється колегіально судом у складі семи професійних суддів, які мають стаж роботи на посаді судді не менше семи років (п. З ч. 9 ст. 31 КПК).

12. Після закінчення касаційного розгляду колегія суддів виходить до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення в межах, передбачених ст. 436 КПК.

Стаття 435. Письмове касаційне провадження

1. Суд касаційної інстанції має право ухвалити судове рішення за ре­зультатами письмового провадження, якщо всі учасники судового прова­дження заявили клопотання про здійснення провадження за їх відсутності.

2. Якщо проводилося письмове касаційне провадження, копія судо­вого рішення суду касаційної інстанції надсилається учасникам судового провадження протягом трьох днів з дня після його підписання.

1. Відповідно до ч. З ст. 427 КПК, якщо особа не бажає брати участі в касаційному розгляді, вона зазначає це в касаційній скарзі. Таке своє рішення вона може висловити і в окремому клопотанні. Може виникнути ситуація, коли всі учасники судового провадження заявлять клопотання про здійснення про­вадження за їх відсутності. У такому разі суд має право провести касаційний розгляд у письмовому провадженні на основі вивчення лише касаційної скарги, заперечення на касаційну скаргу та інших документів.

2. Письмове провадження - це вивчення колегією суддів касаційної скар­ги, заперечень на неї, доданих до касаційної скарги документів, інших матеріа­лів кримінального провадження. Головуючий суддя доводить до відома складу колегії, в якій справі та на які рішення подана касаційна скарга. В письмовому провадженні суддя-доповідач відповідно до ч. 2 ст. 434 КПК під час касацій­ного розгляду доповідає в необхідному обсязі зміст касаційної скарги, зміст рішення, що оскаржується, заперечення на касаційну скаргу. Оскільки в пись­мовому провадженні відсутня процедура висловлення доводів учасниками про­вадження, після виконання суддею-доповідачем дій, передбачених ч. 2 ст. 434 КПК, обговоривши доводи та пропозиції, колегія суддів постановляє ухвалу. Про розгляд справи в порядку письмового касаційного провадження суд зазна­чає у вступній частині ухвали.

3. Застосування процедури письмового касаційного провадження є пра­вом, а не обов'язком суду. Тому за логікою речей суд касаційної інстанції, навіть за наявності підстав для застосування письмового провадження, міг би визнати за необхідне провести судове засідання з викликом осіб, що беруть участь у провадженні. Така процедура передбачена в ч. 2 ст. 406 КПК для письмового апеляційного провадження, коли суд призначає справу до апеляційного роз­гляду в судовому засіданні. Однак така норма не передбачена в ст. 435 КПК, оскільки суд касаційної інстанції в силу ст. 436 КПК не має повноваження по­становляти вирок. Отже, маючи підстави для письмового касаційного прова­дження, суд повинен його провести без зміни процедури.

4. Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК (див. коментар) фіксування за допо­могою технічних засобів кримінального провадження в суді під час судового провадження є обов'язковим. Проте у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень КПК судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється. Отже, письмове касаційне провадження технічними засобами не фіксується (воно тому й називається письмовим).

5. Копія судового рішення суду касаційної інстанції, прийнятого в резуль­таті письмового провадження, надсилається учасникам судового провадження протягом трьох днів з дня після його підписання. Про порядок постановлення та надіслання ухвали суду касаційної інстанції див. ч. 2 ст. 441, ч. 7 ст. 376 КПК (щодо порядку направлення копії тут діє норма ч. 2 ст. 435 КПК).

Стаття 436. Повноваження суду касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги

1. Суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право:

1) залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу - без задо­волення;

2) скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції;

3) скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження;

4) змінити судове рішення.

1. Повноваження суду касаційної інстанції щодо прийняття рішення за наслідками розгляду касаційної скарги пов'язані з результатами касаційного розгляду, а саме: а) встановлення судом касаційної інстанції порушення норм матеріального та процесуального права (на які є посилання в касаційних скар­гах та які були виявлені судом касаційної інстанції самостійно); б) які саме порушення встановлені (ст. 438 КПК); в) у випадках необхідності погіршення становища засудженого або виправданого, чи були подані касаційні скарги про­курором, потерпілим чи його представником.

2. Рішення, оскаржені в касаційному порядку, залишаються без змін, а ка­саційна скарга - без задоволення, якщо доводи, викладені в касаційній скарзі, не знайшли свого підтвердження в ході судового розгляду і вивчення судом ма­теріалів кримінального провадження не виявило інших підстав для скасування або зміни рішення.

3. Якщо в оскаржуваних рішеннях судів першої та апеляційної інстан­цій суд касаційної інстанції виявить істотні порушення вимог кримінального процесуального закону та/або неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність, невідповідність призначеного покарання тяжко­сті кримінального правопорушення та особі засудженого, то в таких випадках рішення суду першої інстанції та/або рішення суду апеляційної інстанції скасо­вуються (ст.ст. 438, 412-414 КПК).

Наслідком скасування рішень судів першої та/або апеляційної інстанцій є призначення (направлення) справи на новий розгляд до суду першої або апеля­ційної інстанцій, або закриття кримінального провадження. При направленні справи на новий розгляд або закритті кримінального провадження суд касацій­ної інстанції повинен вирішити: 1) чи містяться вказані в ст.ст. 412-414 КПК підстави для скасування рішення суду першої інстанції; 2) чи містяться вка­зані в ст.ст. 412-414 КПК підстави для скасування рішення суду апеляційної інстанції; 3) які дії необхідно виконати для усунення порушень; 4) чи може суд касаційної інстанції самостійно усунути виявлені порушення шляхом зміни судових рішень за результатами касаційного провадження; 5) чи є підстави для закриття кримінального провадження.

Після вирішення цих питань і на підставі їх вирішення суд касаційної ін­станції може призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції або закрити кримінальне провадження.

4. Зміни, які можуть бути внесені судом касаційної інстанції в оскаржува­ні судові рішення, стосуються пом'якшення розміру і виду покарання (як осно­вного, так і додаткового), перекваліфікації злочину (наприклад, на закон, що передбачає менш тяжке покарання), виключення частини обвинувачення тощо.

 

5. Відповідно до ст.ст. 440, 284 КПК у випадку, коли суд касаційної ін­станції встановить обставини, передбачені ст. 284 КПК, він скасовує обвину­вальний вирок чи інші судові рішення і закриває кримінальне провадження. У випадках встановлення підстав для звільнення особи від кримінальної відпо­відальності, передбачених законом України про кримінальну відповідальність (ст.ст. 286-288 КПК), суд касаційної інстанції скасовує рішення суду першої та/або апеляційної інстанцій і закриває кримінальне провадження.

 

 

Стаття 437. Недопустимість погіршення правового становища ви­правданого та засудженого


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)