АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПІСЛЯМОВА. В підручнику політичної економії викладено основи еконо­мічної теорії, теоретичні положення і висновки

Читайте также:
  1. ПІСЛЯМОВА

 

В підручнику політичної економії викладено основи еконо­мічної теорії, теоретичні положення і висновки, які перевірені на практиці і становлять завоювання науки. Відкриті наукою економічні категорії і закони — випробуване знаряддя перетво­рення життя. Проте засвоєнням навчального матеріалу не закін­чується вивчення закономірностей економічного розвитку. Це тільки початок. Марксизм-ленінізм — наука, життєвість і прав­дивість якої підтвердила історична практика. її метод — діалек­тичний матеріалізм — не терпить застою думки і вимагає постій­ного аналізу реальної дійсності.

Глибокі узагальнення досвіду будівництва соціалізму і ко­мунізму, світового революційного руху дано в документах пар­тійних з'їздів і рішеннях пленумів ЦК КПРС і марксистських братніх партій, партійних документах до 60-річчя Великої Жовт*-невої соціалістичної революції, у працях видатних діячів між­народного робітничого руху.

Радянський Союз виконує свою історичну місію першопро-хідця по шляху до комунізму. Теоретичне узагальнення досвіду будівництва соціалізму має велике міжнародне значення. Вті­ленням цього стала Конституція СРСР.

КПРС разом з братніми партіями розробляє проблеми сві­тової системи соціалізму, вивчає і аналізує нові явища сучасно­го капіталізму. Першорядне теоретичне значення має виявлен­ня процесів поглиблення кризи капіталістичної системи на су­часному етапі, аналіз закономірностей і перспектив економіч­ного змагання двох систем, того високого ступеня зрілості, якого досягли в країнах капіталізму об'єктивні економічні і соціаль­но-політичні передумови переходу до соціалізму. Радянський Союз, як відмічав Л. І. Брежнєв, впевнено йде дорогою миру і активно виступає за те, щоб спір соціалізму і капіталізму вирі­шувався не на полі бою, а у сфері мирної праці. «Якщо вдасть­ся розв'язати головне завдання — завдання відвернення нової світової війни, забезпечення міцного миру, то це відкриє нові чудові перспективи перед жителями землі» 1

1 Брежнєв Л. /. Ленінським курсом, т. б, с. 577.

У Звітній доповіді ЦК КПРС XXV з'їзду партії підкреслю­ється зростаюча роль науки в подальшій успішній боротьбі за пе­ремогу комунізму. При цьому вказується на особливе значення фундаментальної науки. Марксистсько-ленінська політеконо­мія—теоретична база всіх розгалужень економічної науки, що мають прикладне практичне значення. Глибоке знання теорії і володіння методом наукового аналізу —кращий засіб, що за­безпечує успішне поєднання висновків науки з практикою. Воно дасть змогу виключити схоластичне теоретизування з приводу тих чи інших проблем.

Які ж проблеми мають теоретичне і практичне значення при вивченні економіки сучасного капіталізму?

На основі аналізу глибинних закономірностей світового роз­витку, що виявляються в змаганні двох світових систем, XXIV з'їзд партії прийняв Програму миру, що створює найсприятли­віші умови для боротьби за мир, демократію і соціальний про­грес. XXV з'їзд висунув ряд нових пропозицій, які слід розгляда­ти як «органічне продовження і розвиток Програми миру, вису­нутої XXIV з'їздом партії, як програму дальшої боротьби за мир і міжнародне співробітництво, за свободу і незалежність наро­дів» '. Разом з тим у документах XXIV і XXV з'їздів КПРС відмі­чалося, що ряд нових тенденцій розвитку економіки сучасного ка­піталізму визначився недавно і поглиблене вивчення їх тільки розпочато. Потребують глибокого аналізу деякі аспекти проб­леми впливу соціалізму на закономірності капіталізму. Не мож­на повністю зрозуміти процеси, що відбуваються в сучасній капі­талістичній системі, лише на основі специфічних закономірностей її розвитку. Останні модифікуються під впливом зростання про-дуктивиих сил, перемог соціалізму, які мають великий вплив на економіку, політику і міжнародні відносини капіталістичних країн. У зв'язку з цим потрібно посилити дослідження впливу світового соціалізму на хід класової боротьби в масштабі всієї світової капіталістичної системи і всередині кожної капіталіс­тичної країни. Цей вплив має багатогранні форми і без враху­вання їх не можна зрозуміти характер класової боротьби в суча­сному капіталістичному суспільстві.

