АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Надання доступу до матеріалів включає в себе можливість робити копії або відображення матеріалів

Читайте также:
  1. Алгоритм обробки матеріалів
  2. Але сучасникові, не обізнаному з дайбозькими обрядами, важко зрозуміти таке словосполучення — «водіння Куста». Доконче потрібно зробити історичний екскурс.
  3. Анафілактичний шок. Протокол надання медичної допомоги при анафілактичному шоці
  4. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  5. Виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії.
  6. Визначення об'ємного виходу пиломатеріалів
  7. Визначення рівня доступу до баз даних Lotus Notes.
  8. Відкриття матеріалів іншій стороні.
  9. Відміну від факторингових операцій) часто включає політичний ризик.
  10. ВІДОБРАЖЕННЯ АВТОРСЬКОЇ ІДЕЇ ЗА ДОПОМОГОЮ ФОТОГРАФІЇ В СУЧАСНІЙ ПРЕСІ
  11. Глава 17. Відшкодування матеріальних збитків та надання допомоги постраждалим внаслідок надзвичайної ситуації
  12. Дефекти неметалічних матеріалів і їх виявлення

У документах, які надаються для ознайомлення, можуть бути ви­далені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Ви­далення повинно бути чітко позначено. За клопотанням сторони кримі­нального провадження суд має право дозволити доступ до відомостей, які були видалені.

Сторона захисту за запитом прокурора зобов'язана надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до житла чи іншого володіння, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем сторони захисту, якщо сторона захисту має намір вико­ристати відомості, що містяться в них, як докази у суді.

Сторона захисту має право не надавати прокурору доступ до будь- яких матеріалів, які можуть бути використані прокурором на підтвер­дження винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопо­рушення. Вирішення питання про віднесення конкретних матеріалів до таких, що можуть бути використані прокурором на підтвердження вину­ватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення і, як наслідок, прийняття рішення про надання чи ненадання прокурору досту­пу до таких матеріалів, може бути відкладено до закінчення ознайомлення сторони захисту з матеріалами досудового розслідування.

Про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів про­курор або слідчий за його дорученням повідомляє потерпілого, після чого остан­ній має право ознайомитися з ними за правилами, викладеними в цій статті.

Про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів повідомляються цивільний позивач, його представник та законний пред­ставник, цивільний відповідач, його представник, після чого ці особи ма­ють право ознайомитися з ними в тій частині, яка стосується цивільного позову, за правилами, викладеними в цій статті.

Сторони кримінального провадження зобов'язані письмово під­твердити протилежній стороні, а потерпілий - прокурору факт надання їм доступу до матеріалів із зазначенням найменування таких матеріалів.

Сторонам кримінального провадження, потерпілому надаєть­ся достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких на­дано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального про­вадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов'язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах тери­торіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не піз­ніше п'яти днів з дня його надходження до суду з повідомленням сторін кримінального провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засі­дання, не перешкоджає розглядові клопотання.

Сторони кримінального провадження зобов'язані здійснювати від­криття одне одній додаткових матеріалів, отриманих до або під час судово­го розгляду.

Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкрит­тя матеріалів відповідно до положень цієї статті, суд не має права допусти­ти відомості, що містяться в них, як докази.

1. Коментована стаття визначає загальний порядок оголошення про завер­шення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.


2. Прокурор або за його дорученням слідчий обов'язково повідомляє підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи ви­ховного характеру, про завершення досудового розслідування. Це відбувається в тому випадку, коли прокурор визнає, що зібрані під час досудового розслі­дування докази є достатніми для складення обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру або клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру.

3. В ч. 2 коментованої статті міститься вимога до прокурора про надання ним доступу до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпоряджен­ні, в тому числі до будь-яких доказів, які самі по собі або у сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом'якшенню покарання. Дія принципу &уог йе&пзіопів акцентовано виявляється в обов'язку прокурора подати для ознайомлення матеріали досудового розслідування, які сприяють захисту і які передусім цікавлять саме сторону захисту.

4. Частиною 3 ст. 290 КПК передбачено, що прокурор зобов'язаний також надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і про­курор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази в суді.

5. Особливо підкреслюється, що надання доступу до матеріалів вклю­чає у себе реальну можливість робити копії або відображення матеріалів (ч. 4 ст. 290 КПК).

6. Правило, яке міститься в ч. 5 цієї статті, вказує на те, що у документах, які надаються для ознайомлення, можуть бути видалені відомості, які не будуть розголошені під час судового розгляду. Суд має право дозволити доступ до ві­домостей, які були видалені, лише за клопотанням будь-якої сторони.