Серйозною науковою проблемою є всебічне і глибоке розроб­лення довгострокових прогнозів сучасного світового розвитку. Ідеологи капіталізму намагаються протиставити марксистсько-ленінській концепції всесвітньо-історичного прогресу, неминучого розвитку світового революційного процесу прогнози, що грунту­ються на збереженні капіталістичного експлуататорського ладу і затримці соціального прогресу людства. їхні прогнози можна поділити на два типи. По-перше, це теорії, які намагаються довести нездійсненність ідеалів комунізму і рівності людей через незмінність біологічної природи людини. Побудовані на них прогнози виходять з вічного ієрархічного поділу суспільства на панівну еліту і підпорядковану їй переважну більшість населен­ня. По-друге, це прогнози, що розглядають роязання соціаль­них проблем як побічний результат науково-технічної революції в рамках капіталізму. Досягнення «загального добробуту» передбачається в таких прогнозах без будь-яких революційних пере­творень суспільства. Вони виключають необхідність соціалістич­ної революції і покликані навіяти масам буржуазно-реформіст­ські ілюзії, довести безцільність класової боротьби, що створює нібито лише перешкоди зростанню виробництва, яке в умовах науково-технічного прогресу автоматично принесе всі потрібні людині блага.

1 Матеріали XXV з'їзду КПРС, с. ЗО.

Дійовим засобом викриття таких прогнозів є марксистсько-ленінське прогнозування світового економічного і політичного розвитку, а також конкретизація його по окремих країнах і ре­гіонах нашої планети.

Багато що потрібно дослідити і в механізмі світового капі­талістичного господарства, яке зазнало глибоких змін у зв'язку з крахом колоніальної системи імперіалізму. Чимало країн, які визволилися від колоніального гноблення, залишаючись в рам­ках капіталістичного світового господарства, не можуть розв'я­зати своїх корінних проблем. У боротьбі проти імперіалізму і неоколоніалізму вони спираються тією чи іншою мірою на під­тримку соціалістичних країн. Проте в міжнародному становищі цих країн останнім часом відбулися помітні зміни. Як зазнача­лося на XXV з'їзді КПРС, значно активізувалася їхня зовнішня політика, і при теперішньому співвідношенні світових сил країни, що визволилися, можуть протистояти політиці монополістичного капіталу. Закономірності розвитку цих країн своєрідні і потре­бують дальшого аналізу.

В сучасну епоху відбуваються істотні зрушення в структурі економіки розвинутих країн капіталізму. Нові явища в їхній економіці, пов'язані з науково-технічною революцією, з проце­сами імперіалістичної інтеграції і політикою неоколоніалізму, потребують дальших досліджень.

Якісно нових рис набули капіталістичні монополії. Вони вті­люють зрощення не тільки банківських, промислових, а й торго­вельних монополій. Водночас зростає поєднання сили монополій і держави в єдиний механізм державно-монополістичного капі­талізму. В рамках стихійного ринкового господарства в розви­нутих капіталістичних країнах посилюється значення державно-монополістичного регулювання економіки, однією з вищих форм якого є програмування. Стимули до цього створює потреба ре­конструкції ряду галузей господарства у зв'язку з загостренням енергетичної, сировинної і економічної криз. Потрібно й далі ви­вчати зміни механізму державно-монополістичного регулювання економіки, його межі і класовий характер, розкривати реакційну природу імперіалізму і рух широких мас трудящих, що проти­стоїть йому. Велику увагу слід приділити новому ступеневі зро­стання суспільного характеру виробництва, зв'язаному з розвит­ком транснаціональних монополій, аналізу поглиблення супе­речностей капіталізму як результату цього розвитку.

Особливо уважно потрібно вивчати нові процеси, які харак­теризують дальший розвиток відносин робітничого класу і бур­жуазії. Тепер у ролі капіталіста-покупця робочої сили виступає не тільки індивідуальний власник засобів виробництва, а. й капіталістична корпорація, і буржуазна держава. У найбільш розвинутих країнах монополістичного капіталізму здебільшого в ролі продавців робочої сили виступають не окремі робітники і роздрібнені цехові профспілки. На операцію купівлі і продажу робочої сили дедалі більше впливають профспілки, об'єднані в національному масштабі. Коли робітничий клас в цілому через свої організації вдається до страйку, він здатний паралізувати не тільки окремі галузі господарства, а й увесь економічний механізм країни. Із зростанням боєздатності профспілок моно­полії вже не можуть обмежитися традиційними засобами класо­вої боротьби. Для тиску на профспілки, для розкольницької ді­яльності в рядах робітничого класу вони широко використовують могутність державної машини. Проте і в союзі з державою моно­полії неспроможні встановити свій повний диктат на ринку пра­ці. В тих країнах, де робітничий рух вийшов за межі вузьких рамок економічної боротьби і ставить політичні вимоги, робіт­ничий клас змушує монополії йти на поступки не тільки робітни­кам, організованим у профспілки, а й усім трудящим. Таким чином, становище на ринку праці потребує обліку співвідношен­ня економічної і політичної боротьби робітничого класу, ступеня зрілості робітничого руху, ролі в ньому комуністичного аван­гарду.