7. Частиною б коментованої статті встановлено, що за запитом прокурора сторона захисту зобов'язана надати доступ та можливість скопіювати будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них. Крім того, сторона за­хисту має надати доступ до житла чи іншого володіння, якщо вони знаходяться під її контролем або у її володінні. Однак це можливо лише у разі, якщо сторона захисту має намір використати відомості, що містяться в них, як докази в суді. На розвиток ідеї, викладеній в ч. 2 ст. 290 КПК, в абз. 2 ч. 6 цієї статті, перед­бачено, що сторона захисту має право не надати прокурору доступ до будь- яких матеріалів, які можуть бути використані прокурором на підтвердження винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення. У будь-якому випадку вирішення питання про те, надавати чи не надавати доступ до таких матеріалів відкладається до закінчення ознайомлення з матеріалами досудового розслідування стороною захисту.

8. Про відкриття сторонами матеріалів прокурор повідомляє потерпілого. Останній має право на ознайомлення з ними згідно з правилами, які викладені в цій статті.

9. Цивільний позивач, його представник та законний представник, цивіль­ний відповідач, його представник після відкриття сторонами матеріалів мають право на ознайомлення з ними в тій частині, яка стосується цивільного позову.

10. Правило, викладене в ч. 9 цієї статті, вимагає, щоб сторони письмово підтвердили протилежній стороні, а потерпілий - прокурору факт надання їм доступу до матеріалів, і при цьому вони мають зазначити найменування таких матеріалів.

12. Сторонам, потерпілому повинен бути наданий достатній час для озна­йомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ (ч. 10 ст. 290 КПК), проте законом не встановлений мінімальний час (в годинах чи днях), необхідний для ознайомлення з матеріалами.

Водночас, якщо одна зі сторін вважає, що інша зволікає при ознайомлен­ні з матеріалами, вона має право звернутися до слідчого судді з клопотанням про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами. Це звичний і до­сить раціональний спосіб вирішення спорів у цьому питанні, оскільки слідчий суддя неупереджено, враховуючи обсяг, складність матеріалів та умов доступу до них, встановлює конкретний строк для ознайомлення з матеріалами прова­дження. При цьому слід згадати правило, що після спливу строку, встановлено­го слідчим суддею, сторона або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

13. Частина 11 ст. 290 КПК передбачає вимогу, що сторони кримінального провадження зобов'язані здійснювати відкриття одна одній додаткових матері­алів, які отримані до або під час судового розгляду.

17. Якщо сторона кримінального провадження не здійснить відкриття ма­теріалів, як того вимагає коментована стаття, суд не має права допустити відо­мості, що містяться в них, як докази.

Стаття 291. Обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового роз­слідування

1. Обвинувальний акт складається слідчим, після чого затверджуєть­ся прокурором. Обвинувальний акт може бути складений прокурором, зо­крема якщо він не погодиться з обвинувальним актом, що був складений слідчим.

2. Обвинувальний акт повинен містити такі відомості:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) анкетні відомості кожного обвинуваченого (прізвище, ім'я, по бать­кові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

3) анкетні відомості кожного потерпілого (прізвище, ім'я, по батькові, дата та місце народження, місце проживання, громадянство);

4) прізвище, ім'я, по батькові та займана посада слідчого, прокурора;

5) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінально­го правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулюван­ня обвинувачення;

6) обставини, які обтяжують чи пом'якшують покарання;

7) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням;

8) розмір витрат на залучення експерта (у разі проведення експертизи під час досудового розслідування);


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 | 231 | 232 | 233 | 234 | 235 | 236 | 237 | 238 | 239 | 240 | 241 | 242 | 243 | 244 | 245 | 246 | 247 | 248 | 249 | 250 | 251 | 252 | 253 | 254 | 255 | 256 | 257 | 258 | 259 | 260 | 261 | 262 | 263 | 264 | 265 | 266 | 267 | 268 | 269 | 270 | 271 | 272 | 273 | 274 | 275 | 276 | 277 | 278 | 279 | 280 | 281 | 282 | 283 | 284 | 285 | 286 | 287 | 288 | 289 | 290 | 291 | 292 | 293 | 294 | 295 | 296 | 297 | 298 | 299 | 300 | 301 | 302 | 303 | 304 | 305 | 306 | 307 | 308 | 309 | 310 | 311 | 312 | 313 | 314 | 315 | 316 | 317 | 318 | 319 | 320 | 321 | 322 | 323 | 324 | 325 | 326 | 327 | 328 | 329 | 330 | 331 | 332 | 333 | 334 | 335 | 336 | 337 | 338 | 339 | 340 | 341 | 342 | 343 | 344 | 345 | 346 | 347 | 348 | 349 | 350 | 351 | 352 | 353 | 354 | 355 | 356 | 357 | 358 | 359 | 360 | 361 | 362 | 363 | 364 | 365 | 366 | 367 | 368 | 369 | 370 | 371 | 372 | 373 | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 | 379 | 380 | 381 | 382 | 383 | 384 | 385 | 386 | 387 | 388 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)