Досліджуючи закономірності сучасного монополістичного ка­піталізму, марксистсько-ленінська політична економія на основі нових фактів розкриває паразитичну суть капіталізму, аналі­зує дальше поглиблення його суперечностей, які зумовлюють неминучість перемоги соціалістичної революції. На перший план тут висувається дослідження процесів поглиблення імперіаліс­тичних суперечностей, породжуваних науково-технічною рево­люцією в умовах зростання державно-моиополістичного капіта­лізму. Вона виявляє і вивчає прогресивні елементи в організації і управлінні виробництвом розвинутих капіталістичних країн, тенденції розвитку продуктивних сил в умовах науково-технічної революції і соціально-економічні наслідки цієї революції.

Вивчення і використання позитивного господарського досвіду на сучасних капіталістичних підприємствах становить інтерес і з точки зору виконання соціалістичними країнами найважливішого завдання сучасності: за короткі історичні строки перевершити розвинуті країни капіталізму в економічному відношенні.

При дослідженні прогресивних техніко-економічних тенден­цій, що зумовлюють підвищення ефективності виробництва, не можна не враховувати їхні взаємозв'язки з реакційними політич­ними тенденціями розвитку сучасного капіталізму як у рамках монополій, так і в масштабі всієї національної економіки. Немає жодного кроку на шляху прогресу продуктивних сил, який би не супроводився тими або іншими проявами нових, ще більш ви­тончених форм експлуатації трудящих.

У зв'язку з використанням електронно-обчислювальних ма­шин і методів системного аналізу зросла роль організаторів ви­робництва— менеджерів, виникли раціональні техніко-екоиомічні перетворення в управлінні виробництвом. Вивчаючи ці проце­си, слід одночасно викривати апологетичні спекуляції буржуазних авторів, які доводять, що «управлінська революція» ніби веде до «зникнення» капіталіста і робить центральною фігурою ви­робництва менеджера.

Потрібно далі аналізувати техніко-економічні аспекти капі­талістичного програмування, які відображують спроби здійснити політику капіталовкладень з урахуванням можливостей, створю­ваних науково-технічною революцією. Тепер, більш ніж коли-небудь, важливо пам'ятати вказівку В. І. Леніна про те, що еко­номіст повинен уважно вивчати тенденції розвитку техніки в ка­піталістичних країнах, які, з одного боку, ведуть до підвищення ефективності виробництва, а з другого,— до поглиблення капіта­лістичних суперечностей. В сучасних умовах ця вказівка В. І. Ле­ніна набуває нових аспектів. Неконтрольованнй, стихійний роз­виток продуктивних сил капіталізму породив глобальні проблеми людства, які не можуть бути розв'язані без співробітництва всіх народів нашої планети.

Нові тенденції в розвитку державно-монополістичиого капі­талізму, які виникли під впливом зрушень у науці і техніці, зумовили необхідність ретельного дослідження швидко зміню­ваних пропорцій галузевої структури господарства розвинутих індустріальних країн, в яких неухильно зростає питома вага невиробничої сфери. Постає питання про уточнення меж продук­тивної і непродуктивної праці, матеріального і нематеріального виробництва, а у зв'язку з цим і питання про статистичне вимі­рювання сукупного суспільного продукту, національного доходу, оцінки факторів, які визначають ефективність виробництва в роз­винутих капіталістичних країнах.

Сучасна монополістична конкуренція здійснюється здебіль­шого в умовах, коли найважливішим фактором конкурентної боротьби стала якість товарів і послуг, що їх пропонують по­купцеві. Завдання науки — розкрити роль підвищення якості продукції в сучасній конкурентній боротьбі.

Увагу економічної науки привернено до дослідження співвід­ношення між І і II підрозділами сукупного суспільного продукту в умовах науково-технічної революції.

XXV з'їзд КПРС відмітив дальше поглиблення внутрішніх суперечностей капіталізму. Це, як підкреслювалося в доповіді Л. І. Брежнєва, особливо наочно виявилося в тому факті, що на основі загальної кризи капіталізму в 1974—1975 pp. розгорну­лася економічна криза, яку за її силою можна порівняти лише з кризою 30-х років. Ця криза охопила всі головні центри світо­вого капіталістичного господарства, і особливо вразила високо-розвииуту державио-монополістичну економіку, що склалася в післявоєнний період. У зв'язку з цим XXV з'їзд КПРС поста­вив перед економічною наукою завдання далі поглиблено дослі­джувати всі нові явища в економіці сучасного капіталізму.

Зазнала краху кейнсіанська економічна доктрина антикризо-вого регулювання. Це поглибило кризу всієї буржуазної політ­економії, розроблених нею теорій стабілізації капіталізму. Кри­зові явища охопили, таким чином, не тільки базис капіталізму, а й його надбудову. Загострення загальної кризи капіталізму сприяло дальшому зростанню впливу ідей марксистсько-ленінської політичної економії, правильність яких підтверджує історичний розвиток. У цій післямові не ставиться завдання дати харак­теристику всіх сучасних теоретичних проблем політичної еконо­мії капіталізму, які потребують поглибленого дослідження. Не­минуче виникатимуть і нові проблеми, які тепер важко передба­чити. Зрозуміло одне: щоб правильно орієнтуватися в проблемах економіки і політики сучасного капіталізму, економіст-марксист повинен уважно стежити за виникненням нових соціально-еконо­мічних явищ, за розвитком самої економічної науки.

У марксистсько-ленінській політичній економії капіталізму є й теоретичні основи, і науковий метод економічного обгрунту­вання революційної боротьби.

Економічне обгрунтування революційної боротьби проти капі­талізму грунтується на вивченні всієї системи його антагоністич­них суперечностей. Корені цих суперечностей закладені в самому капіталістичному способі виробництва, у розвитку продуктивних сил, що перебувають у кричущій суперечності з капіталістичним базисом і надбудовою. Марксистсько-ленінська політична еконо­мія виключає вульгарний економічний детермінізм. Вона дово­дить усі свої дослідження до політичних висновків, пов'язує їх з класовою боротьбою, яка веде до створення безкласового су­спільства і досягнення вищих форм свободи людської особисто­сті. Кінцевою метою її аналізу є наукове обгрунтування все­світньо-історичного прогресу —не тільки пояснення закономір­ностей розвитку суспільства, а й революційне перетворення його.

Співвідношення сил у сучасному світі і весь хід історичних подій показують необхідність і реальність переходу від капіта­лізму до соціалізму у всесвітньому масштабі. Політична економія покликана дати глибоке економічне обгрунтування стратегії і тактики світової революційної боротьби в усіх її формах.

Хід мирного економічного змагання двох протилежних світо­вих систем значною мірою залежить від згуртування соціалістич­них країн на основі марксизму-ленінізму, зміцнення соціалістич­ної інтеграції, раціонального й ефективного використання пере­ваг соціалістичного планового господарства. Міжнародні аспекти розвитку економіки у зв'язку з тенденціями сучасних продуктив­них сил набуватимуть дедалі більшого значення в змаганні соці­алізму і капіталізму. При цьому особливо важливою стає на­уково обгрунтована програма боротьби революційних сил в ос­новних цитаделях імперіалізму.

Діалектика розвитку державно-монополістичного капіталізму така, що, забезпечуючи інтереси монополій, він водночас посилює суспільний характер виробництва, помножує матеріальні перед­умови соціалізму і розширює соціальну базу антимонополістич-ного руху. Виходячи з неминучості посилення таких тенденцій, програми комуністичних партій капіталістичних країн дають кон­кретне економічне обгрунтування шляхів розвитку соціалістичної революції в своїх країнах.

У доповіді Л. І. Брежнєва на XXV з'їзді КПРС було узагаль­нено досвід боротьби країн, що визволилися, за глибокі прогре­сивні зміни і названо основні напрями цієї боротьби: перенесен­ня центру ваги в розвитку промисловості на державний сектор, ліквідація феодального землеволодіння, націоналізація власно­сті іноземних монополій, які перешкоджають встановленню ефек­тивного суверенітету молодих держав над своїми природними ресурсами, формування власних кадрів.

Новим завданням марксистсько-ленінської політичної еконо­мії капіталізму є дослідження економічних проблем розвитку країн, що визволилися від колоніального гноблення, сприяння їм у розробленні науково обгрунтованих програм ліквідації на­слідків колоніалізму. В цих країнах ще не сформувався досить численний і організований робітничий клас і дуже значний дріб­нобуржуазний прошарок, тому антиімперіалістичні настрої мас і тяжіння їх до соціалізму використовуються нерідко для поши­рення різних видів «національного» соціалізму. Проте ідеї на­укового соціалізму і тут дедалі більше поширюються.

Ключем до вироблення науково обгрунтованої економічної програми революційної боротьби в кожній окремій країні є вмін­ня правильно поєднувати національні та інтернаціональні зав­дання цієї боротьби. Сила марксизму-ленінізму в тому, що він дає, за словами В. І. Леніна, можливість «дослідити, вивчити, відшукати, вгадати, схопити національно-особливе, національно-специфічне в конкретних підходах кожної країни до розв'язання єдиного інтернаціонального завдання, до перемоги над опорту­нізмом і лівим доктринерством всередині робітничого руху...» !. Тому при вивченні політекономії капіталізму треба добиватися глибокого знання його загальних закономірностей, а також того, як вони проявляються в окремих країнах, за певних конкретно-історичних умов.

Марксистсько-ленінська політична економія ніколи не зупи­няється в своєму розвитку, постійно збагачується новими даними і положеннями. Як підкреслював В. І. Ленін, вона не може не відображати «разючо-різкої зміни умов суспільного життя» 2.

Вивчення дійсності капіталістичного світу не можна зводити до простої ілюстрації загальних ознак капіталізму. Нові фак­тичні дані завжди підтверджують загальні й основні властивості капіталізму. Разом з тим вони відображують зміну історичних умов розвитку капіталізму. Повністю їх можна зрозуміти в результаті послідовного марксистсько-ленінського аналізу найно­віших процесів, які характеризують розвиток капіталістичних ви­робничих відносин в сучасних умовах.

1 Ленін В. /. Пови. зібр. творів, т. 41, с. 72—73.

2 Там же, т. 20, с. 81.

Широке залучення в науковий оборот нового фактичного мате­ріалу про сучасну капіталістичну економіку робить особливо важливим завдання правильного аналізу його з позицій марк­систсько-ленінської методології. Для такого аналізу складних соціально-економічних процесів потрібно застосовувати діалек­тичний метод пізнання їх, який, за словами В. І. Леніна, перед­бачає «визнання (відкриття) суперечливих, взаємовиключаючих, протилежних тенденцій в усіх явищах і процесах природи (і духу і суспільства в тому числі)». 1

1 Ленін В. /. Повн. зібр. творів, т. 29, с. 229.

Теоретичний аналіз нових спостережуваних фактів виявля­ється в нових узагальненнях і висновках, що відображують ті або інші модифікації певних рис і сторін капіталістичної економіки, а також загострення боротьби антагоністичних соціальних сил. Ці узагальнення і висновки дають необхідні теоретичні основи для дальшого піднесення класової боротьби трудящих за виз­волення від капіталістичної і взагалі від будь-якої експлуатації людини людиною. Такі узагальнення неможливі без всебічного і глибокого вивчення дійсності, вивчення її, як не раз вказував В. І. Ленін, в усіх зв'язках і опосередковуваниях. Тільки за цієї умови можна уникнути догматичних і ревізіоністських помилок як в теорії, так і в практиці класової боротьби.

Творче використання методу діалектичного й історичного ма­теріалізму в дослідженні найновіших процесів капіталістичної економіки дає змогу, по-перше, уникнути односторонності в їхній оцінці і забезпечити всебічне і глибоке вивчення їхньої суті і форм її прояву. По-друге, це сприяє розкриттю суперечностей як внутрішніх джерел розвитку капіталістичної економіки, що неми­нуче ведуть до загострення притаманних імперіалізму класових антагонізмів. При цьому виявляються ті суспільні сили, які галь­мують прогрес суспільства, і ті соціальні сили, які рішуче борють­ся за його прискорення. По-третє, науковий метод політичної еко­номії передбачає органічну єдність об'єктивного аналізу природ­ничо-історичного процесу розвитку виробничих відносин з чіткою класовою, партійною позицією, яка виражається у всебічній під­тримці й активній боротьбі на боці суспільних сил, що борються за перехід усього людства на шлях соціалізму і комунізму.

Ідеологічним знаряддям імперіалістичних і реакційних сил є антикомунізм. Конференція комуністичних і робітничих партій Європи, яка відбулася в Берліні у червні 1976 p., підкреслила важливе значення наступальної боротьби проти антикомунізму. Вивчення економічної теорії та її творчий розвиток — необхідна умова нашого озброєння для ідеологічної боротьби з класовими ворогами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | 217 | 218 | 219 | 220 | 221 | 222 | 223 | 224 | 225 | 226 | 227 | 228 | 229 | 230 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)